spot_img

KASPI – poduzetnički inkubator u jezgri grada Kastva

Grad Kastav već godinama podupire svoje poduzetnike putem raznovrsnih sustava potpore, iskazivanjem brige za postojeće, ali i za one koji tek planiraju ući u svijet poduzetništva. S tim ciljem 2017. usvajena je strategija razvoja pod nazivom „Kastav – pametni grad“, koja je integrirala i usmjerila gradsku upravu na fokusirano djelovanje na osiguranje svih uvjeta za digitalnu i zelenu tranziciju društva. Iz tog „Kastav Smart Start“ pristupa rodio se i poduzetnički inkubator KASPI, sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Potporna poduzetnička infrastruktura, a pogotovo poduzetnički inkubatori, ključan su resurs u provedbi ciljeva digitalne i zelene tranzicije grada.

U dvije godine uspješno su dovršeni programi edukacije za tri generacije poduzetnika-početnika, a u tijeku je realizacija četvrte generacije. Upisom programa korisnici ostvaruju pravo na tri mjeseca besplatnog edukacijskog programa na teme poslovanja, financiranja, razvoja proizvoda i usluga, marketinga, novih tehnologija i drugog. Dodatno, na raspolaganju su im radni prostori u inkubatoru do 100 sati mjesečno, savjetovanja stručnjaka i iskusnih poduzetnika o razvoju poslovne ideje te pristup mentorskoj mreži za individualne konzultacije, promociju poslovne ideje i druge pogodnosti. Prijaviti se mogu sve fizičke i pravne osobe, a prednost imaju mladi, žene i nezaposleni, kao i poslovne ideje u sektoru zelenog područja (zelene tehnologije, zelena proizvodnja, zelena logistika i sl.), digitalnog područja (pametna tehnologija, informacijske i komunikacijske tehnologije, razvoj IT usluga i proizvoda), kao i kreativne industrije (multimedija, arhitektura, dizajn, fotografija i sl.), koja je gradu Kastvu posebno važna zbog značajne kulturne baštine i tradicije.

KASPI
Foto: KASPI

Putem inkubacijskog programa i nastavak kontinuirane podrške po završetku programa, koja se sastoji od financijske potpore, novih edukacija i drugih oblika podrške, poduzetnici i građani dobivaju opća znanja o efikasnom poslovanju, ali i iznimno vrijedno praktično znanje o digitalnoj i zelenoj tranziciji. Uz stručno savjetovanje, sve je to ključno za unapređenje postojećih i razvoj novih proizvoda i usluga u gradu, čime lokalna ekonomija postaje spremnija za održivo poslovanje i otpornija na sve izazove, uz imperativ razvoja i rasta u narednom razdoblju, što je u interesu čitavog društva.

„Bez impulsa pojedinca zajednica stagnira. Zamah umire bez suosjećanja zajednice.“

William James

***

Kaspijeva mentorica – taj netko

Ako život (a i biznis) nije brzopotrošna pojava, a nije, po toj analogiji najvažnije je napraviti dovoljno ukusan recept za naš koktel života. Zapravo treba mu dati smisao. No, smisao ponekad izgubiš putem, ponekad možda samo trebaš nekoga tko će probuditi nadu u tebi da radiš sve što i možeš, tko će ti ponuditi udicu umjesto ribe i uvjeriti te da je sve moguće, jer – jest! Taj netko može biti mentor. Kada ga pronađeš, znat ćeš da je pravi. Mentor je kao , „komadić pancete (slanine) u tvojoj životnoj salati“ ili „kao dobar grudnjak: podupire i podiže“ (da ne koristim već viđene citate). Omogućuje ti da razviješ svoje sposobnosti.

KASPI
Foto: Linda s mentee-ima / KASPI

Tako sam i ja prošlo ljeto preuzela ulogu mentora u poduzetničkom inkubatoru KASPI u gradu Kastvu. I već na prvi pogled taj inkubator je poseban, savršeno se uklapajući u šarmatnu jezgru grada, izrastao u rekonstruiranoj staroj ruševnoj zgradi, kojoj je trebala „samo“ nova svrha i dostatna pomoć da zablista novim sjajem.

U ugodnoj atmosferi starog grada na uzvisini povrh Opatije, započeli smo naše „putovanje“,  Ivan, Jelena, Sara, Irena, Gordana – moji menteei i ja. Oni s novim ciljem, snovima i željama, a ja sa svojim iskustvom i duhom, ali i ja s velikim željama. Tolika različitost, a sličnost. 

Toliko uloga, snage, slabosti, a sva je vrijednost u tome da naše zajedničke trenutke ne uzimamo zdravo za gotovo, samo kao „neke sate“, već kao dragocjenu priliku da u inkubatoru otkrijemo sjemenke novih sjajnih poslovnih i životnih priča,…, da u inkubatoru, u kojem smo i lice naspram lica i rame do ramena, udarimo temelje budućem poslovnom i osobnom rastu. Inkubator nikad nije samo ono maleno, rađanje, već i sazrijevanje, usavršavanje, rast…

KASPI
Foto: KASPI

Oni – kandidati za bolje sutra, ljudi s petljom, smjelošću, odlukom da krenu svojim novim putem i ja da ih u tome podržim i iskustvom pokažem da je baš moć duha onaj razlog bez kojeg je mnogo tog u životu preteško i prestrmo… Da je baš ta odsutnost straha od neuspjeha i spremnost na učenje na greškama (pobjednici se ne boje izgubiti) bila poticaj da ideji kažu DA. Skopili su važan ugovor s KASPI-jem i sami sa sobom o početku „putovanja“. I nekako znam da će svjedočiti čudu.

Puno je puteva koji vode kroz život, i „staze budu strme, nepredvidive, vrijeme bude loše, promjenjivo, olujno pa sparno, pa hrpa pitanja, nepoznanica. Ima i ponora i padova i ogrebotina i lomova, drama i srama, grešaka i suza, razočarenja. Puno je svega. Voljeli bismo reći da je lako. Nije. Ali nije ni teško. Uvijek je taj dan, dan savršen za let, usprkos svemu i svačemu. Korak po korak, želja po želja. I uvijek uz igru, da ne promašimo život. I nek’ te ne preplaši taj dan. Taj „strašni“ i čudesni dan za odluku. Čini se nemogućim, teškim,… Ali, nije. Idi, sretno!“ * 

Linda Poščić Borovac

* Dio neslužbene „himne“ ispisane da inspirira, motivira i daje jaki „vjetar u leđa“ (Crazydonian Passport, Crocon d.o.o., 2023.)

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img