Sirena, ronioci i djeca čuvaju Jadran – podsjetnik na hrvatski projekt SireNea, uz Svjetski dan mora i oceana

Na dan 8. lipnja čovječanstvo obilježava Svjetski dan mora i oceana. Unatrag četiri desetljeća mnoge su velike konferencije i drugi svjetski događaj posvećeni usavršavanju zakonodave regulative i osvješćenju ljudi za poštivanje i spas mora. Svoju bitku života za taj cilj započela je i Elizabeth Mann Borgese još u 70-im (čitajte poseban članak o njoj). No, mora su i dalje zagađena, a brojne životinjske i biljne vrste ugibaju i nestaju s Planeta. Mi, ljudi, jedini smo koji možemo promijeniti taj smjer.

Mnogo se građanskih inicijativa pokreće da se moru pomogne. Na mnogim stranama svijeta djeluju pojedinci, udruge, platforme, zaklade. Čišćenjem mora i osviještenjem najšire javnosti za stanje, sprječavaju posljedice i nova zagađenja od strane nesavjesnih pojedinaca i društveno neodgovornih tvrtki, gradova pa i institucija vlasti.

A tko ili što je SireNea?

SireNea je samostalni projekt zalaganja za čisto more i čišćenje mora, kojeg vodi jedna žena. Nea Dune, zapaženi alternativni model i glumica, djeluje na relaciji Hrvatska – Los Angeles, ima dugogodišnje iskustvo u poticanju i sudjelovanja u humanitarnim volonterskim akcijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ove 2022. godine slavi prvi jubilej – desetljeće otkad je postala sirena. Pokazalo se to još jednim uspješnim i praktičnim načinom za pokretanje promjena u širim relacijama i na višim razinama.

“Očuvanje okoliša i uklanjanje otpada s javnih površina moja je važna osobna misija već 15-ak godina. Radila sam u tri zemlje na raznim ekološkim projektima, najviše na Islandu, od 2008. U Hrvatskoj djelujem samostalno ili u suradnji sa raznim udrugama i ustanovama pa tako i putem Volonterskog Centra Zagreb i Društva za podvodne sportove Zagreb . Ove se godine odvijala izvrsna suradnja s lokalnim snagama… Sve sam to uzela kao znak da se može, da možemo činiti puno više i bolje za okoliš i vode”, kazala je.

Nea je prošle godine, usred pandemije, pokrenula i  zasebni Instagram profil za svoju SireNea mersonu @croatiansiren,  pri tome primijetivši da dijeljenje sadržaja o sireni i očuvanju planeta ne kotira toliko dobro kod njezinih redovnih pratitelja kao osobe koja pripada sedmoj umjetnosti.

Nažalost, odavno sam primijetila da ljude manje zanima kada se ukazuje na nas stanje planet i očuvanje istog, a pogotovo ako se spominje smeće u bilo kojem obliku, ili življenje po 3R principu, kojeg ja odavna prakticiram (reduce – reuse – recycle). Najlakše je zažmiriti, misleći da te se nešto direktno ne tiče, ne vidiš trenutačan i direktan utjecaj na svoj život, niti mogućnost da djeluješ. Nažalost, slično ponašanje smo doživjeli i sa pandemijom. No, ja sam vječiti optimist i pokušavam sačuvati vjeru u ljude.”

SireNea ima dugogodišnju suradnju su DPS Zagreb te WWF Adria, s kojima osim na čišćenju specificiranih zagađenih lokaliteta, starta i projekt za otklanjanje zaostalih ribarskih alata iz podmorja kao pravi Ghost Net Bustersi!

„Zahvaljujući pozivu Matka Pojatine iz DPS Zagreb, u svibnju sam zajedno sa 12 scuba-ronioca provela nekoliko dana na Mljetu, gdje smo izronili 25.000 litara volumena raznog otpada! Nisam mogla vjerovati koliko je dolje plastike i stakla – na nekim starijim komadima već se naselio pravi život pa ih nismo vadili. Uživali smo u pogledu na mirni životinjsko-biljni podvodni svijet. Matko i ja smo uspjeli preplašiti jednu drhtulju, no brzo se oporavila i nastavila odmarati!

Dok ekipa nastavlja sa čišćenjem na Lastovu – ja snimam u Kaliforniji. Vraćam se na ljeto u nove sirena-avanture na našem prekrasnom Jadranu! Čeka nas sirenasto podvodno snimanje kampanje za projekt Ghost fishing Croatia, koji će trajati dvije godine u podmorju Visa i otoka Molata, a u planu je proširenje na cijeli Jadran. Otklanjat će se i kartirati lokacije zagađene zaostalim ribolovnim mrežama, tzv. mreže duhova. Imamo namjeru povezivati lokalne ribare i ronilačke klubove/centre, da se mreža vadi čim prije, odmah nakon što zapne.

Tu je i platforma Adriatic Guardian, prva takva igdje. DPS Zagreb je dobitnik nagrade „Ponos Hrvatske 2019“, radi organiziranja otklanjanja otpada iz podmorja sa više od 40 lokacija, tako da mi je iznimno drago da mogu direktno raditi s takvim ljudima i pomoći planetu. Lijepo je pomagati svojem moru, bok uz bok s ljudima koji imaju istu misiju kao i ja ”:

Vidite: https://www.dps-zagreb.hr/www-adriatic-guardian-com/

Društvo za podvodne aktivnosti Zagreb, naš najstariji klub (1954.), u stalnoj akciji

Matko Pojatina iz PDS izjavljuje o njihovim zalaganjima i rezultatima: Petu godinu zaredom održana je svibanjska akcija Čistim Mljet Za Bolji Svijet”, u suradnji i organizaciji DPS Društva za podvodne aktivnosti Zagreb, JU Nacionalni park Mljet i Ronilačkog centra Aquatica iz Pomene. Otpad je otklonjen sa 6 lokacija, a iz podmorja i plaža NP Mljeta ukupno je izvađeno 25 kubika otpada u 350 vreća.

Vanjske uvale bile zagađene naplavnim otpadom od naših jadranskih susjeda sa juga, a druge otpadom sa brodova. U zadnjih 5 godina DPS ronioci izvadili su iz podmorja Mljeta 124 kubika otpada.

U mjestu Kozarica zajedno sa mještanima očistili smo dvije lokalne plaže. Prije odlaska na zajedničko čišćenje, organizirana je i radionica o otpadu koji zagađuje more i plaže te zalaganju ronilaca-volontera koji to skupljaju. Tom prilikom naša Sirane Nea dočekala je dječicu, nasukana i zapetljana u smeće te im objasnila što smeće radi njezinim podvodnim prijateljima – ribama, rakovima, biljkama…Zahvalila se na očišćenoj plazi te im obećala da će nas posebno čuvati dok mi ronimo u moru. Jer mi – čuvamo more i plaže!

Akciju su podržali Njuškalo, Macgregor Hrvatska, Komunalno Mljet, mještani Kozarice i Mljetska djeca.”

Više: 

www.imdb.me/neadune
www.facebook.com/neadune
www.instagram.com/croatiansiren
www.neadune.com
www.instagram.com/neadune 

DOBRA HRVATSKA
Lipanj, 2022.

odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img