spot_img

OTP banka: Prva banka s vlastitom energijom iz solarnih elektrana

Kada velika tvrtka, a time i veliki potrošač energije, osvijesti potrebu da mora doprinijeti zaštiti okoliša, onda je to vijest koja zaslužuje objavu. OTP banka učinila je upravo to – ugradnjom solarnih elektrana uvelike je smanjila svoju ovisnost o konvencionalnim izvorima energije i smanjila svoj utjecaj na okoliš. Kao tvrtka koja značajni dio svog poslovanja ostvaruje u gradovima uz obalu, OTP banka odlučila je iskoristiti Sunčevu energiju te je u trima sunčanim gradovima – Dubrovniku, Zadru i Puli – u svojim upravnim zgradama ugradila solarne elektrane.

Tako je u kolovozu u pogon puštena solarna elektrana na upravnoj zgradi u Zadru. Fotonaponski sustav snage 21 kW dosad je proizveo 8,33 MWh, a do kraja godine proizvest će oko 10 MWh električne energije potrebne za klimatizaciju, rasvjetu, razgranatu IT infrastrukturu, liftove i druge potrebe u upravnoj zgradi. Vrijednost projekta je 313.000 kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao 40 posto opravdanih troškova. Povrat ulaganja očekuje se za osam i pol godina.

To je već druga solarna elektrana OTP banke. Prva, u poslovnom centru u Dubrovniku, snage 25 kW, koristi se već godinu dana. Dosad je dubrovačka solarna elektrana proizvela 29,40 MWh električne energije, a do kraja godine proizvest će 31 MWh. Taj je projekt stajao 361.000 kuna, a sredstva je u potpunosti osigurala OTP banka. Sljedeće, 2017. godine OTP banka planira izgradnju i treće solarne elektrane, i to na zgradi poslovnog centra u Puli, snage do 30 kW.

Zbog proizvodnje struje u svojim solarnim elektranama u okoliš će se ispustiti 15,4 tona manje ugljičnog dioksida. Inače, OTP banka provodi i program „Zeleno svjetlo za okoliš“, kojim na različite načine nastoji smanjivati svoj utjecaj na okoliš, razvijati projekte energetske učinkovitosti i unaprijediti svoj sustav odvajanja otpada. Svoju ekološku svijest iskazuje i proizvodom tzv. „Sunčanih kredita“.

Više

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img