Plastični otpad u Europi: Više recikliranja, zabrana za mikroplastiku

Sva plastična ambalaža u EU-u moći će se reciklirati do 2030. godine, planira Europska unija. Prijedlog za zabranu plastike za jednokratnu upotrebu također je u postupku.

Jeftina i dugotrajna plastika naširoko se koristi u gospodarstvu, ali njenu popularnost prati sve veća količina plastičnog otpada i zagađenje mora, što ostavlja posljedice na prirodu i ljude.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja, a dio se izvozi u strane zemlje. Ostatak završi u odlagalištima, spalionicama ili kao otpad u okolišu čime se zagađuju šume, plaže, rijeka i mora. U svijetu plastika čini 85 posto otpada na plažama.

Kako bi se smanjila količina plastičnog otpada, Komisija je u siječnju objavila strategiju za plastiku u skladu s kojom će plastična ambalaža na tržištu EU-a do 2030. biti prikladna za recikliranje, potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanjit će se, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena.

Odbor za zaštitu okoliša podržava plan Komisije te će o njegovom izvješću Parlament glasati u četvrtak, 13. rujna. Uz postojeći plan, zastupnici također traže da se zabrani mikroplastika u kozmetici do 2020., da se uvedu standardi za kvalitetu reciklirane plastike da se za neke proizvode značajno smanji mikroplastika već pri nastajanju (primjerice, kod tekstila, boja i cigareta).

„Do sada smo problem plastike izvozili u zemlje poput Kine koja je nedavno odlučila zabraniti uvoz plastičnog otpada iz EU-a, stoga trebamo djelovati odmah, moramo ulagati i moramo razvijati inovacije“, kaže Mark Demesmaeker (ECR, Belgija).

Prijedlog za zabranu plastike za jednokratnu uporabu, poput plastičnog pribora za jelo, tanjura i slamki, trenutno je u fazi rasprave među zastupnicima, s tim da se planira glasanje u listopadu.

Što je mikroplastika?
  • mali dijelovi plastičnog materijala (obično manji od 5 mm)
  • može nenamjerno nastati zbog trošenja većih komada plastike, uključujući sintetički tekstil
  • svjesno se proizvodi te namjerno dodaje u proizvode radi ispunjavanja određene svrhe, na primjer, plastične mikrokuglice mogu se upotrebljavati kao čestice za uklanjanje nečistoća u proizvodima za piling lica ili tijela
  • neke države članice već su zabranile mikroplastiku.

Izvor: Europska Komisija

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img