spot_img

TURISTHOTEL d.d. POD SLOGANOM „ZATON – PRIRODA S KOJOM RASTEMO“

Za poduzeće Turisthotel d.d. i Turističko naselje Zaton bogat okoliš temelj je jedinstvenoj priči koja na nov način boji sve sadržaje i prostore i gostu približila jedinstvo identiteta, kulture i održivosti. Nizom odgovornih intervencija autohtoni i novoizgrađeni elementi prostora uspješno su uklopljeni u novu sliku i turističnu ponudu, prihvaćeni i priznati. Projekt zaštite prirode realizira se još početaka TN Zaton u osamdesetim da bi 2011. započela veliki niz ekoloških zahvata i njihova tržišna i ekoliška afirmacija. Stvara se nova dodana prijednost – pod programskim sloganom „Zaton – Priroda s kojom rastemo“ Turisthotel poručuje kako je TN Zaton mjesto suživota čovjeka i prirode, izraz onoga što znamo kao „društveno odgovorno poslovanje“ – DOP.

Specifične značajke ovog prostora – prirodne i kulturne – predstavljaju se kao prva turistička atrakcija – značajka naselja. Uspostavljena je bogata interakcija između gostiju, prirode i sadržaja. Gosti vole biti sudionikom „zelenog“ života eko-turističkog naselja, žele boraviti i sudjelovati u programu „zeleno“. Postaju dijelom svog eko-naselja, a njih je na godinu 80.000.

Ovisnost poslovnog uspjeha o održivom okolišu, ali i utjecaj turizma na okoliš

Vodstvo i zaposlenici tvrtke Turisthotel d.d. svjesni su činjenice da turizam značajno utječe na okoliš, nizom pozitivnih, ali i negativnih aspekata. Djelatnost turizma je zahtjevna – s jedne strane uspjeh zavisi o održivosti, visokoj kvaliteti, raznolikosti i inovativnosti ponude, a s druge strane mnogo od toga može ugroziti okoliš.

Sve to zjedno odredilo je način na koji smo krenuli u 2011. oblikovati Naselje, zadirati u prostor, uvoditi sadržaje i funkcije. Uspjeh budućeg projekta ovisio je o tome koliko će se poštivati karakter i obilježje prirodnog ambijenta, nudeći istovremeno turistima maštovitu igru, novi doživljaj, novu vrstu odmora.

Provođenje zaštite okoliša u Turističkom naselju Zaton Turisthotel prepoznato je kao dugoročni interes, nova poslovna prilika. Ekologija postaje ključnom odrednicom razvoja suvremenog turizma, kao dugoročan cilj i sredstvo rasta. Niz akcija otpočinje donošenjem urbanističkih dokumenata koji reguliraju zaštitu okoliša i uključivanjem u projekt „Plave zastave“ kao internacionalnog znaka najviše čistoće morske vode na plaži i dr., da bi se posebno iskazao velikim projektom očuvanja izvorne ambijentalne i biološke autentičnosti.

Autohtoni krajobraz, flora i fauna naselja – kao polazište i cilj

Područje TN Zaton na površini 100 ha predstavlja kopneni, obalni i morski areal izražajne individualnosti. Zbog obilja zelenila i pogodnih mikroklimatskih uvjeta, lokalitet je nadaleko prepoznat kao poželjno mjesto za odmor i rekreaciju i za zdravstveni oporavak ljudi s respiratornim tegobama.

Naselje je smješteno u prostranoj borovoj šumi sađenoj u razdoblju 1945.-1974. koja uz pješčanu uvalu i ukupnu blagost krajolika predstavlja najveću ambijentalnu vrijednost prostora. Šumskim fondom dominira vrsta Pinus halepensis, no zastupljene su i ostale vrste bora i čempresa. Litoralni pojas  – plaža – odlikuje se plitkom obalom s pješčanim dnom koji se postupno, u blagom nagibu spušta do većih dubina.

U Zatonu se sadi prvenstveno mediteranski materijal, a oblikovanjem zelenila nastoji se korigirati monotonija unificirane izgradnje. Specifična ugroza prostora (smještaj, mnoštvo djece, česta gaženja, povremeno smanjena mogućnost zalijevanja) zahtijevala je da se cijela kompozicija podvrgne funkcionalnosti, ali i estetskim zahtjevima važnim za oplemenjivanju prostora. Da se poštuje se prirodna šumska podloga – spontano zatravljenje travama tipičnim za ove prostore. U prostorima šume izbjegava se sijanje “engleskih“ travnjaka i drugih vrsti biljnih koji u ovom prostoru nisu autentični i predstavljaju ambijentalni falsifikat.

Svi novoizgrađeni prostori, mjesta druženja, smjerovi kretanja, uklopljeni su u postojeći prostor poštujući prirodu.

Projekt „Zaton – priroda s kojom rastemo“

Široki prostor naselj preoblikovan je u niz posebnih zona – parkova koji čine tampon zone zelenila između sklopova objekata. Promoviran je i novi slogan Zaton – priroda s kojom rastemo. Specifično zajedništvo određuje izgled naselja. Životni prostori, mjesta druženja, smjerovi kretanja uklopljeni su u izvorne oblike prirode, poštuje se jednakost i međusobnu povezanost biljaka, životinja i ljudi. Okružje ostaje gotovo u potpunosti prirodno i raste u suradnji sa stanovnicima i funkcijama naselja.

Posebna je pažnja usmjerena na upoznavanje obitelji i djece (ciljne skupine) s prirodom. Cijelo naselje – plaža, šuma, kamp podijeljeno je u zasebne prostore, svaki s svojom specifičnim pričom. Naravno, svaki je opremljen svojom prepoznatljivom signalizacijm (table, znakovi obavijesti, botaničke pločice), informativnim punktovima, promotivnim tiskovinama i materijalima (brošure, karta, suveniri i dr).

Ukupno je osam takvih namjenskih prostora i svakog obilježavaju: vrsta aktivnosti, doživljaj gosta te „domaćini“ – 5 vrsti životinja i 22 vrste biljaka (drveće, grmoivi i trajnice) – sve dalmatinsko.

Budionica je prostrani prostor šume koja prekriva najveći dio naselja u TN Zaton, idealan za jutarnju rekreaciju u šumi. Domaćini su „trenerski tim“ alepskog bora, pinije, čempresa, lemprike, lovora, planike, mirte.

Opuštaonica je kompleks borova koji prekriva prostor kampa. Mnogi smatraju da poslanje bora stiže odozgo: krošnje stabala idealno propuštaju toplinu, stvaraju kisik, prirodno aromatiziraju, liječe i prozračuju životne prostore. Zato je boravak u kampu blagoslov, pogotovo u vrućim ljetnim mjesecima. Kao „domaćini“ opuštaonice izabrani su:  alepski bor, pinija, čempres, crnika, koštela i hrast medunac.

Smijaonica najbolji naziv za prostor dugačkih plaža koja kaže: „Plaža je ljeto umotano u osmijeh.“ Domaćini: zeleno-plava koalicija, forum mediteranskog bilja i športsko društvo podvodnih vrsta

Sijede prostori Mislionice, Spajaonice, Sanjarica, Stvaraonica, Družionice.

Zaključak

Svi koji dođu u Turističko naselje Zaton nađu se usred dobre nove priče – strategije očuvanja i zaštite prirode maštovito ukomponirane u ponudu i doživljaj gosta. Zaton je opet našao diferenciju u odnosu na druge koju gost odmah uočava. Lako uočava praksu društveno odgovornog poslovanja. Kako nekad, tako i sad, Zaton je ostao prepoznatljiv, cijenjen, tražen. Dobiva niz nagrada, certifikata i članstava u organizacijama turističke kvalitete, kao: ADAC Superplatz 2017, ANWB Top 2017, Croatia’s Best Campsite 2010 – 2017 Zoover Gold Award 2016 DCC Europa Preis 2014, Najbolji kamp – Turisticki cvijet kvaliteta za Hrvatsku 2014, Najbolja plaza – Turisticki cvijet kvaliteta za Hrvatsku 2014 i drugo.

Tim koji je realizirao projekt činili su Ranka Rerović Bilić, kao glavni voditelj projekta „Zaton – Priroda s kojom živimo“ i krajobrazni projektant te stručnajaci tvrtke Bilić Müller Studio d.o.o.

Ranka Perović Bilić, voditeljica okoliša i krajobrazne arhitekture 

Frane Skoblar, predsjednik Uprave

Dobra Hrvatska

Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP-primjera

Srpanj, 2017

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img