spot_img

Mreža za ruralni razvoj – ponovo na startu

Pozivu na sastanak odazvalo se četrdesetak od nešto više od 300 članova Mreže. Primjetno je bilo nastojanje Uprave za ruralni razvoj da sastanak protekne u otvorenom dijalogu, transparentno i bez zastoja, da se pitanja rješavaju dogovorom te omogući što skoriji početak djelovanja Mreže. Sastanak je izravno prenošen internetom.

Nakon kratkog uvodnog pozdrava pomoćnik ministra Krešimir Ivančić ocijenio je dosadašnju provedbu Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. Naveo je poboljšanja u načinu provedbe Programa – pojednostavljene procedure (2-fazna prijava, jasnija i ujednačena pravila prihvatljivosti), kraći rok obrade zahtjeva i dr. o čemu svjedoči  znatno smanjen broj prigovora na natječaj. Uspješnost provedbe Programa uvjerljivo je potkrijepio prikazom ostvarenih učinaka – 1.600 radnih mjesta, završetak razminiranje poljoprivrednih površina (55 km2) u skoroj budućnosti, broj ugovorenih polica osiguranja i dr. Korisnicima je najatraktivnija bila mjera 4., broj prijava je uvelike premašilo raspoloživa sredstva. Ukupno 89% programskih sredstava stavljeno je dosad na raspolaganje korisnicima, 56% sredstava je ugovoreno, a 27% isplaćeno.

S LAG-ovima se kasnilo. Do danas je 50 od ukupno 54 LAG-a raspisalo natječaje. Na kraju je prikazan Indikativni plan – raspis mjera do kraja godine. Otvarat će se prostor za više-fondovski pristup proširenjem na područje regionalnog razvoja, po mogućnosti i na socijalno područje.

Dodatne informacije pronađite ovdje.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.