spot_img

Teretni bicikli u Koprivnici: Društvena, ekološka i gospodarska inovacija s europskim priznanjem

Stari papir, teretne bicikle i devetoricu zaposlenika u jednom je slučaju povezala zajednička sudbina, o čemu nam govori ova priča. Ožujak 2015. će u spomenaru Udruge UZOR HRVATSKE ostati zapisan lijepim slovima. U jednom danu, 9. 3., Udruga je zaposlila čak četiri dugotrajno nezaposlene osobe na radnom mjestu „vozač eko gospodarskog bicikla“. Broj vozača se time popeo na devet.

Udruga se potvrdila kao pravi gospodarski subjekt. Na svoj način konkretno je pridonijela rastu zaposlenosti kao najvažnijem hrvatskom društvenom cilju. Ta udruga je iz svog grada iznijela i 1000 tona starog papira, u pet godina. Od početka akcije, 2010. do siječnja 2015.

Lijep primjer društveno odgovornog poslovanja i djelovanje u zajednici.

Ekološko vozilo koje je junak ove priče u svojoj naravi izgleda dosta retro – naime, riječ je o specifičnom „teretnom biciklu za sakupljanje i prijevoz starog papira“ koji ordnira od kućanstva do zelenih kontejnera strateški raspoređenih u gradu Koprivnici, perifernim naseljima i okolnim selima. U jednoj verziji ispred upravljača bicikla montiran je poveći spremnik, a u drugoj bicikl vuče prikolicu – uvijek kapaciteta do 100 kilograma papira. Svakog jutra kreću ti teretni bicikli na svoj važan put: trebaju obići ulice, zaći u dvorišta, očistiti grad i sela od starog papira. Građani su njih navikli, čvrsto povjerenje je odavno izgrađeno, i jača. Sve je jednostavno, a svi uključeni dionici znaju samo za korist. Svako kućanstvo – a njih je sada obuhvaćenih 8.000, na početku dobiva besplatno na korištenje eko kutiju u koju svi ukućani dobrovoljno sakupljaju stari papir. Svoju potrebu za novom kutijom ili pražnjenjem građanin pozivom ili sms porukom na posebna eko-broj Udruge, 099/8602010, naznači točnu adresu i sutradan na vrata kućanstva stiže vozač teretnog bicikla koji sadržaj kutije premješta u spremnik teretnog bicikla – i stari papir kreće na svoj put do konačnog tvorničkog recikliranja.
Svi sudinici ovog „posla“ osjećaju onaj fini gušt – njih na tisuće, povezani u zajedničku akciju, svrsishodnu zadaću pretvaranja kućnog papirnatog otpada u obnovljivu sirovinu. Odavno je poznato kako je proizvodnja novog papira iz drvne mase skupa, neekološka, a tek se odnedavno zna i na tome radi , da postoji novi, bolji put… primjerice i onaj kojim vozi koprivnički teretni bicikl!

Samo u 2014. sakupljenim starim papirom i otpošiljanjem u reciklažnu proizvodnju očuvana je od sječe šuma veličine 6,4 hektara, ušteđeno je, kako su izračunali u Udruzi, električne energija za 1,2 milijuna kWh, 33,5 tisuće m3 plina i nafte 4.740 litara, a spašeno je i 22,4 milijuna litara pitke vode. Još je i spriječena i emisija 1.278 tona stakleničkih plinova u atmosferu. Očuvani su resursi Zemlje od nepotrebnog razaranja i ublažene klimatske promjene u tijeku. Dosadne brojke, reći će neupućeni. Ne, nikako, jer samo brojkama treba vjerovati i na ovom komplesnom i teškom putovanju u održivu budućnost. Činjenice a ne priče, priznaju se – tumači se u našoj menadžerskoj profesiji. Udruga UZOR zaposlila je desetak zaposlenika – to je brojka. Evo još jedne činjenice: u 2010. sakupljeno je 65 tona starog papira, a u 2014. 320 tona, a do siječnja 2015. – ravnih 1000 tona.

Model „teretni bicikl“ afirmira još nešto jako važno – onu staru vrijednost – ljudski rad, fizički rad! Ovdje rad pobjeđuje moderne tehnologije! I ne treba već sad i opet početi smišljati (ne, nismo protiv svakog razvoja i tehnologije!) – kako okretanje pedala zamijeniti opet nekim strojem. Možda je i ovo način da se malo uspori oživotvorenje onog oporog aforizma: „Tvornicu budućnosti će činiti jedan čovjek i jedan stroj. A stroj će biti šef!“

Vozače teretnih bicikala zapošljava se iz redova dugotrajno nezaposlenih i marginaliziranih društvenih skupina (osobe s invaliditetom, bivši zatvorenici, nacionalne manjine i drugi). Prvi vozači su bili volonteri, ali je s vremenom njihov status promijenjen u – stalne zaposlenike. U početku dva vozača, pa još jedan, u 2014. dva stalnozaposlena. U 2015. njih četiri, koji je putem programa „Radom za zajednicu i sebe“, utirati put svom potencijalno stalnom zaposlenju. „Bicikli“ danas pružaju egzistenciju u desetak koprivničkih domaćinstvava.

——————–
Inovativni društveni i gospodarski projekt TB je jednistven u Hrvatskoj i svijetu, a široko je primjenjiv gotovo svugdje – samo da sav lokalni teren nije „uzbrdo-nizbrdo“. No, u koprivničkom slučaju vozači primjerene fizičke kondicije pokrivaju i jedan brdoviti dio grada – Vinicu te prigradsko naselje Kunovec Breg. Projekt isprva motiviran najviše ekološkim motivima, razvio se u pothvat sa puno više vrijednosti – okolišnih, socijalnih i ekonomskih. Kućanstvima se daruje besplatna usluge odvoza starog papira, s kućnog praga. Smanjena je ona vlastita proizvodnja smeća koju za sobom vuče svaki čovjek. Stari papir postaje korisna sirovina koja se ponovno vraća u ciklus proizvodnje (circular economy). Sve to pridonosi racionalnom gospodarenju prirodnim resursima i energentima (šume, pitka voda, nafta, plin, električna energija), i očuvanju planete Zemlje i njezina atmosferskog omotača. I k svemu tome vraća se samopoštovanje, ponos i osmijeh vozačima donedavno članovima dugotrajno nezaposlenih i društveno marginaliziranih.
——————–

Uzorni projekt Udruge UZOR HRVATSKE napreduje velikim koracima – jer prostora za razvoj je koliko hoćeš. Vjerojatno ima i problema i izazova. No, ipak – ovo je tek mala replika onog što se događa u nekim europskim gradovima; tako na ulicama Kopehagena sad kruži čak 50.000 teretnih bicikala, svih mogućih namjena. Lijepa naša Hrvatska reciklira od svog ukupnog otpada 14,7% (2012.) . U vezi s timamo ipak dodati – samo – jer je zajednični prosjek EU, 28 zemalja – 41%. Hrvatska društvena inovacija pod nazivom „Teretnim biciklom do održive zajednice“ osvojila je u Beču nagradu SozialMarie 2014., a na našem nacionalnom natječaju Moja zajednica najbolje je ocijenjen projekt među svima iz Hrvatske.

Eto tako, Koprivnica i njezina Udruga mogu biti UZOR HRVATSKOJ!

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img