spot_img

Tiče li se ovo i mene? Gubitak leda na Antarktici šest puta je veći nego prije 40 godina . Novo dramatično upozorenje!

Kad je Davor Rostuhar osvajao Južni pol u siječnju 2018.potvrdio je i ovo što ćete u tekstu nadalje pročitati:
Zagrijavanje mora na Antarktici ubrzava topljenje ledenjaka, čak i mnogo više nego što se dosad mislilo. Antarktički ledeni sloj gubi čak šest puta više leda svake godine nego što ga je gubio 1980-ih godina, a tempo topljenja ledenog pokrivača se ubrzava. Pokazala je to jedna od dosad najopsežnijih studija utjecaja klimatskih promjena na taj kontinent, koji je financirala NASA.
Globalno gledajući, razina mora porasla je oko 1,4 cm od 1979. godine, donosi studija, a prenosi britanski list The Independent. Ako se nastavi sadašnji trend, razina mora mogla bi se povisiti čak za nekoliko metara, pokazuje NASA-ina studija koja je koristila zračne fotografije, satelitske podatke i klimatske modele od 1970-ih godina naovamo u 18 antarktičkih regija kako bi znanstvenici dobili dosad najcjelovitiju sliku utjecaja promjene klime.
Utvrđeno je da je između 1979. i 1990. Antarktika svake godine izgubila u prosjeku 40 gigatona (40 milijardi tona) svoje mase. Između 2009. i 2017. godine izgubila je prosječno 252 gigatona godišnje. To je povisilo razinu mora 3,6 mm svakog desetljeća ili oko 14 mm od 1979. godine, pokazuje studija.
“To je samo vrh ledenog brijega”, kaže profesor Eric Rignot sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji je i glavni autor studije objavljene u časopisu Nature Geoscience. “Dok se ledena ploča Antarktike i dalje topi, očekujemo višekatni porast razine mora s Antarktike u nadolazećim stoljećima.”
Nova analiza daje pregled kako su se gubici leda u različitim sektorima Antarktike promijenili i pomaže u rješavanju zbrke koju su proizvele neke ranije studije koje su tvrdile da gubitak leda u zapadnom dijelu Antarktike poništava povećanje ledenog pokrivača u istočnom dijelu Antarktike.
“Sektor Wilkes Landa istočne Antarktike je, općenito, uvijek bio važan sudionik u gubitku mase, počevši od 1980-ih godina, kako su pokazala naša istraživanja”, rekao je profesor Rignot. “Ova regija je vjerojatno osjetljivija na klimu nego što se pretpostavljalo, a to je važno znati jer upravo ona sadrži više leda nego zapadni Antarktik i Antarktički poluotok zajedno.”

Dobra Hrvatska,

Sijecanj 2018.

Izvor: The Independent

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img