spot_img

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA: UZ SVJETSKI DAN SEOSKIH ŽENA 2016., VRIJEDNA PRIZNANJA ZA ŽENE KOJE SU OSTAVILE KREATIVNI TRAG…

Osam žena iz ruralnih sredina i ove su godine 2016. dobile nova društvena priznanja. Gesta je to Varaždinske županije koja podržava ravnopravnost spolova, priznaje posebnu ulogu u društvu, često tešku i nezahvalnu a neprepoznatu žene majke – domaćice – zaposlene. Podcrtava značaj i postojanje ruralnih područja u našoj svijesti i sjećanjima… I drugo.., mnogo toga.

Ne kaže se uzalud da žena nosi tri ugla kuće. U seoskim sredinama ta je tvrdnja još istinitija. Žene u selima brinu o vlastitim obiteljima, ali su i čuvarice tradicije i običaja seoskih zajednica te svetinje svakog sela – zemlje. Time doprinose i očuvanju okoliša, ali i opstojnosti sela. Seoske žene danas u svijetu čine četvrtinu populacije, sudjeluju u proizvodnji od 60 do 80 posto domaće uzgojene hrane, a posjeduju manje od 5 posto zemlje. I hrvatske su seoske žene izuzetno vrijedne, marljive, svestrane i kreativne. Mnoge su od njih i zaposlene te rade u obližnjim gradovima, a kada se vrate s posla, primaju se posla na svom domaćinstvu i u različitim udrugama koje osnivaju nastojeći za iduće generacije sačuvati što više vrijedne baštine.

Što sve mogu ženska kreativnost i vrijedne ruke, najbolje znaju u Varaždinskoj županiji čije Povjerenstvo za ravnopravnost spolova već punih deset godina dodjeljuje javna priznanja “Ženska kreativnost u ruralnom životu” onim ženama koje su se istaknule svojom osobitošću i ulogom koju imaju u društvu i zajednici u kojoj žive. Time Povjerenstvo želi senzibilizirati zajednicu o ulozi seoskih žena čiji se doprinos društvu,  nažalost, ponekad ne cijeni dovoljno.

A koji dan može biti bolji za dodjelu tih vrijednih javnih priznanja od obilježavanja Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada. I ove godine na taj je dan bilo svečano u Županijskoj palači u Varaždinu. Okupilo se osam finalistica, žena koje svojim radom i rezultatima ostavljaju trag u svojim sredinama i utječu na poboljšanje kvalitete života u ruralnim sredinama. Priznanje je dobila Branka Makšan, predsjednica Udruge žena “Trnovečko srce”. Ove godine Povjerenstvo za ravnopravnost spolova napravilo je iznimku te je u povodu desete obljetnice priznanje dodijelilo i jednoj  ženskoj organizaciji – Udruzi žena Kelemen. Ostale finalistice – Biserka Vudrag, Josipa Fajfar, Snježana Košić, Marija Milak, Franciska Schubert i Biserka Hranić – primile su zahvalnice za sudjelovanje. Priznanja je dobitnicama uručio zamjenik župana Varaždinske županije Alen Kišić uz predsjednicu Povjerenstva dr. sc.Ninu Begičević Ređep. Podsjetimo, kriteriji koji su se uzimali u obzir uključivali su kreativnost i inovativnost u različitim sferama društvenog života; trajni utjecaj na pojedinca i zajednicu; očuvanje i poštivanje tradicijske baštine i okoliša te iznimnu hrabrost i ustrajnost u poboljšanju ruralnog života.

– Prijašnjih sam godina gledala žene koje su dobivale priznanja i divila im se. Nisam očekivala da će me načelnik općine Trnovec Bartolovečki predložiti za priznanje pa sam se ugodno iznenadila. I ja i ostale članice Udruge “Trnovečko srce” delamo sto na uru, kako bismo mi ovdje rekli. Zaista puno radimo, pečemo kolače, izrađujemo ručne radove, plešemo, imamo i mažoretkinje, pišemo i izvodimo igrokaze i još štošta – ponosno nam je kazala Branka Makšan.

I Marina Hulama, koja je priznanje primila u ime Udruge žena Kelemen, ponosna je što su i drugi prepoznali njihov rad.

– U udruzi nas je petnaestak članica od osam do 68 godina. Bavimo se ručnim radom, heklanjem i šivanjem, izrađujemo odjeću od domaćeg platna, osmislile smo igrokaz na našem narječju, izvodimo vlastite koreografije modernog plesa, održavamo radionice u dječjim vrtićima, pečemo domaće kolače… Sve se stigne kad ima volje – uzbuđeno će Marina Hulama.

Uistinu zadivljuje što sve ove žene mogu, umiju i znaju. Priznanje koje stiže u njihove ruke poticaj je i njima samima i drugim seoskim ženama da budu što kreativnije i održe seosku tradiciju.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img