spot_img

Započinje prvi studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa!

Kao jedini u Hrvatskoj i – jedan od prvih u Europi, od ove akademske godine kreće studij koji povezuje jedno od najvažnijih područja za sveukupni napredak i njegov međunarodni kontekst. To je studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöd iz Zagreba.

Već niz godina održivi razvoj predstavlja jedno od najperspektivnijih područja za studij i karijeru o čemu svjedoče i planovi Europske unije čija je Hrvatska članica od 2013. Zato je Visoka škola sa svojim uglednim partnerima Institutom Ruđer Bošković i Institutom za razvoj i međunarodne odnose u okviru projekta sufinanciranoga od strane Europskog socijalnog fonda Europske unije pripremila te nakon postupka akreditacije pokrenula preddiplomski stručni studij i specijalistički diplomski stručni studij održivog razvoja i međunarodnih odnosa.

Potreba za stručnjacima u održivom razvoju

Na taj je način Hrvatska postala jednom od rijetkih zemalja u Europi i svijetu koja na akademskoj razini ima moderan, perspektivan i privlačan studij koji u konačnici osigurava mogućnost za razvoj uspješne karijere u zemlji i inozemstvu, ali i u ulaganje u društveno odgovorno poslovanje. I to u području politike zaštite okoliša, razvoja, ekonomije i energetike, kružnog gospodarstva i društveno odgovornog poslovanja. Sukladno tomu, javlja se i potreba za stručnjacima sposobnima za analize i programe održivog razvoja te specijalističkim kadrom koji nastale spoznaje može pretvoriti u konkretne politike i projekte u zemlji i inozemstvu. Tim više jer analize govore da će održivi razvoj kao sustav javnih politika u Europi do 2030. potaknuti stvaranje više od 170 tisuća novih radnih mjesta. Usto, odgovarajuće mjere održivog razvoja vezane uz racionalno korištenje resursa mogu u istom razdoblju dovesti do procijenjenog povećanja BDP-a od 3%, a mjere poput boljeg ekodizajna te sprečavanja i ponovne uporabe otpada mogu tvrtkama u Europskoj uniji donijeti neto uštede do 600 milijardi eura godišnje, tj. 8% godišnjeg prometa što su iznimne vrijednosti.

Razlozi za pokretanje preddiplomskog stručnog i specijalističkog diplomskog stručnog studija održivog razvoja i međunarodnih odnosa i zadovoljavanje sve većih potreba za stručnjacima ovog profila proizlaze i iz razloga nepostojanja njihovog obrazovanja u Hrvatskoj.

Studijski program preddiplomskog stručnog i specijalističkog diplomskog stručnog studija održivog razvoja i međunarodnih odnosa usklađen je s Bolonjskom deklaracijom, razrađen je sustavom ECTS bodova te su satnica i opterećenje prilagođeni bodovnoj strukturi.Već godinama uspješna u obrazovanju stručnjaka i specijalista međunarodnih odnosa i diplomacije, Visoka škola sada pruža i novu mogućnost studiranja jedinstvenoga studijskog programa uz koji budućnost te europska i svjetska karijera počinje već – sada. Natječaj za upis u novi studijski program objavljen je na web stranici Visoke Škole (www.diplomacija.hr) na kojoj se nalaze i ostale informacije o studiju.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img