Poznata su dva najjača prirodna instinkta čovjeka – utaživanje gladi i razmnožavanje; i jedno i drugo radi održanje vrste! No, kad je u pitanju hrana, većini ljudi ona pruža i više od „obične prehrane“ – pruža i ugodu bogatstva okusa, mirisa, teksture, boja, do toga da dobar ručak u restoranu ili kod kuće služi i potvrdi identiteta (nekima jako, to „da sam ja netko“ jer si mogu priuštiti ručak u 7 sljedova, dok su drugi na to indiferentni). Kako se onda dogodilo da u vezi sa hranom tako griješimo, zgriješimo:
Čudo neravnoteže:
- na jednoj jedni strane ogromna količina hrane u svijetu se baci,
- a na drugoj – toliko ljudi gladuje i pothranjeno je.
Prema FAO, oko trećine hrane proizvedene na godinu za ljudsku konzumaciju baci se ili propadne. Tome pridonose građani, ali kompanije; mnogi trgovački lanci i centri propisuju kakvog izgleda, veličine i oblika moraju biti – jabuke, krumpiri, mrkva, krastavci… Ako je krastavac zavinut, ne prima se i proizvođač ga baca u otpatke još na njivi (!). Mnogi o njih reklamama nas vabe da kupujemo nerazumno i previše, i po tome ne igraju „fer igru“. Koriste psihologiju, suvremenu tehnologiju i sve drugo, da bismo mi bacali 10 %.. više.
Zanimljiva je ta različitost situacija
Dok se u zemljama u razvoju više od 40% hrane baci/ izgubi tijekom žetve i procesa prerade, dotle se u razvijenim zemljama isto događa tijekom prodaje i konzumacije hrane (siromašni bacaju sirovine, a bogati bacaju hranu!) Na globalnoj razini najviše bacana namirnica je kruh, a u Hrvatskoj primat ima voće i povrće – preko 40%.
Zašto se više kupuje? Zbog nečijeg uspješnog marketinga, nerazmijevanja natpisa o trajnosti, neplaniranja, impulsivne kupnje…
Nekad je u narodu vrijedila mudrost: „Kruh je svet. Ne smije se bacati.“ A danas? Eto, stručnjaci koji se bave ponašanjem potrošača ustvrdili su kako bacanju hrane potpomažu i marketinški trikovi u cilju povećanja prodaje. Primjerice, akcija „2+1 gratis“ vabi na kupnju više hrane nego što je potrebno i često se taj gratis ne utroši. Isti učinak ima i nerazumijevanje razlike između oznaka koje proizvođač ističe na ambalaži: upotrijebiti do…, odnosno najbolje upotrijebiti do … U oba slučaja potrošač može pojednostavljeno zaključiti kako iza navedenog datuma hrana nije jestiva, a nije tako. „Najbolje upotrijebiti do 15.6.2015.“, znači kako hrana do tog datuma zadržava svoja posebna svojstva (ako se čuva na pravilan način). To je zadnji dan kvalitete, ali je i iza toga hranu moguće konzumirati, uz očekivano slabljenje nekih svojstava. No, kod hrane koja je podložna većoj kvarljivosti izraz: “ Upotrijebiti do 15.6.2015.“ predstavlja zadnji datum sigurnosti hrane – nakon toga hrana se ne smatra sigurnom. Pazeći na oznake trajnosti na ambalaži, dakle, smanjujemo bacanje hrane.
SVE O SPREČAVANJU BACANJA HRANE, DA NE BUDEMO SUODGOVORNI ZA 1/3
Mnogim radnjama u svom domu i u trgovini postižemo veću iskoristivost hrane, sprječavamo bacanje i postajemo odgovorni građani:
Educiranje sebe i djeteta
- Učite djecu na vrijeme: „Bacanje hrane je grijeh.“
- Budite uzor, sebi i drugima.Znajte da ste doba ili loš primjer
- Pročitajte, pratite informacije.. o odgovornosti za ekonomičnost prehrane , količini koja se u svijetu baca, solidarnosti s gladnima… učimo dovoljno tek u zadnji 10-20 godina, čemu je i Internet mnogo pridonio.
Planirajte kupovinu, suzdržite se, osvijestite sve
- Planirajte! Radite tjedni jelovnik. Sačinite unaprijed popis za kupovinu.
- Bilježite koliko hrane tjedno bacite i zatim, primijetite li da je to određena namirnica, sljedeći put kada ju kupujete jednostavno smanjite količinu. Sjetite se toga prilikom kreiranja popisa za kupnju.
- Pri kupnji ne bacajte mahinalno robu u košaricu. Kupite točno koliko vam treba za 2 (3, 4) isplanirana dana. Pravilo za većinu nas – suzdržimo se.
- Pri kupnji provjeravajte datume proizvodnje, upotrebljivosti…! Ako datum namirnice u kući istekne, proizvod bi još uvijek trebao biti siguran i zdrav ako se njime rukuje ispravno do trenutka kada je evidentno da se pokvario. Izuzetak je hrana za novorođenčad (prema preporukama američkih vlasti).
- Činjenica da znate koju hrane imate već pripremljenu kao obrok, također će uvelike smanjiti iskušenje da pribjegnete neplaniranoj kupovini hrane.
Pravilno čuvanje hrane, zamrzavanje, rješavanje viškova unaprijed..
- Čuvajte hranu na pravom mjestu, na pravoj temperaturi može znatno produžiti njen vijek trajanja.
- Trebate znati šti imate na zalihi. Vodite računa o tome šta držite u frižideru. Tolike kutije s ostacima hrane, koju ste spremili u najboljoj namjeri, izrone iz dubine frižidera kad je hrana već neupotrebljiva.
- Čuvajte hranu u posebnim posudama, ako si ih možete priuštiti (neke su dosta skupe, ali to je dugotrajna investicija)
- Zamrznite višak zgotovljene hrane – nekad dobro dođe imati pričuvu!
- Ako utvrdite da još uvijek imate viška hrane, razmotrite o mogućnosti doniranja hrane nekom drugom kome je potrebna. To može biti i prijatelj (voće), rodbina(povrće, voće, sočivice) ili lokalna banka hrane. Hranljiva, sigurna i netaknuta hrana može predstavljati veliku pomoć onima kojima je potrebna.
- Bilo da je riječ o skladištenju sastojaka ili ostataka hrane, zamrzivač Vam može pomoći da smanjite bacanje hrane. Zamrznite višak voća i povrća u sezoni, zamrznite kruh i drugu hranu koju sporo jedete.
Vrijeme je uzimanja hrane (osvijestite trenutak)
- Servirajte na tanjur manje količine hrane.
- Učite i svoju djecu starom pravilu: što je na tanjuru, moraš pojesti (pa će manje hrane navaditi u tanjur)
- Iskoristite višak pripremljenih obroka
- Ostatke hrane nakon obroka nemojte odmah baciti. Uvijek ju možete pojesti uz naredni obrok ili sutradan, uz malo dorade i maštovitosti. Iskoristiti ostatke hrane za novo jelo.
Kako sa ostacima hrane nakon jela – razdvajajte otpad, donirajte, iskoristite za sutra…
- Ako je voće/ povrće počelo venuti, možete ga još iskoristiti za povrtne pasirane juhe ili voćne smoothie.
- Pravite svoj kompost (ako imate komadić vrta; može u dogovoru i sa susjedima)
- Nikad ne bacajte staru hranu u miješani komunalni otpad – većina gradova ima pripremljene smeđe posude koje trebate pronaći u kvartu. Ne budimo komodni u tome („Ne da mi se“, „Ne znam gdje su spremnici..:“).
- Vodite dnevnik što sve bacate svakog tjedna. Iznenadit ćete se koliko se toga nagomilalo.
- Donirajte. Budite proaktivni: ako vidite da su zalihe prevelike i neiskoristive, odlučite se UNAPRIJED što dati potrebitima – beskućnicima, pučkoj kuhinji, banci hrane…, pa rodbini, susjedu, prijatelju. Uhodajte takvu praksu i rutinske lance.
Odgovornim građanskim ponašanjem možemo pridonijeti da se ne ostvare crne brojke bačene hrane u svijetu. Ne radi se samo o osobnoj štednji, iako je i to naravno važno, već i o građanskoj svijesti, suodgovornosti prema očuvanju Zemlje i solidarnosti s onima koji nemaju. O reafirmaciji one narodne, kojoj bi i djecu trebalo učiti: „Bacanje hrane je grijeh.“
Dr. sc. Milna Tudor Kalit
DOBRA HRVATSKA
Listopad, 2022.