spot_img

POZITIVNA HRVATSKA: uspjeli smo sačuvati svoje smeđe medvjede – ima ih 600 do 1000.

S ciljem još boljeg praćenja i zaštite smeđeg medvjeda pojačan je monitoring u Ličko-senjskoj županiji, u okviru zajedničkog projekta četiri zemlje.

Smeđi medvjed najveća  je europska zvijer, no u većini zemalja  zapadne Europe sasvim je istrijebljen. Srećom, Hrvatska je zahvaljujući prirodnim staništima i skrbi o tim životinjama uspjela očuvati medvjede u divljini. Procjenjuje se da ih kod nas od 600 do čak tisuću smeđih medvjeda. No, i u Hrvatskoj se zaštitnici ovih divljih životinja susreću sa zahtjevima lovaca koji traže veće odstrijelne kvote u svojim lovištima, računajući s većom financijskom dobiti u blagajne lovozakupnika i koncesionara lovišta. Tako za tekuću godinu lovna kvota u Hrvatskoj iznosi 120 jedinki, no od puške lovokradica i stradavajući u prometu godišnje se usmrti još tridesetak smeđih medvjeda.

Medvjedi, kao i druge divlje životinje najzaštićeniji su u nacionalnim parkovima – NP Plitvička jezera, NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit. NP Sjeverni Velebit uključio se i u međunarodni projekt pojačanog praćenja kretanja smeđeg medvjeda u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji i Italiji „Upravljanje i zaštita populacije smeđeg medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama – LIFE DINALP BEAR“. Cilj je toga projekta da proširi naše znanje o smeđem medvjedu i da poboljša suživot čovjeka i medvjeda. Projekt traje pet godina, točnije od sredine 2014. do lipnja 2019., a sufinanciran je sredstvima „LIFE+ Priroda“ i „Bioraznolikost“ kako bi se spriječio gubitak bioraznolikosti unutar Europske unije.

U okviru projekta u Hrvatskoj i Sloveniji postavljeno je 12 info-točki, koje nude brojne informacije o biologiji, ekologiji i ponašanju smeđega medvjeda uz interaktivne sadržaje, kao što su kviz i igre tematski povezane s medvjedima. Sadržaj terminala više će se puta nadograđivati, uz ostalo i podacima o kretanju medvjeda koji imaju GPS ovratnike te ponudom eko-turističkih proizvoda s oznakom „medvjedu prijateljski“.

Više na: http://licko-senjska.hr/index.php/component/k2/item/841-pojacan-monitoring-nad-medvjedima

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img