spot_img

Korda – autor slavne fotografije Che Guevare

Che i Korda ikone su bunta, slobodarstva, borbe za ideale života.

Ernesto Che Guevara, kubanski revolucionar, ušao je 1. siječnja 1959. na čelu narodne pobjedničke vojske u Havanu iz koje je upravo pobjegao svrgnuti diktator Fulgencio Batista. Postao je ministar i veleposlanik u vladi Fidela Castra. Njegov lik nije silazio s naslovnica svjetskih novina, časopisa i tabloida. Netipičan život, karizma, jedinstvena pojava, „slavni osmijeh“ i ležerno, ali ipak „muško“ držanje, samo su pojačavali cijelu sliku. Bio je svjetska ikona mladima 60-ih, inspiracija milijuna. Napustivši političke fotelje ministra, jer „nije to za mene“, vratio se gerilskoj borbi protiv nenarodnih režima, ratovao u Kongu i Boliviji, gdje je u studenom 1967. i ubijen. Istog je dana jedna fotografija počela život najprimjenjivanije i najprodavanije fotografije u povijesti. Krenuo je golem biznis u kojem samo autora fotografije, Korde, nije bilo! 

***

Alberto Dijas, zvani Korda, imao je status „službenog fotografa“ revolucionarne Kube 60-ih; snimao je događaje i kubanske vođe, ratne kolone, državničke susrete, službenike i visoke goste na Kubi, pa i Hemingwaya i Jeana Paula Sartrea. Tako je i u ožujku 1960. na jednom državnom skupu u Kubi snimao vođe pa onda i Che Guevaru, onaj čuveni portret s beretkom, podulje nemirne kose, čvrsta pogleda. Uskoro je te godine Kubom prolazio poznati talijanski izdavač G. Fertrinelli, skupljajući fotografije ljudi i života u Kubi radi objavljivanja knjige o Fidelu Castru. Od kubanskih vlasti dobio je na dar i spomenuti portret. Sedam godina kasnije, kad je planetom pojurila velika vijest o smrti Chea, a mladi su izašli na sve trgove svijeta, Fertrinelli se sjeti kako u svojoj arhivi ima Cheove fotografije. Izabrao je „portret“ i otisnuo ga na 100 000 postera. U tri dana prodao je sve, kao i dva i pol novootisnutih milijuna primjeraka u sljedećih osam mjeseci. Otad slika Chea ne silazi sa zastavica, postera, majica, olovaka, korica knjiga i još koječega, sve do danas.

Ali majstor fotografije, autor Alberto Korda nije od tog svjetskog biznisa dobio ni pola dolara naknade. Naime, tadašnja Kuba nije potpisala Bernsku konvenciju o zaštiti umjetničkog rada. Korda je kasnije krenuo u samostalnu karijeru u čemu mu je pomogla i činjenica da je bio autor „fotografije“. Od 1968. bavi se podvodnom fotografijom, da bi međunarodni ugled stekao na japanskoj izložbi 1978. Javno se kao poštovatelj Chea protivio komercijalizaciji njegova lika (ali, što je mogao, pa i Uskrs, Majčin dan i mnogi drugi su slično prošli!). Zaradivši, donirao je 50 000 dolara kubanskom zdravstvu, rekavši: „I Che bi učinio tako.“ Ostalo mu je zadovoljstvo da pod stare dane šeta trgovima Havane i proda nekomu poznatu fotografiju sa svojim potpisom. Umro je sa 72 godine, u Parizu 2001., radeći na novoj izložbi. Ostao je zapamćen kao fotograf gerilskog heroja – Guerrillero Heroico, i kao čovjek integriteta. 

Ona romantična fotografija živi, živjet će dok je vrlina u čovjeka.

Goran Tudor

DOBRA HRVATSKA
Lipanj, 2023.

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

Konzultant i autor , utemeljitelj Poslovne inicijative DOBRA HRVATSKA, urednik portala www.odgovorno.hr, direktor M.E.P. d.o.o., predsjednik Udruge Mijelom CRO za podršku oboljelima od multiplog mijeloma i članovima obitelji, ali i planinar, inovator,
filantrop, slikar.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img