spot_img

Serijal „Pogledaj ambalažu“: Dukatovo zalaganje za pojednostavljenje, minimiziranje, oporabu, kružno gospodarenje ambalažom

Dukat je i prije stupanja na snagu EU Direktive o zabrani jednokratnih plastičnih proizvoda pokrenuo sveobuhvatan program smanjenja udjela plastike u pakiranju proizvoda. Na mnoge načine Dukat smanjuje svoj utjecaj na okoliš, a smanjenje količine plastičnih i drugih materijala u pakiranjima proizvoda također je jedan od važnih načina, kako se zorno očituje u cjelovitoj politici Grupe Lactalis

Pojednostavljenje finalne ambalaže za Dukatove proizvode

Dukat d.d. - Pojednostavljenje ambalaže President svježih sireva
Foto: Pojednostavljenje ambalaže President svježih sireva /Dukat d.d.

Tako je od travnja 2021. uklonjen plastičan natpoklopac sa žličicom na President svježim sirevima, dok su u on-the-go pakiranjima SenSia Snack i na najmanjim tetrapak pakiranjima mlijeka plastične slamčice zamijenjene papirnatima. Rezultat je smanjenje količine plastike u ambalaži Dukatovih proizvoda na godišnjoj razini za oko 10 tona.

Uz to, u travnju 2022. uklonili smo aluminijske poklopce s kantica za „plavo“ i „crveno“ kiselo vrhnje od 900 g, što je rezultiralo s  2 g manje aluminija po pakiranju – također važan korak u optimiziranju količine upotrijebljenog ambalažnog materijala. U ljetu iste godine započeli smo i s uklanjanjem plastičnih ručki s kantica: u kolovozu smo ih uklonili s kantica Dukatos jogurta (450 g), a u listopadu s kantica u koje pakiramo čvrsti jogurt (800 g) i kiselo vrhnje (900 g).

Oporaba višeslojne ambalaže, korištenje tehnološkog otpada

Dukat d.d. kružno gospodarstvo - od otpadne kartonske ambalaže do toaletnih ručnika i papira
Foto: Od otpadne kartonske ambalaže do toaletnih ručnika i papira / Dukat d.d.

Još jedan važan projekt u smislu podržavanja kružnog gospodarstva pokrenut je koncem 2021. godine od kada se višeslojna kartonska ambalaža koja nastaje kao tehnološki otpad tijekom proizvodnje koristi kao sirovina za proizvodnju novih proizvoda – ručnika i papira i njihovih držača. Naime, otpadna ambalaža iz pogona šalje se u talijansku tvrtku Lucart koja je inovativnom tehnologijom razdvaja na tri komponente: celulozu, aluminij i polietilen (PE) koji se dalje upotrebljavaju kao sirovina za proizvodnju toaletnih ručnika i papira (celuloza) i njihovih držača (aluminij i PE). Iz Lucarta se novoproizvedena higijenska papirna konfekcija, zajedno s držačima, vraća nama u Dukat gdje ih koriste naši zaposlenici. Ovim se projektom na godišnjoj razini oporabljuje oko 140 tona otpadne višeslojne kartonske ambalaže iz naših tvornica u Zagrebu i Karlovcu, što donosi smanjenje količine ispuštenog ugljičnog dioksida za oko 114 tona i priječi sječu čak 1800 stabala.

Sve je to tek jedan dio naše, odnosno Lactalisove politike pakiranja, koja teži kružnom i odgovornijem pakiranju, uvažavajući brigu o proizvodima, potrošačima i okolišu. 

U našem pristupu pakiranju tražimo optimum ravnoteže između naših težnji za pojednostavljenjem i minimiziranjem ambalaže, i na drugoj strani, izvršenjem važne uloge ambalaže u očuvanju kvalitete, sigurnosti i praktičnosti naših proizvoda. Sustavno radimo na uklanjanju svih nepotrebnih komponenti pakiranja koji ne pridonose pogodnostima za potrošače ili logistici. Tražimo nova rješenja za oporabu ambalaže. Stalno smanjivanje količine materijala koji se troši na ambalažu po jedinici proizvoda naš je važan cilj.

***

Dukatova zalaganja za energetsku učinkovitost

Uvođenje energetski učinkovitijih strojeva i opreme, unapređenje procesa na energetski učinkovitiji način te korištenje obnovljivih izvora energije tri su načina kako u Dukatu smanjujemo potrošnju primarne energije dok istovremeno ostvarujemo uštede.  

U posljednjih nekoliko godina poduzeli smo značajne korake na sva tri područja. Instalacijom novih punilica, paletizera i transportera u pogonu steriliziranih proizvoda naše zagrebačke tvornice koncem 2021. godine poboljšali smo, uz ostalo, efikasnost u proizvodnji koja podrazumijeva i veću energetsku učinkovitost. Instaliranje nove opreme za miješanje i dodavanje prahova za pripremu steriliziranih proizvoda u istoj tvornici još je jedan primjer ulaganja u bolje upravljanje procesima kako bi se povećala učinkovitost i smanjila potrošnja energije.

Dukat d.d. električna energija iz solarne elektrane na krovu zagrebačkog skladišta
Foto: električna energija iz solarne elektrane na krovu zagrebačkog skladišta / Dukat d.d.

Korištenjem obnovljivih izvora energije i dizalice topline kao i izgradnjom solarnih elektrana također ostvarujemo značajne uštede i smanjujemo utjecaj na okoliš. Projekt vezan uz spomenutu dizalicu topline, koja je u zagrebačkoj tvornici instalirana 2017.  godine, nagrađen je upravo za energetsku učinkovitost. Njime godišnje uštedimo oko 3.000.000 kWh toplinske energije i smanjujemo emisije ugljičnog dioksida za oko 700 tona.

Sredinom prošle godine puštena je u rad fotonaponska elektrana snage 800 kW. Zahvaljujući 2.684 panela postavljenih na gotovo 5.000 m2 krovišta skladišta na zagrebačkoj lokaciji, Dukat oko sedam posto električne energije dobiva iz sunca. Ujedno smanjujemo emisije ugljičnog dioksida za oko 230 tona godišnje i proizvodimo 970 MWh zelene energije godišnje. Početkom studenog u Bjelovaru je u probni rad puštena druga Dukatova solarna elektrana – snage 300 kW koja se sastoji od 945 panela postavljenih na 1.750 m2 krova bjelovarske tvornice, pa se ondje oko tri posto električne energije dobiva iz obnovljivih izvora – sunca.

Dukat mliječna industrija d.d.

U suradnji 

DOBRA HRVATSKA
Siječanj, 2023. 

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img