spot_img

Vivera – razglednica sa sovama ili totalno drugačiji

Što mislite gdje se nalazi naš prozor? A zgrada?

Pogledate li kroz naš prozor možete gledati labude u jezeru, možete uživati i u rodama koje nas časte svojom neobičnom mirnoćom ljetnih mjeseci. Pomislili biste da ste u kakvu idiličnom odmorištu, ali ne.

Naš prozor i zgrada nalaze se u krugu tvornice dječje hrane Vivera d.o.o., na ulazu u Glinu. Smješteni smo daleko od glavnih prometnica, onečišćivača, u centru netaknute Banovine. I zato smo drugačiji od ostalih. Naša tvornica smještena je u idealnom okruženju – pa kad je tako, dužni smo učiniti sve da tako i ostane. Iz naših pogona hrana putuje djeci po cijelom svijetu, osjećamo se odgovornima za njihovo zdravlje i sigurnost. I više od toga: želimo da se razvoj u našoj tvrtki provodi na održivi način, da i ono sutra bude dobro! Vratimo se prozoru.

Ova priča je jesenska. U listopadu kroz prozore u nas možete vidjeti prekrasne snene poglede naših gošći – sova. Sove šumske, ušare i kukuvije drijemalice. Ugodno su se smjestile na obližnjim granama jele, dremuckaju, čekaju svoj dio dana, odnosno noći. Dok su labudovi i rode došli su sami, sovama je bila potrebna pomoć ljudske ruke da bi se našle ovdje. Ideja je bila: nastaniti sove u našem glinskom kraju – smanjiti uporabu kemikalija! Naime, sove su prirodni lovci na glodavce, i zamislili smo neka one postanu čuvari naših polja. Realizaciju projekta pomogli su stručnjaci iz Hrvatskog ornitološkog društva i entuzijasti iz Udruge za zaštitu divljih životinja (AWAP Association for Wild Animals Protection).

Udruga se bavi prihvaćanjem životinja, pregledom i pružanjem pomoći, veterinarskom obradom, othranom mladunčadi, rehabilitacijom, itd. Između svih drugih životinja zbrinjavaju i sove, one ispale iz gnijezda, ranjene, bolesne. Odmah smo krenuli u akciju, prihvatili projekt, pa 2012. dali izraditi specijalne velike krletke visine skoro četiri metra, tzv. volijere, da kao privremeno utočište posluže oslabljenim sovama do njihova potpuna oporavka i odrastanja. Tada ćemo ih pustiti na slobodu sa željom da se nastane ovdje uz naša polja. Teško je i povjerovati da mi u Viveri koji inače radimo jako ozbiljno, proizvodimo dječju hranu po strogim standardima i velikom broju procedura i kontrola, možemo biti „zaigrani“ takvim nečim. Ali, priča još nije gotova. Ornitolog će obilaziti prostore i javljati nam o eventualnom nastanjivanju naših sova u okolici. A ako i ne ostanu odmah, pokušat ćemo sljedeće godine. Sve dok sa naših prozora ne budemo vidjeli sove kao stalne susjede. Možda budemo gledali i vjetruše! To su oni najmanji i najčešći sokoli kojima takođe želimo pružiti gostoprimstvo. Možda smo vam trebali još malo otškrinuti naš prozor – vidjeli biste da odsjaj koji vas je zabljesnuo nije od nekih eksluzivnih dijelova namještaja ili slično, nego od solarnih ploča pomoću kojih zagrijavamo vodu. Vidjeli biste također kako se družimo svaki dan putujući na posao automobilima u grupama i doprinosimo smanjenju onečišćenja ozonskog sloja sa CO2. Saznali biste za naš plan očuvanja starih autohtonih sorti jabuka kojeg provodimo sa učenicima dviju osnovnih škola. Jabuke ćemo posaditi u krugu tvornice. I zato mislimo da smo drugačiji! Zapravo svatko može biti drugačiji – treba biti jedinstven!

Viveru čini 180 djelatnika, izvoz 99%, suvremeno upravljanje. Sustavno smo nagrađivani za rezultate, dostignuća, pristupe – priznanjem Indeks DOP-a za 2012., Zlatnom i Kristalnom kunom HGK i dr. Ako vas je naša razglednica potaknula, ponosni smo. Članica je Hipp gupe, danas proizvodi svu dječju hranu od žitarica za sva svoja prodajna mjesta, a riječ je o 30 % europskog tržišta.

Pozdrav iz Gline!

Ladislava Klasić Stanković,

VIVERA (priča je je dio „Izložbe zapažene prakse DOP-a“, zapisana u godišnjoj knjizi-planeru Učinkoviti menadžer 2014.)

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img