spot_img

HEP OPSKRBA i tvrtke-kupci električne energije branda ZelEn godinama sade stabla i uređuju okoliš oko hidroelektrana diljem Hrvatske!

HEP Opskrba, vodeći hrvatski opskrbljivač električnom energijom, dobila je nagradu GREENOVATION 2014. za najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva, za projekt ZelEn: „Zelena energija iz HEP-ovih hidroelektrana za društveno odgovorne kompanije“.

365 dana odgovornosti

Bio je to još jedan konkretni poticaj da se pokrene nova vrijedna višegodišnja akcija pod nazivom „100 zelenih stabala“, da se pojača cjelogodišnje djelovanje u sklopu kojeg zaposlenici HEP Opskrbe i tvrtki-kupaca svake godine tradicionalno uređuju okoliš i sade po 100 stabala oko jedne od HEP-ih hidroelektrana. Time se najbolje uključuju u program Organizacije ujedinjenih naroda iz 2010. čiji naziv glasi: „Milijarda zelenih djela – međunarodni pokret kojim štitimo planet i osiguravamo održivu budućnost“.

Volonterski rad za ljepši okoliš – u proljeće svake godine!

Prva stabla zasađena su u proljeće 2014. oko hidroelektrane Ozalj, na koji je način saniran, uređen i obogaćen okoliš prethodno skoro potpuno uništen teškom ledenom kišom koja je tada poharala veliki dio gorske Hrvatske. Akcija “100 zelenih stabala” nastavila se i 2015. na hidroelektrani Kraljevac, svojedobno najvećoj hidroelektrani na području nekadašnje Austro-Ugarske države, u pogonu još od davne 1912. Unatoč stoljeću rada, ta hidroelektrana i dalje besprijekorno radi, a uz to cijelu Makarsku rivijeru opskrbljuje i vodom.

Godine 2016., povodom Dana planeta Zemlje, HEP Opskrba nastavila je s uređenjem okoliša, ovaj put HE Čakovec, prve hidroelektrane u Hrvatskoj s cijevnim turbinama u strojarnici. HE Čakovec koristi potencijal rijeke Drave za proizvodnju električne energije, štiti taj prostor od poplava, poboljšava opskrbu vodom i odvodnju te omogućuje gravitacijsko natapanje poljoprivrednih površina. Zajedničkim snagama, kupci i zaposlenici HEP Opskrbe i HEP Proizvodnje zasadili su u jednom danu 60 sadnica bjelogoričnog drveća koje će trajno uljepšavati okoliš HE Čakovec. Tijekom akcije posađena su ukrasna drveća (japanska trešnja, šljiva), deset Pekan oraha te hrvatsko autohtono drveće (hrast, jasen, grab). Ovo je bila još samo jedna u nizu akcija koje među nama šire pozitivnu energiju.

Zadovoljni zelenom akcijom i pomoći prirodi bili su i predstavnici kupaca ZelEna. Jedan od kupaca je i tvrtka Ducati komponenti, tehnološki razvijena proizvodnja rotora, generatora i dijelova motora za sve vrste dvokotača na svijetu. Ducati je tom prilikom osigurala tri električna bicikla koja su kupci i zaposlenici mogli provozati i svi su bili oduševljeni mogućnostima vožnje bez poznatih štetnih posljedica po okoliš. Na HE Čakovec je bio direktor Ducati komponenti, ujedno i kupac ZelEna, koji je tom prilikom i kazao: „Dobitnici smo nagrade „Stvaratelji za stoljeća“ za razvoj ideja, inovacije i investicije u poduzetništvu u jugoistočnoj Europi. Kupnjom proizvoda ZelEn započeli smo proizvodni slijed električnih lakih četverocikala, električnih bicikala, punjača za električna vozila te novi proizvod iz domene e-mobilnosti – solarnu punionicu za električne bicikle i gadgete.“

Godine 2017. HEP Opskrba je uredila okoliš hidroelektrane Zakučac, najveće hidroelektrane u Hrvatskoj, smještene u donjem toku rijeke Cetine, pokraj Omiša. HEP Opskrba se tada na svoj radni način pridružila proslavi 55 godina rada hidroelektrane Zakučac i manifestaciji obilježavanja Kaštelanovih dana koju provodi grad Omiš, selo Zakučac i Srednja škola Jure Kaštelan iz Omiša. Sadnjom 55 jablana za drvored „Jurini jablani“ na simboličan način obilježeni su Kaštelanovi dani, a učenici Srednje škole Jure Kaštelana izveli su prigodni recital.

100% zeleno pod brendom „ZelEn“

ZelEn, proizvod na kojeg su svi djelatnici HEP Opskrbe posebno ponosni široko je prihvaćen. Riječ je o električnoj energiji dobivenoj isključivo iz hrvatskih obnovljivih izvora energije. Prednost ZelEna, tog jedinstvenog ekološkog proizvoda, do sada je prepoznalo više od 100 društveno odgovornih kompanija u Hrvatskoj koje time šalju i široku poruku brige za okoliš. Među njima su i ugledne tvrtke (među kojima su: Drvenjača,  Hrvatska radiotelevizija, Ericsson Nikola Tesla, Croatia Airlines, Tondach, Erste&Steiermarkische Bank, Grading, Kraš, Pliva, Plodine, Rudan, Hipp Hrvatska, Valamar Riviera, Toplice Sveti Martin  i dr.

Broj hrvatskih poduzeća koja odabiru električnu energiju iz obnovljivih izvora svakodnevno raste, i to je još jedan put zajedničke brige svih nas za zdravi i zeleni okoliš. Do kraja 2016. prodano je više od 630 GWH zelene električne energije. Sva sredstva prikupljenja od prodaje posebnog certifikata ZelEn  – do sada više od 2.200.000 kn – koriste se za projekte poboljšanja energetske učinkovitosti u društvenim objektima za socijalno osjetljive kategorije. Iz Fonda je već donirano 1.400.000 kn za za obnove dječjih domova, vrtića i škola.

Nada Podnar

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img