spot_img

Slavimo 200 !

Dvije stotine DOP primjera-priča ostat će trajno zapisano u kolektivnoj hrvatskoj memoriji – na portalu www.odgovorno.hr ! Osvjetljavat ono nekad u nas zanemareno: Postoji DOBRA HRVATSKA!

Hrvatski registar DOP prakse i portal www.odgovorno.hr, uz podršku Poslovne inicijative DOBRA HRVATSKA, tijekom petogodišnjeg razdoblja 2016.-2020. istražili su, obradili i javnosti približili najbolje DOP primjere u Hrvatskoj.
Na Badnjak, 24.12.2020., bit će objavljena priča broj 200 – dm!
Dana 17.12.2020. bit će objavljena priča 199 – Bernarda.
U četvrtak 10.12.2020., bit će objavljena priča 198 – grad Karlovac i Heineken u projektu KAkvart.

 


200 primjera najbolje DOP prakse u Hrvatskoj – 2016. 2020.!

123 organizacije svojim djelom – primjerima pridonijele osvješćivanju DOP-a u javnosti Hrvatske!

12 organizacija u javnost iznijele 5 do 11 DOP praksi!
(Cemex, dm, Ericsson Nikola Tesla, Grawe. Heineken, HEP, HEP Opskrba, HP Zaklada Vaša Pošta, Ilirija, INA, Privredna banka Zagreb, Tehnix)

Klasifikacija DOP primjera prema području učinka:

  • Dobrobit za prirodu  –   54 primjera (najviše CEMEX, HEP, i HEP Opskrba)

  • Dobrobit za zajednicu –  103 primjera  (najviše UNICEF, dm i HEP)

  • Dobrobit za zaposlene –   35 primjera (najviše INA)

  • Dobrobit za partnere (kupce, dobavljače, investitore…) – 8 primjera


 

***

Iako i dalje uviđamo kako su velika poduzeća ona koja svojom praksom prednjače u organiziranim aktivnostima, mora se istaknuti kako i među manjim i javnim organizacijama te ustanovama, udrugama i gradovima, ministarstvima…  mogu vidjeti vrijedni primjeri zalaganja za odgovorno i održivo. Javno ili privatno, malo ili veliko – nije više kriterij za izvlačenje prava i odgovornosti na društveno odgovorno djelovanje! Svi mogu i mnogi već djeluju!

Mnoge DOP priče prerastaju ovime u svjedočanstvo o zalaganjima jednog doba i postaju trajni zapis u hrvatskoj memoriji – u Hrvatskom registru DOP primjera!

***

Iznimnu ulogu u unapređenju DOP-a i jačanju vidljivosti društvene odgovornosti u Republikci Hrvatskoj imala je u prošlom razdoblju Poslovna inicijativa za afirmaciju DOP-a i održivosti DOBRA HRVATSKA, čije su članice prednjačile u izlaganju vlastite prakse, javnom zalaganju, prenošenju dobrih iskustava i sustava u druge organizacije pa na koncu i materijalnom doprinosu ovom projektu odgovorno.hr.

Sa zahvalnošću ih spominjemo:

Agencija za visokoškolsko obrazovanje, Bernarda, Bomark, Crocon, dm, Ericsson Nikola Tesla, Grawe, Heineken, Henkel, Helb, HEP, HEP Opskrba, INA, JGL, Kraš, Privredna banka Zagreb, Regeneracija, Schrack Technik, Tehnix, Tele2, Turisthotel i Vetropack.

***

Na osnovama stečenih iskustava i uznapredovale svijesti o osobnoj i zajedničkoj odgovornosti za društvo, svijet i Zemlju, naredno će nas razdoblje potaknuti na otvaranje novih, drugih (kompleksnija) pitanja. Nametati obveze u smislu snažnih zahvata u „srce“ vlastitog poslovanja i produkciji proizvoda i usluga koje se nude tržištu. Iskrena briga za zdravlje i dobrobit potrošača, uvođenje zelenih procesa u sve segmente vlastitog poslovanja, društveni odgovor između poslodavca i zaposlenika, korporacijska empatija prema zaposlenima i društvu te isporuka proizvoda koji su podobni za oporabu i reciklažu, važni su dijelovi toga, ne i jedini. Kako, primjerice, proizvod od metala, plastike, papira, koji su slijepljeni – sve u jednom, uopće reciklirati? Kako raditi trajnije proizvode koji će dulje služiti ljudima, koji će, ako treba, i biti prosljeđivani novom korisniku, a da to bude ekonomski prihvatljivo poduzećima?

Ubuduće će idejni, a kamoli ne glavni projekt, nekog novog poslovanja, proizvodnje, proizvoda, morati unaprijed razriješiti i ova pitanja – kako se sakuplja, prikuplja, reciklira sve ono što nastaje tijekom i nakon upotrebe. Tko, gdje, kako? Koliki ekološki trag ostaje iza nekog, nečeg – možda je najvažnija razdjelnica između dobrog i lošeg u budućnosti?

***

Zahvaljujući brojnim inicijativama, naporima pojedinaca, entuzijasta i organizacija – lidera, društveno odgovorno poslovanje u Hrvatskoj u posljednjem je desetljeću vidno uznapredovalo.

U tom je ozračju prije pet godina, 2016., pokrenut u Hrvatskoj prvi digitalni komunikacijski kanal specijaliziran i usmjeren na afirmaciju društvene odgovornosti – portal www.odgovorno.hr, pri kojem se vodi i Hrvatski registar DOP prakse, mjesto trajnog zapisa i kronika hrvatskih promjena i DOP pomaka.

Hrvatski registar DOP primjera registar istovremeno osigurava široku paletu case studyja koji su na korist različitim dionicima – poduzećima, članovima uprava, projekt menadžerima, civilnom sektoru, a napose studentima i mladima, kao možda prvi uvid u odgovorno ponašanje u hrvatskom društvu.

Poticatelj i pokretač Poslovne inicijative i portala je tvrtka M.E.P. d.o.o., koja osigurava koordinaciju, logistiku i infrastrukturu.

Poslovna inicijativa DOBRA HRVATSKA i portal odgovorno.hr su platforme otvorenog tipa i surađuju s više stotina organizacija.

***

Kad smo počinjali ovaj posao, nismo slutili da nam cilj može biti 200. A ostvarili smo ga, zajednički!

Hvala svima koji su sudjelovali u ovome vrijednom poslu. Na umu imam preko 150 organizacija i možda 500 pojedinaca.

DOP – sve vidljiviji u Hrvatskoj! Dobra Hrvatska postoji!

Goran Tudor,
pokretač i menadžer projekta Poslovna inicijativa DOBRA HRVATSKA

DOBRA HRVATSKA
Prosinca 2020.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img