spot_img

Poziv na okrugli stol o pristupu informacijama o okolišu

Zelena akcija, u sklopu projekta “Poboljšanje pristupa informacijama o okolišu” (“Improving Access to Environmental Information”) organizira tri okrugla stola o iskustvima korisnika i nadležnih tijela s pristupom okolišnim informacijama: u Krapini (29.10), Zagrebu (30.10) i Karlovcu (31.10.)

Pravo na pristup informacijama o okolišu smatra se važnim instrumentom na raspolaganju svakom građaninu i građanki u nastojanju da se zaštiti okoliš. U Hrvatskoj je to pravo zajamčeno i Zakonom o pravu na pristup informacijama i Zakonom o zaštiti okoliša.

No, kada zatraže podatke o okolišu, građani i građanke se u praksi suočavaju s mnogobrojnim poteškoćama, dok su tijela javne uprave suočena s dodatnim radnim opterećenjem. Zelena akcija još od 1992. godine pomaže u premošćivanju jaza između tražitelja informacija i tijela javne uprave putem svoje usluge Zeleni telefon.

Tri okrugla stola imaju za cilj pomoći da se strukturiranim dijalogom dobije jasniji uvid u prepreke koje otežavaju pristup informacijama te da se zajedno pokuša predložiti načine kako ih prevladati.

Sudjelovanje na okruglim stolovima je potpuno besplatno, a mogu se prijaviti nevladine organizacije, tijela državne uprave, aktivni građani_ke, itd., dakle svi koji žele doprinijeti boljoj i lakšoj dostupnosti okolišnih informacija građanima i građankama.

Okrugli stolovi će se održati:

  • U Krapini, 29. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Aquatike, ul. Branka Čavlovića Čavleka 1a
  • U Zagrebu, 30. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u dvorani Zelene akcije, Frankopanska 1
  • U Karlovcu, 31. listopada 2018. (10:00 – 14:00 sati) u učionici Osnovne škole “Ljudevit Gaj”, Trg Stjepana Radića 1

Prijave slati do 22. listopada na: zeleni-telefon@zelena-akcija.hr

* Preliminarni program radionice možete naći OVDJE.

* Ovaj je projekt financiran iz Programa savjetodavne pomoći (Advisory Assistance Programme – AAP) njemačkog Federalnog ministarstva zaštite okoliša namijenjenog zaštiti okoliša u zemljama Srednje i Istočne Europe, Kavkaza i Središnje Azije te ostalim zemljama u susjedstvu Europske unije. Pod nadzorom je Njemačke agencije za okoliš (UBA). Projekt provode Zelena akcija i partnerska organizacija Unabhängiges Institut für Umweltfragen (UFU) iz Njemačke.

Izvor: http://zelena-akcija.hr/hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img