spot_img

Mladi uče odrasle odgovornosti za klimu! Uz prvi zagrebački prosvjed mladih, 15.3.2019.

U petak, 15. ožujka 2019 u 12:30 sati  učenici zagrebačkih škola okupit će se u borbi za klimu i s ostatkom svijeta krenuti u prosvijed za spas klime. Od Europskog trga, mjesta sastajanja, ide se na Markov trg.

“Zemlji je ostalo još 11 godina za smanjenje globalnih emisija za 50 % kako bi se zaustavio daljnji rast temperature, a zagrebački učenici kreću u borbu za sebe, našu budućnost i budućnost cijelog svijeta”, piše na Facebook stranici School Strike 4 Climate Croatia koju je pokrenula zagrebačka maturantica Laura Skala.

„Svašta sam naučila o hrvatskoj književnosti i računanju, ali ništa o klimatskim promjenama.“

„Maturantica sam i mogu reći da sam naučila svašta o hrvatskoj književnosti, spojevima u kemiji, događajima u povijesti, umjetnicima u likovnom i računanju u matematici. Ono o čemu nikada nisam naučila su klimatske promjene. Ne govorim o različitim klimama u svijetu što smo učili na geografiji, govorim o primarno ljudskom utjecaju na klimu svijeta“, kaže Laura Skala za portal Srednja.hr.

“Ja sam Laura, imam 17 godina i u petak u Zagrebu organiziram prosvjed učenika za klimu.”

Objašnjava kako uništavamo jedini dom koji imamo, čega je većina svjesna, ali malo tko će se odreći svojih interesa za dobrobit Zemlje. Često i u ovoj godini 2019. godini možemo čuti: „Ima vremena!”“, „Ma to je samo jedna boca!“ ili „Nema veze, netko će to skupiti!“. Riječi nemoći i pomanjkanja želje, koje se mogu čuti diljem planeta koji će uskoro brojati 8 milijardi ljudi! Često na društvenim mrežama možemo pročitati i ovakav “uzaludni” komentar: „Zašto nitko ništa ne poduzima?”.  Svatko od nas treba nešto poduzeti!, to je pravi odgovor na klimatski izazov.

Kako je pokrenuta akcija, što se očekuje?

„Prvo sam razgovarala s prijateljima koji su mi dali podršku, a potom i s profesorima. Neki su mi rekli da mi je bolje da se pripremam za maturu nego da organiziram prosvjede, ali uglavnom su me podržali“, prepričava učenica kojoj je, zbog njezine dobi, bilo teško i prijaviti prosvjed.

„Budući da sam maloljetna, nisam mogla sama prijaviti prosvjed na policiji pa mi je prijateljica uskočila u pomoć“, kaže Laura.
Ako dođe i dvadeset ljudi, ja ću biti sretna. „Policiji smo najavili pedesetak ljudi“, skromna je Laura.  A izgleda da će doći mnogo više. Jer do pisanja ovoga teksta u utorak, 10 sati,  više od 1200 ljudi reklo je da su zainteresirani za prosvjed.

Laura nam je jučer na zagrebačkom Europskom trgu, s kojeg će u petak prosvjed krenuti prema Markovu trgu, otkrila da prosvjeduju kako bi potaknuli one koji mogu da nešto učine kako bi spriječili daljnji razvoj globalnog zatopljenja.

„Situacija je takva da nam je ostalo još 11 godina kako bismo smanjili emisije ugljikova dioksida za 50%. Ako to ne napravimo, temperatura će porasti za više od 1,5 Celzijevih stupnjeva što će dovesti do posljedica koje su nam još nepredvidive“, upozorava učenica. Pojašnjava kako su posljednice globalnog zatopljenja koje danas vidimo odraz neadekvatnog odnosa prema okolišu otprije četrdesetak godina.

„Posljedice sadašnjeg ispuštanja ugljikova dioksida u atmosferu tek ćemo osjetiti. Moramo stoga reagirati odmah, kako kasnije ne bi bilo prekasno“, kaže učenica.

Prosvjeduju, dodaje, kako bi ljudima pokazali da učine što god mogu ne bi li svijet riješio problem globalnog zatopljenja.

„Ovo je začetak velikog pokreta!“

Organizacija Greenpeace ističe da postoje brojni primjeri nenasilnih direktnih akcija koje su potaknule promjene u svijetu pa će tako i ova pobuna učenika ući u povijest kao jedna od njih.

„Svjedočimo začetku velikog pokreta koji može potaknuti značajne promjene“, kaže Lea Tomić, suorganizatorica prosvjeda u Zagrebu. Smatra da se aktualni obrazovni programi premalo dotiču odnosa prema okolišu i načinima na koji se porast temperature na planetu može zaustaviti.

Koizvori: ekovjesnik.h, 24 sata.h, srednja.hr, hina.hr

 

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img