spot_img

Gradu Klanjcu petica i priznanje za transparentnost u trošenju javnog novca

Da naši gradovi i općine mogu poslovati jasno i transparentno te u punom smislu riječi služiti potrebama građana, najbolje je pokazao primjer grada Klanjca u Hrvatskom zagorju. Taj je grad otvoreno i pristupačno objavio sve gradske odluke o trošenju javnog novca te zbog toga osvojio čistu „peticu“. Peticu mu je dao Institut za javne financije, koji svake godine analizira i ocjenjuje transparentnost u trošenju proračunskog novca svih županija, gradova i općina u Hrvatskoj.

Institut za javne financije definirao je transparentnost uprave kao „objavu potpunih, točnih, pravovremenih i razumljivih informacija o proračunima, čime se poboljšava komunikacija s građanima, potiče povjerenje i odgovornost“.

Transparentno trošenje javnog novca i nije nešto čime se u Hrvatskoj možemo hvaliti. Zato su svijetli primjeri vrijedni naše pune pažnje. Grad Klanjec  objavio je sve svoje proračunske dokumente na službenoj internetskoj stranici, a boljoj komunikaciji gradske uprave Klanjca s građanima posebno je doprinijelo što je uprava na internetskoj stranici objavila i pregledan „Vodič za građane kroz proračun“. U vodiču je jasnim i svakom razumljivim jezikom objašnjeno sve o gradskom proračunu kako bi se građani lakše snašli u brojnim proračunskim stavkama i vidjeli kako se troši gradski novac.

Gradonačelnika Klanjca, Zlatka Brleka, u povodu ovog  vrijednog priznanja upitali smo zašto je važna transparentnost u trošenju javnog novca. „Moja je vizija da mi, zaposlenici uprave grada moramo biti servis građana, jer raspolažemo sredstvima koja građani iz svog dohotka izdvajaju u gradski proračun. Stoga je posve normalno da građani moraju znati na koji način i u koje se svrhe troše sredstva koja oni izdvajaju. Mislim da transparentnost u tome nije ništa posebno, tako bi trebala raditi svaka jedinica lokalne samouprave. To je, za moj pojam, sasvim normalno i jedino održivo, a time se jača i komunikacija s građanima. Budući da proračun koji smo kao gradska uprava dužni objavljivati u službenim glasnicima uključuje uglavnom tabelarne prikaze i građanima je teško razumljiv, napravili smo Vodič za građane kroz proračun i objasnili im što znače pojedini pojmovi u proračunu kako bi lakše pratili koliko se novca i za koju namjenu troši“, kaže klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek.

Za svoje građane Grad Klanjec brine i kroz financiranje raznih udruga, pa tako i ekološke udruge Japica, koja je zaslužna i za uređenje eko-staze na Cesarskoj gori. Grad financira i udrugu Korak po korak do zdravlja, koja promiče zdrav način života. „Grad Klanjec izdvaja i za one segmente za koje po zakonu nije dužan. Tako smo, na primjer, prošle godine kupili dvije pametne ploče za osnovne škole. Smatramo da je ulaganje u učenike i znanje najvažnije i višestruko se vraća. Također, zajedno s općinom Veliko Trgovišće financiramo i logopedsku službu u Klanjcu kako bismo smanjili duge liste čekanja za pregled kod logopeda i pomogli djeci – kaže gradonačelnik Brlek

U Klanjcu se vodi računa i o ekologiji i okolišu. Dosad je u gradu već postavljeno nekoliko zelenih otoka. „Predali smo i natječajnu dokumentaciju za izgradnju reciklažnog dvorišta na području grada Klanjca. Klanjec razvijamo kao grad velikih, plemenitih ljudi, kulture i tradicije, a veoma nam je važan i okoliš, tim više što se naslanjamo na Cesargradsku goru koja je zaštićeni krajolik, a tu je i Zelenjak te rijeka Sutla, koja pripada projektu Natura 2000“, poručuje gradonačelnik – naš sugovornik.

I Klanjec nastoji iskoristiti što više europskog novca. Tako je zajedno s Muzejima hrvatskog Zagorja grad realizirao veliki EU projekt te je u Klanjcu sagrađen i u listopadu prošle godine otvoren Studio Galerije Antuna Augustinčića. Projekt je vrijedan 21,5 milijuna kuna od čega je 93,5% ili 20,4 milijuna kuna financirano bespovratnim sredstvima EU. Klanjec se prijavio i na natječaj za financiranje novog dječjeg vrtića, jer u sadašnjem vrtiću nema dovoljno mjesta za sve mališane. Naravno, planiraju u Klanjcu i druge projekte kako bi građanima omogućili bolji i ugodniji život. Pa, to im je i posao, jer kako je na početku ove priče rekao gradonačelnik Brlek, gradska je uprava servis građana.

Priznanje Instituta za javne financije dobila je i Krapinsko-zagorska županija kao jedna od najtransparentnijih županija u Hrvatskoj.

Dobra Hrvatska
Lipanj, 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img