Što znaju Amazon i Jeff Bezos o DOP-u? Zaprepaštenje povodom prvog osnivanja sindikata u mega-kompaniji.

Radnici u objektu Amazona na Staten Islandu u New Yorku uspjeli su početkom travnja 2022. izglasati povijesnu odluku o formiranju sindikata. Osnivanje je prihvatila većina radnika – njih 55%.  I naišli su potom na kiselo lice svog poslodavca – na negodovanje i osporavanje od strane vodstva Amazona. 

I nije to jedino po čemu Amazon i vlasnik Jeff Bezos posebni, kontraverzni. Poznata je neosjetljivost Amazona na potrebe društva, prava i status radnika, zaštitu Zemlje… Tko od čitatelja želi ući u temu, neka samo ugugla, ima svega. 

Kako je završilo izjašnjavanje 2022., i što im predstoji?

Za osnivanje Radničkog sindikata Amazona (ALU) glasala su 2.654 radnika (oko 55 %), a protiv 2.131, objavio je Nacionalni odbor za radne odnose (NLRB), prenio je Reuters. Time bi to trebao postati prvi organizirani sindikat radnika ovog internetskog prodavača u Sjedinjenim Državama.

Glasanje predstavlja pobjedu za organizirane radnike u SAD-u i prekretnicu za one koji godinama alarmiraju javnost kako  je radna praksa Amazona prijetnja radnicima.

Nasuprot tome, u pogonu Amazona u Alabami, većina radnika odbila je sindikalizaciju, iako ishod nije konačan. Osporeno je 416 glasačkih listića o čemu će se odlučiti u idućim tjednima. Ta je količina listića dostatna za promjenu rezultata, saopćio je NLRB. 

Pod pretpostavkom da se odbace svi prigovori na glasanje u New Yorku i da sindikat bude certificiran od NLRB-a kao predstavnik zaposlenika, sindikalnim pregovaračima predstoji „tvrdo“ pregovaranje s Amazonom kako bi ispunili očekivanja zaposlenika o boljoj naknadi i uvjetima rada.

Što kaže Biden

Bijela kuća je saopćila da je američkom predsjedniku Joeu Bidenu drago što se čuju glasovi radnika Amazona. Biden izjavlje: 

“Svaki radnik u svakoj državi trebao imati slobodan i pošten izbor da se pridruži sindikatu.“

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki dodala je da su radnici Amazona na Staten Islandu “odlučili organizirati svoj osnovni sindikat, da bi uspješnije pregovarali o boljim poslovima i boljem životu”.

Amazon općenito ne odobrava sindikalno organiziranje i priječi ga

Ono što veći dio svijeta 21. stoljeća smatra demokratskom tekovinom čovječanstva – organiziranje radnika u sindikate – Amazon i vlasnik mu Jeff Bezos ne odobravaju i priječe ga sustavno pa je tako i istovjetno izjašnjavanje radnika u 2021. bilo neuspješno. 

Kako se čuje, i onda i ovaj puta su u Amazonu poduzimane mjere protiv aktivnosti samoorganiziranja radnika u sindikate – masovnih slanjem upozoravajućih i dezinformirajućih SMS, twitter i e-poruka radničkom mnoštvu.

Uz to, Amazon se uoči ovog glasanja obraćao zaposlenicima porukom, u smislu: Ne treba vam sindikat. Treba vam/nam izravna komunikacija radnika i poslodavca, bez posrednika. U tome je vodstvo korporacije djelomično i uspijevalo pa smo u TV reportaži iz Alabame tih dana mogli čuti izjavu zaposlenice koja se s time slaže – „da bude izravno povezana sa svojim poslodavcem“; i glasala je protiv. 

Koja je, dakle, konačna Amazonova poruka radnicima, dosta lukavo sročena u ovom obliku? Sindikati kao povijesno dostignuće organiziranog djelovanja radništva u društvu nije vam potrebno. 

Složit ćemo se samo u jednome: Da, sindikati su potrebni baš ovakvom Amazonu.

U saopćenju kompanije Amazon stoji: „Razočarani smo ishodom glasanja na Staten Islandu jer vjerujemo da je izravan odnos s kompanijom za naše zaposlenike najbolji“. I dodaju još, da će pokušati osporiti izjašnjavanje radnika u New Yorku sudskim putem, pozivom na procesne greške i „preveliko nagovaranje i neopravdani pritisak sindikalaca na radnike“.

Samo 10,3 posto američkih radnika učlanjeno je u sindikate 2021.

DOBRA HRVATSKA/ GT
Travanj, 2022.

odgovorno@odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga: podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img