spot_img

Društveno odgovorno poslovanje dm-a kroz ZELENI KORAK ODRASTANJA

Društveno odgovorno poslovanje prepoznatljiv je aspekt poslovne filozofije prema kojoj dm u Hrvatskoj kontinuirano djeluje u zajednici još od svoga početka 1996. godine. Prema posljednjem istraživanju tržišta Ipsos Pulsa iz kolovoza/rujna 2018.,provedenom na uzorku od 500 ispitanika, upravo snažna angažiranost u zajednici dm znatno razlikuje od drugih trgovačkih lanaca na tržištu:

 • 47 % naših sugrađana i kupaca smatra da dm potiče kupce na razvijanje zdravih životnih navika i donošenje dobrih odluka,
 • kod prvog sljedećeg trgovačkog lanca u nizu ostalih tu karakteristiku prepoznaje 13 % ispitanika.

Društveno odgovorno zalaganje dm-a dotiče sve sfere u zajednici – od poticanja na zdrav i aktivan način života, preko osjetljivosti za širok spektar socijalnih pitanja pa sve do usmjerenosti prema osviještenom ekološkom djelovanju i održivosti.

Zelenim korakom do starog papira i veće ekološke svijesti

Želeći širiti ideje o važnosti razvijanja svijesti o ekološkoj održivosti i stjecanja zdravih navika od rane dobi, dm se 2012. godine aktivno uključuje u akciju “Zeleni korak” – ekološku inicijativu kojom učenike svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj poziva na uključenje i prikupljanje staroga papira. Te godine 16.520 malih ekologa spremno se odaziva inicijativi i zajedno sa svojim roditeljima, nastavnicima i prijateljima prikuplja 333 tona staroga papira. Škole koje su skupile najviše papira dm je nagradio vrijednim i korisnim nagradama, a sam rezultat akcije, kao i pozitivna povratna reakcija svih sudionika, bio je dovoljno jasan signal da ovakve inicijative treba provoditi i dalje.

Od 2012. godine do danas u akciji “Zeleni korak” ostvareno je sve ono vrijedno:

 • u akcijama tijekom ovoh sedam godina sudjelovalo je više od 144.000 osnovnoškolaca,
 • učenici su prikupili više od 2200 tona staroga papira
 • i tako spasili više od 37.400 stabala.

Godina 2018. – godina rekorda!

Iz godine u godinu pokazivali su visoku razinu ekološke angažiranosti; godine 2018. u akciju se uključuje više od 10 % svih osnovnoškolaca u Hrvatskoj, odnosno 37.756 malih ekologa. Zeleni koraci učenika gotovo dvije stotine osnovnih i područnih škola i ovaj put uspijevaju doći do cilja akcije – prikupljeno je više od 350 tona papira. Ili, slikovitije rečeno, recikliranjem su spasili više od 6000 stabala.
Prostorna ograničenost jednog uvodnika ne dopušta da nabrojimo sve sudionike Zelenog koraka, ali možemo istaknuti one najuspješnije iz posljednje provedene akcije.

Najbolji mladi ekolozi u školskoj godini 2017./2018. godine pohađaju ili su pohađali:

 1. Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića (Lopatinec),
 2. OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića (Lovreć),
 3. OŠ Frana Koncelaka (Drnje),
 4. OŠ Ljudevita Gaja (Nova Gradiška),
 5. OŠ prof. Filipa Lukasa (Kaštel Stari),
 6. Područnu školu Zaostrog,
 7. PŠ Milke Trnine (Križ),
 8. PŠ Torčec,
 9. PŠ Gotalovo i
 10. PŠ Ljupina.

Učenici samo tih škola zajedno su prikupili više od 90 tona papira – čak 46 kilograma po učeniku, dok su polaznici Osnovne škole Ljudevita Gaja te PŠ Gotalovo i PŠ Zaostrog po peti put osvojili priznanje dm-a za ostvarene rezultate u akciji “Zeleni korak”.

Djeci treba dati i korijenje i krila!

Brojni multidisciplinarni stručnjaci složit će se u jednome – djeci treba dati korijenje i krila – i ta misao treba biti vodilja u interakciji s djecom. dm-ovo iskustvo u kontekstu akcije “Zeleni korak” pokazalo je da upravo naši najmlađi sugrađani mogu biti najsnažniji zagovaratelji ekoloških vrijednosti jer s lakoćom reagiraju na konstruktivne poticaje iz okoline, a put u odrastanje utiru kreativnom nadahnutošću svojih zelenih koraka.

Đurđica Sedlić
asistentica u Odjelu marketinga i odnosa s javnošću dm

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 - poklon koji ima što reći

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img