spot_img

VETROPACK STRAŽA: VAŽNA KARIKA U KRUŽNOJ EKONOMIJI STAKLENE AMBALAŽE U RH

Vetropack Straža d.d. iz Huma na Sutli jedina je tvornica staklene ambalaže u Hrvatskoj, utemeljena još 1860. godine. Od 1996. u sastavu je švicarske grupe Vetropack koja tvornice stakla ima još u Švicarskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Ukrajini i Italiji. U našoj tvornici se na godinu proizvede oko 250.000 tona ambalažnog stakla (više od milijardu staklenih jedinica), od čega oko 75 posto ide u izvoz. Poduzeće ostvaruje ukupni prihod od 818,76 mil. kn. (2015.) i zapošljava 610 radnika.

Vetropack Straža kroz svoju proizvodnju godišnje reciklira oko 80.000 tona staklene ambalaže godišnje, od čega, nažalost, većinu uvozi jer u Hrvatskoj nisu još dovoljno razvijeni ni svijest o nužnosti recikliranja ni sustav prikupljanja starog stakla. Pri tome sve prikupljene količine u RH sustavom povratne naknade ili „zelenih otoka“ završavaju u Vetropacku.

Obveze Hrvatske prema Europskoj uniji

Kao članica EU-a, Hrvatska je preuzela obveze po Direktivi o otpadnoj ambalaži i ima cilj: reciklirati 60% mase upotrebljene staklene ambalaže. No prema podacima FEVE-a (Europsko udr. proizvođača stak. ambalaže) recikliramo 57% pa zaostajemo i prema prosjeku EU28 (73%) i osobito prema Sloveniji (87%) i Švicarskoj (96%). S obzirom da reciklirano staklo možemo upotrebiti u cjelosti, 100% , Vetropack predstavlja prvu i zadnju kariku cirkularne ekonomije staklene ambalaže u nas.

Prednosti stakla – razlog za veću upotrebu i 100% reciklažu

Staklo je vrijedan i plemenit pakirni materijal koji ima prednosti koje se danas sve više vrednuju. Zbog svojstava stakla kao materijala (mješavina je triju prirodnih materijala – pijeska, sode i kalcita), staklena ambalaža ne mijenja niti utječe na prirodna svojstva i svježinu proizvoda koji se u nju pohranjuju (hrana, napici, lijekovi…). Stoga je osobito preporučljiva za osjetljive živežne namirnice i za dulje skladištenje. Osim za ljude, staklena ambalaža je prihvatljiva i za okoliš. Staro staklo se može pretaliti bezbroj puta, a da pritom ne gubi na kvaliteti. Od jedne tone starog stakla, uz dodatak energije, dobije se tona novih staklenih boca. Što se više puta staklo reciklira, to je specifični utrošak energije i sirovine manji, manje je onečišćenja zraka i emisija CO2. O uporabi stakla govore činjenice:

  • štedi se prirodna sirovina (upotrebom 1000 kg starog stakla uštedi se 700 kg pijeska, 200 kg kalcita, 200 kg sode);
  • štedi se i energija (trošak energije pada za 2-3 posto za svakih 10 posto udjela starog stakla u smjesi). Recikliranjem jedne boce uštedjet će se toliko energije koliko je potrebno žarulji od 60 W da svijetli četiri sata, računalu da radi 30 minuta, a televizoru 20 minuta;
  • korištenjem starog stakla smanjuje se potrošnja primarnih sirovina i produljuje životni vijek staklarske peći;
  • smanjuje se onečišćenje okoliša, štedi prostor za odlagališta.

Pred Hrvatskom je, dakle, obveza povećati stupanj reciklaže stakla, na što upućuju i kaznene odredbe EU-a, u primjeni od 2018. Radi promicanja svijesti o prednosti staklene ambalaže, FEVE je pokrenuo platformu „Friends of Glass“ koja je dostupna i na hrvatskom, na adresi http://www.friendsofglass.com/hr/ te facebook stranicama https://www.facebook.com/FriendsOfGlassHrvatska. Više informacija o recikliranju stakla može se pronaći na našim stranicama http://recikliranje-stakla.com i facebook profilu Recikliranje stakla.

Petra Drenški, Služba sigurnosti, zdravlja, okoliša (sukladno metodologiji Dobra Hrvatska, Učinkoviti menadžer 2017)

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img