spot_img

ODRAZ: Novi angažirani – edukativni film „Građani znaju najbolje – sudjelovanje građana u odlučivanju”!

Od 28. listopada 2016. dostupan je novi edukativni film čija je funkcija osvješćivanje građana o potrebi i nužnosti preuzimanja odgovornosti za stanje i budućnost društva – aktivnim uključivanjem u donošenje društvenih odluka.

Film na jednostavan način prikazuje kako se problemi u zajednici mogu rješavati zajedno. Obavještavanje građana, prikupljanje mišljenja i prijedloga te savjetovanje kroz javnu raspravu i dijalog, otvaraju mogućnost dogovora o najboljim rješenjima – jer građani znaju najbolje!

Što motivira građane na sudjelovanje – financije, ideologija, vjera? Ili ih motivira nešto drugo – problemi i pitanja o kojima ovisi budućnost zajednice u kojoj žive? Imaju li građani pravo sudjelovati u donošenju odluka koje će utjecati na njihov život?

Sudjelovanje građana je proces putem kojeg građani utječu na javne odluke koje se tiču njihova života i života drugih građana – čini one koji odlučuju pouzdanijima, a donošenje odluka transparentnima. Građani trebaju imati mogućnost ukazivanja na probleme i izražavanja mišljenja, a vlasti bi stavove građana trebale uzimati u obzir.

Režiju, ilustraciju, animaciju i glazbu filma potpisuje ODRAZ-ov dugogodišnji suradnik Natko Stipaničev. Scenarij za film napisali su, pored Natka Stipaničeva, Lidija Pavić-Rogošić i Višnja Jelić Műck iz ODRAZ-a te Zlata Műck Sušec.

Film pogledajte na https://www.youtube.com/watch?v=QZOIFfqpbVk&feature=youtu.be

izvor: www.odraz.hr

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img