spot_img

Svjetski dan recikliranja 2024: #RecyclingHeroes! Zašto je recikliranje važno?

Svjetski dan recikliranja inicirala je 2018. godine Svjetska zaklada za recikliranje s ciljem promoviranja važnosti recikliranja u očuvanju naših dragocjenih primarnih resursa i osiguravanju budućnosti našeg planeta. Ovo je dan kada se svijet okuplja i stavlja planet na prvo mjesto.

Ovogodišnji Svjetski dan recikliranja, 18. ožujka, obilježava se uz temu #RecyclingHeroes. Time se u fokus stavlja ljude, mjesta i aktivnosti koje pokazuju kako sedmi resurs i recikliranje doprinose ekološki stabilnom planetu i zelenijoj budućnosti za sve.

Posljednje desetljeće bilo je najtoplije u povijesti. Upravo se suočavamo s klimatskim izvanrednim stanjem neusporedivih razmjera. Sada, više nego ikad, svi moramo podržati zeleniju budućnost. Već postoje heroji klimatskih promjena i okoliša koji neprestano vode kampanju za bolju budućnost našeg planeta. Ovi nas heroji okružuju svaki dan, od poznatih imena kao što su Greta Thunberg i Leonardo DiCaprio do brojnih nepoznatih heroja koji daju svoj doprinos očuvanju planeta. Oni su od ključne važnosti za našu budućnost i od ključne su pomoći za promoviranje recikliranja.

Što je recikliranje?

Recikliranje ili oporaba je izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno korištenje. Uključuje prikupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorištenih stvari ili materijala.

Recikliranje je ključni dio kružnog gospodarstva koje pomaže u zaštiti prirodnih resursa. Svake godine ‘Sedmi resurs’ (materijal koji se može reciklirati) uštedi više od 700 milijuna tona emisija CO2, a predviđa se da će se to povećati na 1 milijardu tona do 2030. Nema sumnje da je recikliranje na prvoj crti u ratu za spašavanje budućnosti naše planete i čovječanstva.

Zašto je recikliranje važno?

1. Štiti ekosustave i divlje životinje – Kada recikliramo, smanjujemo ometanje prirodnog svijeta. Kada siječemo manje drveća i šuma, sprječavamo štetu životinjama. Smanjenjem poremećaja i štete u prirodnom svijetu pomažemo u očuvanju ekosustava i divljih životinja.

2. Čuva naše prirodne resurse – Neki prirodni resursi vrlo su ograničeni pa recikliranjem pomažemo u njihovom očuvanju. Npr. kada recikliramo papir, spašavamo šume i drveće. Kada recikliramo plastiku, ona zauzima puno čvrstog otpada i mogu potrajati stoljeća da se razgradi. Osim toga, većina plastike dolazi od ugljikovodika fosilnih goriva. Recikliranje metala smanjuje potrebu za vađenjem nove metalne rude, dok recikliranje stakla smanjuje našu potrebu za određenim sirovinama poput pijeska.

3. Štedi energiju – Izrada proizvoda od recikliranih materijala u pravilu zahtijeva manje energije nego proizvodnja od inicijalnih sirovina. Primjerice, recikliranjem jedne staklene boce uštedi se dovoljno energije da žarulja od 100 W svijetli četiri sata.

4. Smanjuje emisiju ugljika – Recikliranje oduzima manje energije, što smanjuje naš ugljični otisak i emisije. Smanjenjem gomilanja otpada na odlagalištima smanjuje se i emisija metana s tih odlagališta što negativno pridonosi klimatskim promjenama.

5. Štedi novac – Recikliranje otpada puno je jeftinije od redovnog prikupljanja i odlaganja otpada. Što više recikliramo, više novca možemo uštedjeti. Povrat depozita također može pomoći u dodavanju financijskih poticaja za recikliranje.

6. Stvara radna mjesta – Recikliranje svake godine otvara nova radna mjesta. Poslovi u recikliranju uključuju sortirače, vozače, mehaničare, tehničare i još mnogo toga.

7. Smanjuje gomilanje otpada na odlagalištima i spaljivanje – Kada recikliramo, ponovno obrađujemo materijale za izradu novih proizvoda, smanjujući količinu otpada na odlagalištima odnosno otpada koji se šalje na spaljivanje.

Recikliranje počinje kod kuće

Danas gospodarenje otpadom počinje izbjegavanjem stvaranja otpada da bi preko pravilnog odvajanja i recikliranja završilo s pravilnim deponiranjem ili spaljivanjem.

Kada razmišljate o recikliranju, trebali biste stvarno razmisliti o cijeloj ideji; smanjiti, ponovno koristiti i reciklirati, odnosno Reduce, Reuse, Recycle (3R). Evo nekoliko načina na koje to možete učiniti:

  1. Stvaranje manje otpada REDUCE:
  • Kupujte samo ono što vam je potrebno
  • Birajte proizvode s manje pakiranja
  • Kupujte na veliko
  • Potražite predmete koje možete ponovno upotrijebiti

2. Ponovna upotreba – REUSE:

  • Koristitie proizvode za višekratnu upotrebu: platnene vrećice umjesto plastičnih, staklene boce umjesto plastičnih i sl.
  • Proizvodima pronađite novu svrhu: staklenke i kutije mogu se koristiti za pohranu predmeta, otpadno drvo može se koristiti kao drvo za ogrjev i sl.
  • Poklonite stvari koje više ne trebate

3. Recikliranje počinje pravilnim odvajanjem. Upute za pravilno odvajanje mogu se razlikovati od mjesta do mjesta pa to treba provjeriti.

Pročitajte i druge naše članke na temu recikliranja kao i inspirativne osobne primjere:
Goran Tudor: Osobna EKO-izjava
Tihana Veljačić: Osobna EKO-izjava
Konkretno, djela! „Klimatske navike“
Mjere sprječavanje nastanka otpada u mom kućanstvu
Kako smanjiti bacanje hrane
Društveni pritisak da kupujemo – uzork golemom onečišćenju tekstilom
Švicarska je među vodećima u gospodarenju otpadom

Dobra Hrvatska

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img