spot_img

POTPIŠI! Uključi se u europsku kampanju #ProtectWater za zaštitu voda! Spriječimo one druge – spasimo naše vode!

EU propis o vodama štiti naše vodne resurse, ali vlade nekih europskih članica ga žele oslabiti. Situacija je ozbiljna i velike su mogućnosti da će se Okvirna direktiva o vodama EU (ODV) revidirati. Pritisak vrše države koje u 18 godina nisu napravile ništa po mnogim ciljevima ODV-a.

Više od 100 organizacija za zaštitu prirode, uključujući Udrugu Biom, predvođenih WWF-om pokrenulo je kampanju na europskom nivou za spas propisa za zaštitu voda. Cilj je jednostavan: obraniti sadašnju Okvirnu direktivu o vodama EU od nastojanja raznih interesnih profiterskih skupina i time zaštititi europske rijeke, jezera, podzemne vode, močvare te živi svijet koji uz njih za generacije koje dolaze. EU propis o vodama štiti naše vodne resurse, ali vlade nekih europskih članica žele ga oslabiti.

Uključimo se SVI u pozitivna zalaganja…
Ako već nisi, pogledaj na Biomovom youtube kanalu video materijale o simpatičnom dabru Ladislavu i tuljanu Bojanu ili o budućnosti proizvodnje piva ukoliko ne bude čiste vode. I djeluj! Daj svoj glas na: www.biom.hr/protectwater/
Slatkovodni ekosustavi su najugroženiji na planetu, a situacija nije drukčija ni u Europi. Temeljem posljednjih podataka, 60% europskih rijeka, potoka, jezera i močvara nije u zdravom stanju. Generacijama smo ih uništavali i zagađivali, te neodgovorno koristili prevelike količine vode. Ako se nastavimo tako ponašati, utječemo na sve – od malih stvari u svakodnevnom životu koje uzimamo zdravo za gotovo, do proizvodnje cijelih industrija. Utječe se i na nebrojeni broj vrsta kojima su ti ekosustavi neophodni za opstanak.
EU propis o vodama štiti naše vodne resurse, ali vlade nekih europskih članica ga žele oslabiti. Situacija je ozbiljna i velike su mogućnosti da će se Okvirna direktiva o vodama EU (ODV) revidirati. Pritisak vrše države koje u 18 godina nisu napravile ništa po mnogim ciljevima ODV-a.

Zdrave rijeke i jezera nisu nešto što je „lijepo imati“, oni su nužni za našu egzistenciju i opstanak.
Kampanju #ProtectWater, koja traje do 4. ožujka 2019.  pokrenula je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. U Hrvatskoj, uz WWF Adriju, kampanju provode udruge Eko Zadar, Brodsko ekološko društvo, Sunce, Udruga Biom i Zelena akcija
Čak 60% voda EU nije u dobrom stanju jer države članice odobravaju korištenje na način koji ostavlja trajnu štetu izgradnjom brana i druge infrastrukture te neodrživom poljoprivredom.

Države članice EU su se obvezale da će najkasnije do 2027…
Kroz Okvornu direktivu o vodama – ODV, države-članice su se obvezale kako to više neće raditi te da će postići “dobro stanje” voda najkasnije do 2027. godine. Prvotni rok bio je do 2015. i prekoračen je.

ODV osigurava učinkovit okvir za rješavanje glavnih pritisaka s kojima se susreću naše vode, a zemlje članice moraju značajno intenzivirati svoje napore i financiranje kako bi se ciljevi do 2027. postigli. Rezultata na poboljšanju stanja voda je malo, stoga zemlje članice raspravljaju o tome kako oslabiti ovaj zakon uvođenjem veće fleksibilnosti.

Djeluj SADA: reci Europskoj komisiji da očuva i osnaži ovaj propis. Ako već nisi, potpiši peticiju na: www.biom.hr/protectwater/

Više informacija: www.biom.hr

DOBRA HRVATSKA & BIOM

Siječanj 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img