Svjetski dan hrane, 16. listopada, usmjeren je na promicanje globalne svijesti o gladi i promicanje djelovanja za budućnost hrane, ljudi i planeta. U 2023. fokus je na poduzimanju mjera vezanih uz vodu kao potporu prehrambenim sustavima.
Kampanja Svjetskog dana hrane 2023., koju koordinira Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), poziva na povećanje učinkovitosti korištenja vode u proizvodnji hrane, stočne hrane i biogoriva.
Važne činjenice o vodi i hrani
- 95% naše hrane proizvodi se na kopnu, a sve počinje s tlom i vodom.
- Poljoprivreda čini 72% globalnog crpljenja slatke vode, dok 16% koristi industrija, a 12% ide za kućanstva i usluge.
- Trenutno 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama s nedostatkom vode, a otprilike 10% svjetske populacije živi u zemljama s velikim i kritičnim nedostatkom vode.
- Očekuje se da će globalna potražnja vode za poljopirvredu porasti za 35% do 2050.
- Više od 80% svjetskih otpadnih voda ispušta se u okoliš bez pročišćavanja.
- Oko 74% svih katastrofa od 2001. do 2018. bilo je poveazno s vodom, uzrokujući gotovo 700 milijardi US dolara ekonomske štete.
- Od 2000. godine katastrofe povezane s poplavama povećale su se za 134%, a broj i trajanje suša za 29%
- Močvare – biološki najraznolikiji od svih ekosustava, nestaju tri puta brže od šuma, a 85% ih je izgubljeno u posljednjih 300 godina.
- Ograničenje globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva C, u usporedbi s 2 stupnja C, doprinijeti će vodnim resursima i smanjiti stres vode izazvan klimatskim promjenama.
- Oko 600 milijuna ljudi ovisi, barem djelomično, o vodenim prehrambenim sustavima.
- Gotovo 1 milijarda tona hrane – 17% sve hrane dostupne potrošačima u cijelom svijetu – baci se svake godine,što dovodi do rasipanja dragocjenih resursa korištenih za proizvodnju, prvenstveno vode.
Voda je temelj naše hrane
Voda je neophodna za život na Zemlji. Čini više od 50% naših tijela i pokriva oko 71% Zemljine površine. Samo 2,5% vode je svježe, prikladno za piće, poljoprivredu i većinu industrijskih namjena. Voda je pokretačka snaga za ljude, gospodarstva i prirodu te temelj naše hrane. Samo poljoprivreda čini 72% globalnog crpljenja slatke vode. No kao i svi prirodni resursi, slatka voda nije beskonačna.
Brzi rast stanovništva, urbanizacija, ekonomski razvoj i klimatske promjene stavljaju vodene resurse planeta pod sve veći stres. U isto vrijeme, resursi slatke vode po osobi smanjili su se za 20% u proteklim desetljećima, a dostupnost i kvaliteta vode brzo se pogoršavaju zbog desetljeća lošeg korištenja i upravljanja, prekomjernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promjena.
Danas 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama s nedostatkom vode. Mnogi su mali poljoprivrednici koji se već bore da zadovolje svoje dnevne potrebe, osobito žene, starosjedilačko stanovništvo, migranti i izbjeglice. Natjecanje za ovaj neprocjenjivi resurs je sve veće jer nestašica vode postaje sve veći uzrok sukoba. Otprilike 600 milijuna ljudi koji za život ovise, barem djelomično, o vodenim prehrambenim sustavima trpe posljedice onečišćenja, degradacije ekosustava, neodrživih praksi i klimatskih promjena.
Dostupnost i kvaliteta vode brzo se pogoršavaju zbog desetljeća lošeg korištenja i upravljanja, prekomjernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promjena.
Održivo, učinkovito i pravedno upravljanje vodnim resursima ključno je za budućnost hrane, ljudi i planeta. Svi možemo početi tako što ćemo nešto poduzeti u svom osobnom životu, odabirom lokalne, sezonske i svježe hrane i smanjenjem bacanja hrane.
- Saznajte što možete poduzeti za Svjetski dan hrane.
DOBRA HRVATSKA