spot_img

Stanovnici gradova sve više za alternativni prijevoz: pješačenje, bicikl, e-romobile, javni prijevoz. Hoće li kolone automobila nestati do 2030.?

Najveći gradovi svijeta će od 2030. pružati drugačiju, optimističniju, sliku nego danas; bit će sve više pješaka, biciklista i vožnje javnim prijevozom, budući da će novi, alternativni oblici prijevoza postati dominantni, o čemu govore najnovija studija o oblicima prijevoza u takva grada.

Ponuda alternativnog prijevoza će rasti jer će i gradske vlasti mijenjati strategije, a stanovnici će donositi osobne odluke u korist onog zdravijeg obika prijevoza, boljeg i za sebe i za okoliš.

Vožnja privatnih automobila u najvećim gradovima će se smanjivati pa će i one poznate slike kolona automobila s po jedinim putnikom, i to vozačem, biti reducirane. Prognoze govore o 10 posto manje vozila u gradu.

Putovanja osobni automobilom danas imaju dominaciju, koja će prestati već oko 2030.

Konzultantska tvrtka Mobility Futures, koja je izradila studiju, tvrdi da će se u svijest ljudi i društva do 2030. godine usaditi nova paradigma, revolucionarna u odnosu na dosadašnju: „Gradovi će se graditi za potrebe i oko ljudi, a ne, kao do sada, oko prometa i vozila.“

Predviđa se da će zastupljenost osobnih automobila u 2030., a koji su sad dominantni, pasti na nekih 46 posto. A možda i više, s time da će se pad udjela ubrzavati.

I opet, ponovno, BEČ prednjači; već od 2020. onaj tko se ne vozi ide besplatno u muzeje, kazališta…

Pod sloganom „Tvoj doprinos“, Grad Beč je u ponedjeljak na konferenciji za novinare predstavio novu mobilnu aplikaciju pomoću koje Bečani koje ostave svoj automobil prosječno dva tjedna kod kuće i na – i s posla se voze isključivo javnim gradskim prijevozom, biciklom ili idu pješice, mogu  dobiti žeton, koji mogu zamijeniti za besplatnu ulaznicu za jedan od mnogobrojnih bečkih muzeja, kazališta, izložbi ili koncerata koji se održavaju u austrijskom glavnom gradu.

Voditeljica ovog kulturnog projekta Christina Hubin je rekla da se jedan žeton dobije za uštedu 20 kilograma ugljikovog dioksida. Istakla je kako mobilna aplikacija za zaštitu okoliša kreće 26. veljače i da će ju testirati do jeseni ove godine oko 1.000 sudionika. Vijećnica za kulturu Grada Beča Veronica Kaup-Hasler pojasnila je princip rada novog  App-a koji zahvaljujući određenom softwareu odnosno  sustavu praćenja prepozna vrstu prijevoza ili kretanja osobe i izračuna odgovarajuću uštedu ugljikovog dioksida (CO2), u usporedbi na isti put prijeđen automobilom. „Mi želimo redukciju ugljikovog dioksida nagraditi kulturnim događajem“, rekao je gradski vijećnik za digitalizaciju Grada Beča Peter Hanke.

Mobilna aplikacija je zasad ograničena na područje Grada Beča.

Reference: Večernji list

DOBRA HRVATSKA

veljača, 2020

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img