spot_img

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti okoliša

Svake godine 26. siječnja obilježava se Svjetski dan obrazovanja o zaštiti okoliša. Cilj je naglasiti važnost odgoja i obrazovanja o zaštiti okoliša kao znanstvene discipline koja posebnu pozornost posvećuje društvenoj dimenziji problema okoliša te je usmjerena na stvaranje svijesti, znanja, vještina i motivacije za njihovo rješavanje i sprječavanje sadašnjih i budućih problema.

Suvremeni ekološki obrazovni pokret stekao je međunarodno priznanje i značajan zamah zahvaljujući Konferenciji Ujedinjenih naroda o čovjekovom okolišu koja je održana u Stockholmu u lipnju 1972. Na 21. plenarnom sastanku Konferencije usvojena je tzv. Stockholmska deklaracija. Dokument je sadržavao 26 načela koja se tiču ​​okoliša i održivog razvoja. Jedno od tih načela je “Ekološko obrazovanje je bitno”.

Nakon toga, brojne zemlje okupile su se na Međunarodnoj radionici o obrazovanju za zaštitu okoliša, održanoj 1975. u Beogradu. Na radionici su uspostavljena načela obrazovanja o zaštiti okoliša u okviru programa Ujedinjenih naroda. Načela su objavljena u Beogradskoj povelji, koja utjelovljuje temeljne zahtjeve obrazovanja o zaštiti okoliša. Ciljevi povelje su: razvijati svijest i brigu o zaštiti okoliša kao i znanja, vještine, stavove, motivaciju i opredijeljenost za individualni i zajednički rad na rješavanju postojećih problema i prevenciji novih.

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti okoliša ne obilježavaju svi na isti dan, npr. Svjetski kongres o obrazovanju za okoliš (WEEC) obilježava ga 14. listopada. Svjetski kongres o obrazovanju za okoliš (WEEC) je međunarodna platforma za sastanke koja pozdravlja sve zainteresirane za obrazovanje za okoliš i održivi razvoj te ih povezuje s međunarodnim akterima u obrazovanju za okoliš. Ove 2024. godine održava se 12. kongres od 29. siječnja do 2. veljače 2024. u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

WEEC 2024
Foto: WEEC 2024 je 12. kongres i održat će se od 29. siječnja do 2. veljače 2024. u Abu Dhabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.

Ekološko obrazovanje za održivu budućnost

Sva nastojanja za očuvanje okoliša bit će kratkotrajna ako se ne posveti dovoljno pažnje ekološkom obrazovanju. Ekološko obrazovanje je multidisciplinarno područje. Cilj je naučiti pojedince i zajednice kako ljudi mogu upravljati ponašanjem i ekosustavima te živjeti na održiv način. Ekološki odgoj i obrazovanje treba nas naučiti kako živjeti u skladu s prirodom te kako smanjiti negativan ljudski utjecaj na okoliš.

Rješavanje trenutačne globalne krize zahtijeva nove obrazovne pristupe koji promiču nove načine življenja i stvaraju ekološku, društvenu i međugeneracijsku pravdu. U promicanju Agende 2030. potrebno je razgovarati o tome kako integrirati ciljeve održivog razvoja (SDGs) u ekološko obrazovanje.

Kroz različite strategije i pristupe, edukatori i obrazovni sustavi otvaraju transformacijske putove među kulturama i izgrađuju kompetencije u obrazovanju za okoliš. Procjena prakse ekološkog obrazovanja ključna je za odgovor na to kako i koliko ono funkcionira. Isto tako, obrazovanje učitelja je ključna komponenta.

Stvarna održivost mora prožimati nastavu, učenje, istraživanje i rad unutar obrazovnih institucija te odnose sa zajednicom.

Više na temu ekološkog obrazovanja…

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img