spot_img

Na korist građanima i pčelarstvu – edukativni strip Ivana Bračića o pčelama i medu

Ivan Bračić, inovator i istaknuti član domaće pčelarske industrije predstavio je u listopadu 2022. poticajni strip „Pčelica Pipa“, namijenjen roditeljima i djeci, edukativnim ustanovama i ljekarnama. Događaj je bio prilika da se ponovno osvijetli stanje sa hrvatskom proizvodnjom meda, uvoznom, nesređenosti tržišta i regulative, što sve ima za posljedicu rast uvoza i nekvalitetni meda kojeg često konzumiraju građani i ugostiteljstvo i drugi.

Sažetak članka – činjenice i podatci o pčelama i medu:

  • Proizvodnja meda u Hrvatskoj doživjela je bum – i umnožena je gotovo 8 puta u zadnjih 40-ak godina
  • Paradoksalno, i uvoz meda također raste zahvaljujući niskim prodajnim cijenama i spretnosti uvoznika i trgovaca
  • Gotovo svaka druga teglica uvoznog meda je slabe kvalitete.
  • Građani su neotporni na ponudu slabog jeftinijeg meda, prvenstveno zbog needuciranosti i neosviještenosti
  • Kad bi se podigla svijest građana i uvelo reda u trgovinu, Hrvatska bi konzumirala u najvećem dijelu samo kvalitetni med
  • Razvoj domaćeg pčelarstva u Hrvatskoj, osigurava nam, pored kvalitetnog meda, i niz drugih proizvoda: propolis, pelud, matična mliječ, vosak i druge slične proizvode.
  • oznaka „Med hrvatskih pčelara“ dodatno je jamstvo – med prolazi pažljivu kontrolu kvalitete
  • PIP je jedna od naših poznatih pčelarskih tvrtki, utemeljena prije 33 godine, a korijen vuče s početaka 20.st. pa spada u najstarije proizvođače u Hrvatskoj. Tvrtka izvozi više od 50% svoje proizvodnje

Strip Pčelica Pipa ušao u javnost

Strip kroz razgovor djevojčice Točkice i Pčelice Pipe objašnjava važnost pčela za okoliš i
blagodati pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje, objašnjava proces nastajanja meda kao i
društvenu strukturu pčelinjaka, informira o ispravnom čuvanju pčela i konzumaciji pčelinjih
proizvoda, ali i potrebi raspoznavanja kvalitetnih od nekvalitetnih proizvoda. Strip, osim što prikazuje put nastajanja meda, otkriva i odgovore na najčešća pitanja potrošača, ali i na mitove i nepoznanice u rukovanju s pčelama i medom. Ovaj događaj rezultat je dugogodišnje uspješne suradnje PIP-a i Tehničkog muzeja Nikola Tesla. PIP je Muzeju prije 24 godine donirao tri staklene košnice s pčelama o kojima i danas skrbi, koje su dio postava o poljoprivredi i jedan od najatraktivnijih izložaka u Muzeju, posebno zanimljiv i edukativan mlađim posjetiteljima i školarcima. U apisariju na prvom katu Muzeja izložene su tri pčelinje zajednice u staklenim košnicama s malim tunelom koji pčelama omogućuje slobodni izlet u gradsku prirodu.

Staklena košnica s pčelama jedan je od izložaka u Tehničkom muzeju, posebno zanimljiv i edukativan mlađim posjetiteljima i školarcima. / PIP

PIP će Knjižnicama grada Zagreba donirati primjerke stripa, a u planu je i donacija stripa
gradskim vrtićima i dječjim bolničkim odjelima. Strip će se također diseminirati i u hrvatskim ljekarnama kako bi se kroz veći doseg povećala osviještenost o važnosti i vrijednosti konzumacije meda i pčelinjih proizvoda.

Zahvaljujući višegodišnjoj suradnji Tehničkog muzeja Nikola Tesla i pčelarske kompanije PI, s ciljem edukacije školaraca i roditelja, drugo po redu autorsko djelo osnivača PIP-a Ivana Bračića – edukativni strip namijenjen informiranju čitatelja svih uzrasta o važnosti pčela i pčelinjih proizvoda, predstavljeno je 25. listopada 2022. u prostorima muzeja.

Prigodom predstavljanja stripa, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić,
osvrnuvši se na ovu suradnju, izjavila je: „Današnji događaj rezultat je skoro 30 godina suradnje između Tehničkog muzeja i PIP-a na edukaciji mladih o važnosti pčela.“

Predsjednica hrvatskog apiterapijskog društva, dr.sc. Gordana Hegić ovom je prilikom izjavila: „Strip predstavlja vrijednu edukativnu platformu, ne samo za djecu već i roditelje, nastavnike i odgajatelje. Tema apikulture, odnosno svakodnevnog odnosa čovjeka i pčele sve je važnija u kontekstu okoliša i ljudskog zdravlja.“

Loši i dobri medovi u Hrvatskoj

Ivan Bračić
Ivan Bračić, autor stripa Pčelica Pipa i Točkica

Needuciranost građana u raspoznavanju kvalitete meda pogoduje naročito manipulaciji nekvalitetnim medom, o čemu govori niz istraživanja – ono najrecentnije je iz rujna 2022.. Pokazalo se da više od 50 posto ispitanika smatra da je med proizvod kojim se najčešće manipulira na štetu potrošača. Stoga je jedan od glavnih ciljeva ovog stripa educirati potrošače, roditelje i djecu o prepoznavanju kvalitetnih pčelinjih proizvoda. Analiza o kvaliteti uvoznog meda iz prošle godine pokazala je da je 40% istog izrazito loše kvalitete.  

Ivan Bračić, davni osnivač tvrtke PIPI, izjavljuje: „Deklaracije na proizvodu trebale bi biti indikator podrijetla i kvalitete meda i pčelinjih proizvoda. Zato smo u našu ponudu uveli i liniju proizvoda s dodatnim jamstvom kvalitete: oznaka Med hrvatskih pčelara.

Poruka potrošačima:

  • Ozbiljnu pažnju pridajte dokumentaciji  – etiketama i deklaraciji meda, vrsti i državi podrijetla proizvoda, znaku kvalitete…
  • Educirajte se: postanite sigurni u to što kupujete.

Tržište i proizvodni kapaciteti pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj

Tržište meda i pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj susreće se sa nizom izazova i u naravi je veoma nesređeno. Dok smo 90-ih imali tek oko 65.000 pčelinjih zajednica, danas ih je 450.000. Pravi je apsurd u toj situaciji činjenica da trend uvoza meda u Hrvatsku kontinuirano raste.

Smatra se da bi se uz više reda u hrvatskoj ponudi meda, proizvodnji i trgovini i educiranošću građana, situacija u Hrvatskoj mogla posve izmijeniti: uvoz meda postao bi posve nepotreban ili znatno manji! 

Osim meda, domaći kapaciteti mogu danas proizvoditi i propolis, pelud, matična mliječ, vosak, pčelinji otrov i biološki materijal. Objedinjeni, primarni proizvođači, prerađivači i akademska zajednica u partnerskoj suradnji mogu znatno dići razinu našeg pčelarstva i tržišno ga učvrstiti, učiniti ga otpornijim i na nelojalnu konkurenciju trgovaca nekvalitetnim medom. Trenutno, problem s kojim se Hrvatska susreće je i manjak akreditiranih analitičkih metoda u hrvatskim laboratorijima i usklađenost prakse s važećom regulativom.

PIP – inovativno društvo specijalizirano za pčelarstvo

Tvrtka PIP, izrasla je na temeljima stoljetne tradicije bavljenja pčelarstvom, koja seže u 1930. i po tome je najstariji privatni proizvođač pčelinjih proizvoda u Hrvatskoj. Tradicija i inovativan rad u pčelarstvu utkani su u široku lepezu tvrtkinih proizvoda. Po izjavi vodstva, nova znanja stalno se ulažu u kvalitetu, istraživanje i razvoj proizvodnje i proizvoda. Rezultate daje i partnerska suradnja s više fakulteta na Sveučilištu u Zagrebu.
„PIP izvozi između 50 i 60 postosvoje proizvodnje u zemlje EU i zemlje našeg okruženja, s naglaskom na tržište susjedne Bosne i Hercegovine“, izjava je vodstva tvrtke.

Jedan od novijih sektora unutar PIP-a je proizvodnja dohrane za pčele u obliku pogača. „Pred 20 godina započeli smo s greenfield investicijom u Kladuši u Bosni i Hercegovini, pogon sada zapošljava 20 ljudi koji proizvode pčelarske pogače najviše kvalitete, koje predstavljaju ključno rješenje za pčelare u periodima kada pčele nemaju drugih izvora hrane,“ dodao je Bračić. One se izvoze na tržišta Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke i Slovenije.

PIP je ostvario veliku usuglašenost procedura i proizvodne prakse, o čemu svjedoče Međunarodni certifikati ISO 9001, ISO 22000 (HACCP) i IFS .

Ivan Bračić poznat je i u području apiterapije i na domaćem i stranom tržištu, a PIP-ova linija proizvoda u segmentu dodataka prehrani i prirodne kozmetike Farmakol dostupna je u ljekarnama diljem Hrvatske. PIP je nositelj niza patenata za koje je dobio i nagrade na izložbama inovacija u Švicarskoj, Njemačkoj, Belgiji Poljskoj i Rumunjskoj. 

Preradu i oplemenjivanje pčelinjih proizvoda PIP obavlja u odobrenom objektu. Kvaliteta se želi održavati nadzorom u vlastitom laboratoriju i u suradnji s ovlaštenim institucijama.

Poslovne aktivnosti PIP-a odvijaju se kroz slogan: SVE ZA PČELARSTVO – SVE OD PČELA, kojemu je dodan i novi slogan: IZMEĐU PREHRANE I FARMACEUTIKE!

(Opaska uredništva: Informacije, podatci i izjave zasnivaju se na saopćenju povodom predstavljanja knjige Pčelica Pipa i digitalnim platformama tvrtke.)

DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2022

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img