spot_img

Reciklirana prva tona otpadnog jestivog ulja iz kućanstva u Hrvatskoj

Šest mjeseci nakon uvođenja nove „zelene“ usluge na odabrana maloprodajna mjesta Ine, kupci i građani na njima su odložili prvu tonu otpadnog jestivog ulja. Prva je to tona takvoga ulja koje su u Hrvatskoj prikupila kućanstva te će ono, umjesto u dovodu i okolišu, završiti u recikliranju. Kompanija nastavlja s pružanjem ove usluge te razmatra mogućnosti proširenja na ostale krajeve Hrvatske. Istovremeno, INA je s Agroproteinkom, partnerom u projektu, danas u Osnovnoj školi Sesvete održala prvo u nizu planiranih predavanja o važnosti recikliranja otpadnog jestivog ulja i ostalog otpada u kućanstvima. INA, dakle, nastavlja s pružanjem nove „zelene“ usluge na 30 odabranih maloprodajnih mjesta u središnjoj Hrvatskoj

Najviše otpadnog jestivog ulja do sada su predali građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, oko 140 kilograma, a ne zaostaju ni njihovi sugrađani iz Maksimira te Čakovčani s prikupljenih po oko 100 kilograma. Kućanstva, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša, a to su saznali i osnovnoškolci iz Sesveta kojima su predstavnici Ine i Agroproteinke održali predavanje.

„Zadovoljstvo nam je što su naši vjerni kupci i ostali građani prepoznali novu uslugu Ine te tako pomažu očuvanju okoliša. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mjesto joj nije u odvodu. Cilj nam je, kao društvenoj odgovornoj kompaniji usmjerenoj ka održivom razvoju, osvijestiti tu činjenicu kod građana već od malih nogu.“ izjavila je tom prilikom Vesna Kučan-Polak, voditeljica Ininog projekta prikupljanja otpadnog jestivog ulja.

„U Agroproteinki kontinuirano radimo na osnaženju ekološke svijesti, kako u našim tehnološkim procesima, tako i u našem životnom i društvenom okruženju. Kroz ovaj projekt, i druge ekološke projekte koje smo radili s učenicima i vrtićkom djecom iz Sesveta, sudjelujemo u stvaranju nove kulture odnosa prema okolišu i širimo znanje da je za učinkovito zbrinjavanje važno pravilno razdvajanje otpada. Naša kompanija ima više od 10 godina iskustva u skupljanju i filtriranju otpadnog jestivog ulja koje nikako ne bi smjelo „lutati“ okolišem i tako ga ugrožavati jer recikliranjem ono postaje korisna sirovina.“ rekla je Ana Špehar, voditeljica odjela za zaštitu okoliša Agroproteinke.

Osnovnoškolci iz Sesveta na predavanju su mogli čuti podatak da Hrvatska u prikupljanju otpadnog jestivog ulja zaostaje za najrazvijenijim zemlja Europske unije, poput Belgije i Austrije, gdje kućanstva recikliraju više od 50 posto ulja koje koriste u pripremi hrane.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img