spot_img

Vetropack Straža: Filtar za pročišćavanje dimnih plinova- najveći ekološki projekt dosad

Prema broju tvornica smještenih na tako malom prostoru, Hum na Sutli možemo nazvati industrijskim mjestom, a prema standardu zajednice i građana jednom od najbogatijih općina u Hrvatskoj. Uz to i jednom od naših „najzelenijih“. Ni nakon 155 godina proizvodnje stakla, ovaj dio Zagorja na granici sa Slovenijom nije izgubio na svojoj ljepoti i idiličnosti. To ispunja ponosom: zeleno, razvoj i sklad raznolikog života čine identitet ovog mjesta.

Vetropack Straža d.d. je najveće poduzeće u Humu na Sutli. Svoju dugotrajnost kao da oduvijek zasniva na načelima održivog razvoja. Utemeljena 1860. kao mala šumska staklana u kojoj su se proizvodile boce za punionicu mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini, uvijek je nastojala čim više umanjiti svoj utjecaj na okoliš. I zato naročito veseli ovogodišnje privođenje kraju najvećeg ekološkog projekta dosad, od iznimnog značaja i za tvornicu i za zajednicu – filtera za pročišćavanje dimnih plinova. Konačnim podizanjem kvalitete zraka mnoge aktivnosti tvornice na očuvanju okoliša zaokružene su u jedinstvenu cjelinu visoke razine. Još ranije poduzeće je riješilo druge važne teme: zbrinjavanje otpada, industrijske vode, kvaliteta i sigurnost radnih mjesta, buka, smanjenje potrošnje energije i dr. No, svi su ti projekti i dalje živi – jer uvijek se može i mora bolje.

Svečano puštanje u rad filtra za pročišćavanje dimnih plinova i remontirane peći za proizvodnju obojenog stakla održano je 29. svibnja 2015. Označilo je to i privođenje kraju investicijskog ciklusa vrijednog više od 215 milijuna kuna, od čega na poboljšanje otpadnih plinova otpada 65 milijuna.

Otkako smo prije gotovo 20 godina postali dio švicarske Vetropack grupe, u različite projekte vezane uz modernizaciju proizvodne tehnologije, infrastrukturu i organizaciju uloženo je preko 1,2 milijarde kuna. Projekt čiji završetak danas obilježavamo – filtar za pročišćavanje dimnih plinova – najveći je ekološki projekt u povijesti Vetropack Straže“, rekao je predsjednik uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak. „Vetropackova strategija bavljenja staklom jest strategija širenja i čuvanja. Cilj nam je zadržati vodeću poziciju na domaćem tržištu – uz jako regionalno učvršćivanje. Izuzetno nam je drago što okretanjem potrošača ekološki prihvatljivijoj ambalaži, staklo ponovno dolazi u fokus.“

Radovi na gradnji filtra počeli su krajem svibnja 2014., nakon dugotrajne i opsežne pripreme projekta. Isporuka opreme, montaža te puštanje sustava u rad povjereni su talijanskoj tvrtci GEA koja na tom području ima brojne reference. Građevinske radove izvela je domaća tvrtka ZZ Kuna-gora.

Provedbom ovog projekta članovi tima i zaposlenici iskazali su visoku stručnost, motiviranost i spremnost za svladavanje izazova koje svako novo vrijeme donosi. Time je Vetropack Straža ispunila obavezu preuzetu Ugovorom o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji – tj. postigla granične vrijednosti emisije otpadnih plinova temeljene na najboljim raspoloživim tehnikama prema direktivama Europske unije za staklarsku industriju. Tvornica je usklađena s najboljim praksama u svijetu! Novo postrojenje je moguće naknadno i dodatno opremiti u smislu ispunjenja budućih još strožih zahtjeva. Važno je napomenuti i to kako će se dobivena toplinska energija koristiti za grijanje poslovnih zgrada i pogona.

Od 1996. godine Vetropack Straža je u vlasništvu švicarskog Vetropacka koji, uz ovu hrvatsku, ima tvornice stakla još i u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini te odnedavno u Italiji. Vetropack Straža jedini je proizvođač staklene ambalaže u Hrvatskoj i vodeći u široj regiji. Gospodarski je pokretač cijelog kraja. Prošlu 2014. godinu kompanija je obilježila prodajom rekordnih 1,01 milijarde boca i rastom prodaje od gotovo 10 posto. Kontinuiranim usmjerenjem na izvoz, a koji čini čak 77 posto plasmana, Vetropack Straža dokazuje da proizvodnja u Hrvatskoj može biti – i jest – konkurentna na europskom tržištu. I da uz to može biti „zelena“, sve „zelenija“.

Vetropack Straža, dakle, radi uspješno. Tvornica danas zapošljava više od 600 radnika. Dobro je biti njezin dio.

 

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img