spot_img

OSNOVNA ŠKOLA JOSIP BENKOVIĆ dobila hrvatsku titulu NAJ-FILANTROP 2016.

Osnovna škola JOSIP BENKOVIĆ iz Dugog Sela u ožujku 2017. osvojila je titulu NAJ -FILANTROP, kao najuspješnija između 40 drugih uspješnih osnovnih škola u Hrvatskoj koje provode najrazličitije filantropske aktivnosti, razvijajući u učenika plemenitu svijest o zajedništvu, humanosti i solidarnosti.

Povijest filantropije u OŠ IVAN BENKOVIĆ – kao i povijest škole, od 2010.

Osnovna škola „Ivan Benković“ je „nova“ škola  u Dugom Selu koja je 2010. godine otvorila vrata svojim učenicima. Jedna od velikih prednosti kolektiva je mladost koje sve radi s mnogo entuzijazma, a  što je pridonijelo realizaciji tako brojnih ideja i projekta kroz ovih sedam godina postojanja škole. Od samog osnivanja učenici i učitelji kontinuirano organiziraju i provode  različite filantropske aktivnosti:

Posjećujemo staračke domove, sakupljamo hranu za pučku kuhinju, sudjelujemo u akcijama UNICEF-a, odazivamo se humanitarnim akcijama u organizaciji Caritasa, organiziramo prodajne izložbe radova naše školske zadruge „Martinovac“. Teško je i nabrojati sve provedene aktivnosti od 2010. godine.

Projekt „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ i humanitarna akcija škole „Boca sreće“

U šk. god. 2016./2017. uključili smo se u projekt Regionalne zaklade za lokalni razvoj ZAMAH i projektnih partnera Slagalice i udruge Blank „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ koji je dobio potporu EU programa IPA 2012. Glavni cilj uključivanja naše škole u projekt je bilo stvaranje zajedništva i empatije među našim učenicima te osvještavanje njihovih velikih potencijala za pozitivne promjene u lokalnoj zajednici.

Projekt „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ sve nas je ujedinio u plemenitom cilju. Odlučili smo sakupljati plastične boce kako bi prikupljenim novčanim sredstvima pomogli korisnicima Dnevnog centra Stančić u Dugom Selu čiji su korisnici osobe s intelektualnim teškoćama, a dio prikupljenih sredstava smo namijenili učenicima slabijeg imovinskog statusa naše škole. Cilj je bio jasan, pomoći ranjivim skupinama u našem društvu te potaknuti lavinu dobrih dijela u našoj lokalnoj zajednici. Uključili su se svi, 754 učenika, svi djelatnici, učitelji, kuharice, domari i roditelji, ujedinjeni u filantropskoj akciji „Boca sreće“. Akcija je trajala od listopada do Božića 2016. godine. Na Međunarodni dan volontera, 5.12. službeno smo osnovali „Klicu sreće“ – naš filantropski klub. Najveća nagrada projekta je zajedništvo koje smo postigli u školi i to što smo potaknuli mlade da osvijeste svoje potencijale za pozitivne promjene u svojoj okolini. Posebno je važno istaknuti doprinos naših učenika koji su bili aktivni kroz cijeli projekt, osmišljavali su aktivnosti, držali predavanja o filantropiji, poticali se međusobno na sudjelovanje, osmišljavali identitet cijele akcije, poticali članove lokalne zajednice da nam se priključe u akciji. U akciji „Boca sreće“ sakupljeno je 14 000 boca. Od prikupljenog novca 3500 kn su donirane korisnicima Dnevnog centra Stančić u Dugom Selu, a 3500 kn nalazi se u fondu za učenike slabijeg imovinskog stanja naše škole.

Imali smo široku podršku zajednice – vjerojatno i to je pomoglo!

Tijekom pripreme i odvijanja projekta javljale su se i nove ideje pa je tako odlučeno, a na poticaj upravitelja Zaklade Zamah Drage Vručinića, tražiti od različitih tvrtki potporu za provođenje projekta. Neki su nas podržali kroz donaciju svojih proizvoda i usluga – PIK Vrbovec, KTC, Podravka, 2i Film, Foto studio Time; donirani proizvodi darovani su u 17 najpotrebitijih obitelji učenika škole. Potpora je uslijedila i od lokalne zajednice, a u akciju su se uključili i Grad Dugo Selo, Turistička zajednica Dugog Sela, Društvo Naša Djeca Dugo Selo. U akciji je prikupljeno ukupno cca 12 600 kn – kroz povrat ambalaže, donacije proizvoda, usluga i novca.

Akciju su podržali i mediji Dugoselska kronika, Narodni radio, Radio Martin, Zagrebačka panorama i Hrvatski radio koji su omogućili da šira javnost bude informirana o akciji i priključi joj se.

Najuspješniji razred u akciji nagrađen je odlaskom u kino, uz pomoć donacije ulaznica 2i Filma.

Osnovna škola Josip Benković preuzela je laskavu titulu NAJ-filantrop škole u Hrvatskoj na završnoj svečanosti projekta „Stvaranje filantropske kulture u Hrvatskoj“ koja se održala 17.ožujka 2017. Posebno priznanje dobilo je tada još 10 škola.

Izjava jedne učenice:

Ponosni smo na ovo priznanje, na naš Filantropski klub – njegovu voditeljicu Nenu i sve članove tima i veselimo se svim novim akcijama u kojima ćemo sudjelovati kako bismo nastavili biti pokretači dobrih promjena u našoj zajednici.
Katarina Kramer, 7. c

U akciju „Boca sreće“ svi zajedno uložili smo puno truda i energije, a puno više smo i dobili. Potaknuli smo pozitivne promjene u našem gradu te dokazali da kroz zajedništvo možemo postići velike ciljeve i djelovati na opće zadovoljstvo svih.

Naša sreća je bila golema! Kao, vjerujemo, i radost onih potrebitih ljudi kojima je sreću u dom donijela naša školska akcija „Boca sreće“, izjavili su za portal odgovorno.hr voditelji i promicatelji projekta – Nena Franić, socijalna pedagoginja i Branko Goleš, ravnatelj škole.

Na uvidnoj fotografiji su, s lijeva na desno:

Franco Enio Todorović i Magdalena Gradečki, učenici, te Branko Goleš, ravnatelj i Nena Franić, socijalna pedagodinja

Dobra Hrvatska, Sukladno Metodologiji oblikovanja DOP primjera na portalu www.odgovorno.hr, ožujka 2017.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img