spot_img

Razgovor – Vladimira Senčar Perkov: „INA podržava zapošljavanje osoba s invaliditetom“

U društvima INA Grupe u Republici Hrvatskoj rade 182 osobe koje imaju određeni stupanj invaliditeta. O važnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom i njihovog lakšeg integriranja u društvo, razgovaramo s Vladimirom Senčar Perkov, direktoricom ljudskih resursa u Ini.

Kako se zaposlenici s invaliditetom uklapaju u kolektiv i kako su prihvaćeni od kolega? Poznata je vaša politika poštivanja raznolikosti.  

U Ini njegujemo raznolikost, a zapošljavanje osoba s invaliditetom je samo još jedan od načina na koji se međusobno razlikujemo. Podržavamo jednake prilike u svim područjima rada. Uključivanje podrazumijeva kreiranje kulture gdje se razlike poštuju, gdje svatko ima mogućnost razvijati svoje vještine i talente u skladu s vrijednostima i ciljevima organizacije te gdje se svatko osjeća uključenim, cijenjenim i povezanim s kolektivom.

Raznolikost i uključivanje odgovornost su svih nas, a naša misao vodilja je „Svatko je bitan“. To znači da smo kao kompanija predani tome da se jedni prema drugima odnosimo s poštovanjem, bez obzira na sve vidljive i nevidljive razlike među nama. Isto tako, raznoliki timovi su inovativniji, spremniji na promjene i uspješniji u svojem radu.

Kako se odvija dijalog i komunikacija o ovoj značajnoj, ali i osjetljivoj temi?

S obzirom da je ovo ključna sastavnica naše kompanijske kulture i vrijednosti, brinemo da su ove teme uvijek prisutne  u našem kolektivu. Redovito održavamo dane raznolikosti i uključivanja u obliku niza predavanja, radionica i panela koji se tiču različitih aspekata ove teme. 

Izdali smo i brošuru pod nazivom „Svatko je bitan – uvod u svijet naših kolega s invaliditetom“, kroz koju našoj zajednici približavamo ovu temu i nudimo praktične savjete koji omogućuju razvoj boljeg i uključivijeg radnog mjesta za sve radnike. Brošura je namijenjena svim kolegama koji imaju pitanja o zapošljavanju osoba s invaliditetom i onima koji smatraju da bi se to pitanje moglo odnositi na njih osobno. U publikaciji se mogu pronaći važne informacije o brojnim temama: 

  • Što znači invaliditet i kako mi u INA Grupi možemo pomoći kolegama na koje se to odnosi?
  • Poglavlje Bonton donosi praktične savjete koji mogu dobro doći u svakodnevnom životu pri komunikaciji i zajedničkom radu s osobama s invaliditetom.
  • Poglavlje Korisne informacije uključuje sve važne informacije o povlasticama, podršci i aktivnostima koje je potrebno poduzeti ako je netko osobno pogođen.

Na kojim radnim mjestima u Ini je zaposleno najviše osoba s invaliditetom? U proizvodnji, maloprodaji, korporativnim servisima?

Osobe s invaliditetom zaposlene su u svim društvima INA Grupe i zastupljene su u svim našim djelatnostima, a svojim iskustvom i važnim stručnim znanjima jednako kao i drugi kolega doprinose uspjehu kompanije. Dio ih je zaposlen na administrativnim radnim mjestima koja omogućuju lakšu prilagodbu njihovim potrebama. Međutim, čak nešto veći dio kolega radi i u maloprodaji te proizvodnji na radnim mjestima koja nisu isključivo administrativne prirode. 

Europska unija – Radni status osoba s invaliditetom
U Europskoj uniji zapošljavanje osoba s invaliditetom jedno je od najvažnijih društvenih pitanja. Sve veći broj društveno odgovornih kompanija prepoznaje društvenu i gospodarsku važnost zapošljavanja i brige radnika s invaliditetom. U razvijenim društvima oni predstavljaju značajan dio radne snage –  u Hrvatskoj ih je gotovo 220 tisuća, od čega ih je otprilike 7000 visoko obrazovanih, dok 55 tisuća ima srednju stručnu spremu. Brojke, dakle, pokazuju da među osobama s invaliditetom postoje tisuće potencijalnih radnika koji raspolažu odgovarajućim kvalifikacijama i motivirani su pridonijeti uspjesima kompanija za koje rade.

Jeste li zbog zapošljavanja osoba s invaliditetom radili neke prilagodbe i jeste li dobivali nečije potpore u obliku poticaja?

Naši objekti imaju prilagođene prilaze osobama s invaliditetom. Kolege također imaju mogućnost parkiranja automobila najbliže svom radnom mjestu. Radni prostori prilagođavaju se potrebama svih kolega pa tako i osobama s invaliditetom. Za ovu svrhu nismo koristili posebne poticaje, već je to standardni pristup u skladu s našim korporativnim vrijednostima. 

Smatrate li da još uvijek postoje predrasude prema osobama s invaliditetom u pogledu zapošljavanja? 

Foto: freepik – www.freepik.com

Nažalost, predrasuda svakako još uvijek ima. Na nama je da svojim ponašanjima kao pojedinci, timovi i organizacije aktivno i ciljano zajedno radimo na promjenama koji će zajednicu u kojoj svi mi živimo i radimo učiniti boljom. Mi u Ini predani smo tome cilju i vjerujemo da smo svakim danom korak bliže tom idealu. Vjerujemo da sa svojim primjerom pridonosimo i smanjenju predrasuda i afirmaciji jedne nove kulture – novog duha zajedništva u svim porama hrvatskog društva.

Kako to promijeniti i općenito što mislite da bi se moglo napraviti da se poveća njihova zapošljivost?

Naši stručnjaci aktivno sudjeluju u radnim skupinama koje se bave ovom problematikom, kontinuirano se usavršavaju u ovim temama te uvijek rado i proaktivno sudjelujemo i podržavamo aktivnosti poslovne zajednice i institucija vezano za ovu temu. Poslovni dnevnik obilježio je prije nekoliko dana deset godina projekta „Iskustvo zlata vrijedi”. Riječ je o hvalevrijednom projektu jedinstvenom u domaćem medijskom prostoru, koji kroz godine promovira važnost integracije osoba s invaliditetom u naše društvo kroz zapošljavanje i stjecanje prakse u najpoznatijim tvrtkama. INA je od samih početaka jedan od glavnih partnera projekta. Kao odgovoran poslodavac omogućavamo praksu studentima s invaliditetom, a neke od njih smo i zaposlili po završetku studija. Studenti na taj način imaju priliku u realnom poslovnom okruženju obogatiti svoje znanje i steći praktična iskustva koja će povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada i mogućnosti zapošljavanja.

Veseli nas što nam početkom srpnja kroz ovaj projekt na praksu u Ljudske resurse dolazi Kristina Krsnik, studentica kroatistike i talijanskog jezika, koja je slijepa od rođenja. Kristina se izvrsno snalazi u svom školovanju i životu zahvaljujući posebnom softveru koji tekst s njezinog mobilnog telefona ili računala pretvara u zvuk.

Izjave Ininih zaposlenika s invaliditetom

„Radio sam na poslovima voditelja procesa na postrojenju atmosferske destilacije. Nažalost, dogodila mi se nesreća na radu u kojoj sam zadobio teške ozljede kralježnice. Nakon medicinske rehabilitacije i utvrđivanjem invaliditeta i tjelesnog oštećenja bio sam neko vrijeme na čekanju radnog mjesta i potom sam dobio ponudu da radim u sadašnjem Upravljanju podacima na poslovima izrade dnevne bilance. Primljen sam jako srdačno i uz svesrdnu pomoć kolegica i kolega savladao sam nove radne zadatke i čak sam bio na usavršavanju na programu “Sigmafine“, a taj posao i danas obavljam. Moja radna okolina je izuzetno pozitivna i nisam nikad primijetio da sam kao invalid manje vrijedan član. Dapače, izađe mi se u susret u smislu češćeg odmora, koji su potrebni zbog dugotrajnog sjedenja, a što jako opterećuje kralježnicu. Uz podršku rukovoditelja, imam i podršku partnera iz ljudskih resursa. Prošlo je već dvadesetak godina od ozljede i zadovoljan sam svojim statusom i ponašanjem okoline u svezi mog statusa invalida rada.“ (viši referent za obradu podataka, INA d.d.) 

„Rak dojke mi je dijagnosticiran 2014. godine i do 2015. prošla sam operacije, kemoterapije, zračenje. Sve do 2019. sam bila na kontinuiranim hormonalnim terapijama koje su od mene zahtijevale česte odlaske na Institut za tumore u Zagrebu. S obzirom na to da je posao u Ini zapravo moj prvi posao, nemam iskustva s tržištem rada i prihvaćanjem invalidnih osoba na tržištu rada. U Ini imam samo pozitivna iskustva; naime, kompanija ne gleda uopće na moj invaliditet negativno, dapače, uvažavali su potpuno moje sposobnosti i ograničenja. Od kolega i nadređenih na poslu sam doživjela samo podršku i razumijevanje. Često sam u jutarnjim satima morala izbivati s posla upravo zbog terapija koje sam primala, a koje su se ponavljale na mjesečnoj bazi. U tome su mi uvelike pomogli fleksibilni oblici rada i mogućnost rada izvan ureda. Omogućeno mi je da bolje uskladim privatne i poslovne obaveze te da svi moji zadaci, uz pretrage i sve što sam morala činiti zbog bolesti, budu obavljeni na vrijeme i kvalitetno.“ (stručnjak za odnose s javnošću, INA, d.d.)

 

DOBRA HRVATSKA
Lipanj, 2022.
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img