spot_img

FLOTA MIRA – MARINA IZ KAŠTELA I NIZ DONATORA DOMAĆINI DVA DANA

–  floti od 105 brodova i preko 900 djece u okviru 22. po redu dvodnevne plovidbe „Mirno more“ posvećene mnogobrojnoj djeci s posebnim potrebama. Sve uz poznati moto: „Odbaci predrasude!“

Doista izuzetan projekt – kako po organizacijskoj zahtijevnosti, tako i po sreći koju tradicionalno donosi tolikoj djeci!

Danas, 22 godine nakon osnutka 1992, dvodnevna plovidba – flota – mira ima međunarodni karakter i jedan je od najvećih socijalno-pedagoških projekata u Europi, iako njezini brodovi i dalje plove samo uz hrvatsku Jadransku obalu. Već četvrtu godinu luka domaćin „Mirnom moru“ je Marina Kaštela.

Nada u bolje sutra, vjera da na mladima počiva budućnost čovječanstva i napor da se djecu i mlade ljude izvede na pravi put – put tolerancije, međusobnog uvažavanja unatoč razlikama i mirnog suživota dovela je do velikog projekta „Mirno more“.

Da Austrijanac Christian Winkle 1992. godine nije odlučio nešto poduzeti gledajući snimke ratnih strahota i izbjeglica u Hrvatskoj i BiH, ovaj projekt vjerojatno nikada ne bi ni postojao. Iako se Winkle već odavna povukao iz projekta, plovidba mirnim morem ovoga humanitarnog projekta nastavlja se iz godine u godinu i znači izuzetno puno za marginaliziranu djecu koja su njime obuhvaćena.

Projekt „Mirno more“ u svojim je počecima bio tek skromna flota namijenjena djeci izbjeglicama različitih nacionalnosti iz područja zaraćenih zemalja bivše Jugoslavije, a osnovna mu je ideja bila da djecu i mlade pouči kako prevladati predrasude jednih prema drugima.

Tako je flota „Mirnog mora“ sa 105 brodova i ovog ljeta zaplovila 17. rujna 2016. Posade na brodovima sa stotinjak djece i mladih iz različitih zemalja svijeta krenule su na jedrenje iz raznih dalmatinskih luka, obilazeći obalu puna dva dana. Nakon krstarenja, 20. rujna, svi su brodovi uplovili i usidrili se u Marini Kaštela. Za boravka u kaštelanskoj luci sudionici flote družili su se i zabavljali u različitim radionicama – sportskim, umjetničkim i kreativnim. Sudjelovali su i u okruglim stolovima na kojima je svatko mogao izraziti svoj stav i tako doprinijeti učenju tolerancije i mirnog suživota, a naučeno potom ponijeti i primijeniti u svojoj životnoj sredini. Brodovi iz flota mira isplovili su iz Kaštela 22. rujna prema svojim matičnim lukama, gdje je dva dana kasnije cijeli projekt i završio.

Projekt „Mirno more“ okuplja najčešće kronično bolesnu, marginaliziranu, socijalno ugroženu djecu te djecu s tjelesnim i psihičkim poteškoćama, kojoj se pruža jedinstvena prilika da jedreći duž hrvatske obale provedu tjedan mira i da družeći se odbace predrasude prema različitim socijalnim, vjerskim i etničkim skupinama.

Glavni je moto projekta „Odbaciti predrasude!“.

Kroz flotu mira dosad je prošlo oko 8000 djece, a tijekom posljednjih godina osnovano je nekoliko međunarodnih partnerskih organizacija koje se profesionalno brinu za socijalno zapostavljenu djecu i mlade. Neprofitna udruga „Mirno more Marina Kaštela“ uz podršku donatora organizirala je čak četiri posade, i to:

  • posadu mladih s dijabetesom,
  • posadu djece bez adekvatne roditeljske skrbi iz Doma za djecu Maestral, podružnica „Miljenko i Dobrila“,
  • posadu korisnika Centra za rehabilitaciju Mir, Rudine (Kaštela) za djecu s mentalnim poteškoćama i
  • posadu korisnika Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići i Drin iz Fojnice, BiH.

Naravno, projekt ne bi bio moguć bez donatora velika srca uz čiju pomoć se unajmljuju brodovi (skiperi su često volonteri) te osigurava hrana i potrepštine za djecu. Najveći sponzori su tvrtke Marina Kaštela i BavAdria, koja je ustupila brodove s popustom od 50 posto. Tvrtka Vishe Radugi besplatno je ustupila na korištenje jedan brod. Naveli smo samo jedan primjer, no druge udruge uz pomoć svojih donatora organiziraju svoje posade. I tako za 105 brodova. A besplatan vez tijekom dva dana za sve brodove u floti mira već četiri godine osigurava Marina Kaštela.

Više na: http://www.nrk.hr/novosti/mirno-more-2016/

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img