spot_img

Mreža za ruralni razvoj – ponovo na startu

Pozivu na sastanak odazvalo se četrdesetak od nešto više od 300 članova Mreže. Primjetno je bilo nastojanje Uprave za ruralni razvoj da sastanak protekne u otvorenom dijalogu, transparentno i bez zastoja, da se pitanja rješavaju dogovorom te omogući što skoriji početak djelovanja Mreže. Sastanak je izravno prenošen internetom.

Nakon kratkog uvodnog pozdrava pomoćnik ministra Krešimir Ivančić ocijenio je dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Naveo je poboljšanja u načinu provedbe Programa – pojednostavljene procedure (2-fazna prijava, jasnija i ujednačena pravila prihvatljivosti), kraći rok obrade zahtjeva i dr. o čemu svjedoči  znatno smanjen broj prigovora na natječaj. Uspješnost provedbe Programa uvjerljivo je potkrijepio prikazom ostvarenih učinaka – 1.600 radnih mjesta, završetak razminiranje poljoprivrednih površina (55 km2) u skoroj budućnosti, broj ugovorenih polica osiguranja i dr. Korisnicima je najatraktivnija bila mjera 4., broj prijava je uvelike premašilo raspoloživa sredstva. Ukupno 89% programskih sredstava stavljeno je dosad na raspolaganje korisnicima, 56% sredstava je ugovoreno, a 27% isplaćeno.

S LAG-ovima se kasnilo. Do danas je 50 od ukupno 54 LAG-a raspisalo natječaje. Na kraju je prikazan Indikativni plan – raspis mjera do kraja godine. Otvarat će se prostor za više-fondovski pristup proširenjem na područje regionalnog razvoja, po mogućnosti i na socijalno područje.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img