spot_img

Prvi – povijesni – prelet solarnog zrakoplova preko Atlantika, 23.6.2016.

Zrakoplov Solar Impulse 2 na sunčevu energiju koji je poletio u ponedjeljak iz New Yorka sletio je rano jutros u Sevillu u Španjolskoj. Put preko Atlantika trajao je četiri dana što je ujedno i najdulja etapa na njegovu putu oko svijeta koji je počeo prije više od godinu dana polijetanjem iz Abu Dabija. S obzirom da su klasični zrakoplovi jedni od većih zagađivača atmosfere, oovaj let svakako ima značaj POVIJESNOG LETA.

Zrakoplov je nakon polijetanja iz New Yorka letio uz istočnu obalu SAD-a i istok Kanade a potom krenuo preko Atlantika. Tijekom 40 sati prešao je više od 3300 kilometara, a tijekom noći leti na sunčevu energiju koju je sakupio tijekom dana. Budući da može letjeti samo s jednim pilotom, Švicarci Bertrand Piccard i Andre Borschberg izmjenjuju se u upravljanju zrakoplovom. Na ovoj etapi preko Atlantika zrakoplovom je upravljao Piccard. “Atlantik je obred i njega preletjeti u SI2 je vizija budućnosti za energiju”, komentirao je na Twitteru Piccard.

Projekt promocije tehnologije koja se oslanja na čistu energiju financiraju upravo ova dva švicarska pilota.

Zrakoplov Solar Impulse 2 na krilima dužine 72 metara (gotovo jednako dugima kao što su krila Airbusa A380) ima pričvršćenih 17 tisuća solarnih ćelija, a uspije li u svom projektu ukupno će preletjeti 35 tisuća kilometara.

Prosječna brzina leta je između 50 i 100 kilometara na sat, a prosječna visina na kojoj lete 8.500 metara.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img