spot_img

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti okoliša

Suvremeni ekološki obrazovni pokret stekao je međunarodno priznanje i značajan zamah zahvaljujući Konferenciji Ujedinjenih naroda o čovjekovom okolišu koja je održana u Stockholmu u lipnju 1972. Na 21. plenarnom sastanku Konferencije usvojena je tzv. Stockholmska deklaracija. Dokument je sadržavao 26 načela koja se tiču ​​okoliša i održivog razvoja. Jedno od tih načela je “Ekološko obrazovanje je bitno”.

Međunarodni dan obrazovanja o zaštiti okoliša obilježava se svakog 26. siječnja od 1975. godine kada je u Beogradu organizirana Međunarodna radionica o obrazovanju za zaštitu okoliša. Na radionici su uspostavljena načela obrazovanja o zaštiti okoliša u okviru programa Ujedinjenih naroda. Načela su objavljena u Beogradskoj povelji, koja utjelovljuje temeljne zahtjeve obrazovanja o zaštiti okoliša. Ciljevi povelje su: razvijati svijest i brigu o zaštiti okoliša kao i znanja, vještine, stavove, motivaciju i opredijeljenost za individualni i zajednički rad na rješavanju postojećih problema i prevenciji novih.

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti okoliša ne obilježavaju svi na isti dan, npr. Svjetski kongres o obrazovanju za okoliš (WEEC) obilježava ga 14. listopada.

Glavna zadaća Svjetskog dana obrazovanja o zaštiti okoliša je naglasiti važnost odgoja i obrazovanja o zaštiti okoliša kao znanstvene discipline koja posebnu pozornost posvećuje društvenoj dimenziji problema okoliša te je usmjerena na stvaranje svijesti, znanja, vještina i motivacije za njihovo rješavanje i sprječavanje sadašnjih i budućih problema.

Sva nastojanja za očuvanje okoliša bit će kratkotrajna ako se ne posveti dovoljno pažnje ekološkom obrazovanju. Ekološko obrazovanje je multidisciplinarno područje koje ima za cilj naučiti pojedince i zajednice kako ljudi mogu upravljati ponašanjem i ekosustavima kako bi živjeli na održiv način. Drugim riječima, ekološki odgoj osmišljen je kako bi nas naučio živjeti u skladu s prirodom te kako bi se smanjo negativan ljudski utjecaj na okoliš.

Više na temu ekološkog obrazovanja…

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img