ZELENA BANKA U SVAKOM SMISLU: OTP BANKA

Zeleno ruho OTP banke nije samo boja po kojoj je ona prepoznatljiva korisnicima bankarskih usluga, već je to simbol posebne pažnje koju ona polaže okolišnoj i energetskoj učinkovitosti. Još 2012. godine OTP banka je u svoju stalnu ponudu uvela tzv. Sunčane kredite, stambene kredite za adaptaciju stana odnosno gradnju, dovršenje ili adaptaciju kuće radi poboljšanja energetske učinkovitosti te kupnju stana ili kuće energetskog razreda B, A i A+.

Osim stambenih, tu su i krediti za poboljšanje energetske učinkovitosti financiranjem troškova izrade projekta, plinofikacije domaćinstava, sustava za filtriranje vode, kreditiranja zahvata na nekretnini koji utječu na smanjenje potrošnje energije, kupnje ili ugradnje solarnih kolektora za vlastite potrebe ili za potrebe prodaje struje HROTE-u, sustava za klimatizaciju, ugradnje vanjske stolarije s izo-staklom, termo fasada, obnove krovišta, vjetrogeneratora i sličnih zahvata usmjerenih na energetsku i okolišnu učinkovitost. Godinu kasnije ti su krediti ponuđeni i malim i srednjim poduzetnicima kao investicijski krediti za kupnju i ugradnju solarnih sustava za proizvodnju električne i toplinske energije temeljem ugovora o otkupu električne energije.

Nije samo stanovanje “zeleno” u OTP banci; klijenti od 2018. mogu ugovoriti i gotovinski kredit za kupnju električnih ili hibridnih vozila, i to bez naknade za obradu kredita, bez troška javnog bilježnika, bez naknade za prijevremenu otplatu kredita i uz najpovoljniju kamatnu stopu na tržištu.

Sunčane elektrane OTP banke

Vodeći računa o potrebama klijenata kad je riječ o energetskoj učinkovitosti, OTP banka nije zaboravila ni na vlastitu potrošnju energije. Slijedeći nastojanja da smanji svoj utjecaj na okoliš i da iskoristi povoljne potencijale koje joj pružaju lokacije na kojima se nalazi, Uprava banke je tijekom 2015. pokrenula projekt gradnje sunčanih elektrana.

Prva elektrana puštena je u pogon u kolovozu 2015. na zgradi u Dubrovniku. Iste je godine pokrenuta i gradnja sunčane elektrane na upravnoj zgradi u Zadru, dok je u 2016. u pogon puštena i solarna elektrana na poslovnom centru OTP banke u Puli. Dubrovačka elektrana snage je 25kW i godišnje proizvodnje 32 MWh, ona u Zadru ima snagu od 21 kW i proizvodi oko 27 MWh godišnje, a fotonaponski sustav snage 30 kW u Puli proizvodi 40 MWh energije godišnje.

Sva proizvedena struja koristi se za potrebe potrošnje na lokacijama odnosno na vlastitim potrošačima poput klimatizacije, rasvjete, IT opreme, liftova i drugim. Ulaganjem u obnovljive izvore energije poput sunčanih elektrana, OTP banka izravno pridonosi zaštiti okoliša smanjenjem ugljičnog otiska. Gradnja je pokrenuta na bančinim priobalnim lokacijama radi vrlo visoke insolacije i podobnosti za proizvodnju električne energije od sunca. Takvim ulaganjima OTP banka je među prvim velikim tvrtkama te prva banka u Hrvatskoj koja vlastitu proizvodnju električne energije koristi u svojim uredima i poslovnicama.

OTP Eurekom do zelenih inovacija

Izvrsni među svjetskim menadžerima uvijek ističu ulaganje u razvoj, inovacije i ljude kao preduvjet organizacijske uspješnosti. Uključenje zaposlenika u sustave razmjena ideja i poticanje inovativnih rješenja obogaćuje mogućnosti kvalitetnih izbora, a inovacijski procesi te nagrađivanje zaposlenika za koristi koje proizlaze iz njihovih prijedloga uzimaju se kao indikatori pri određivanja nefinancijske kapitalne vrijednosti organizacije i njenog brenda.

Početkom 2014. rodila se ideja o mogućnosti jačanja doprinosa zaposlenika što boljem ostvarenju rezultata banke, putem svima privlačnog, zanimljivog, kreativnog i zabavnog sustava koji bi u potpunosti bio u skladu s vrijednostima banke, njenom vizijom i misijom te programom društvene odgovornosti. Program nagrađivanja ideja OTP Eureka zamišljen je, stoga, u obliku natječaja otvorenog za sve zaposlenike ispod razine direktora, uz složene kriterije koji osiguravaju objektivnu procjenu vrijednosti ideja.

“Zeleno izgledamo, zeleno djelujemo”

U protekle četiri godine nekoliko je ideja pridonijelo i usmjerenosti OTP banke na održavanje okolišne i energetske učinkovitosti. Ideja “Zeleno izgledamo, zeleno djelujemo” u sebi sadrži nekoliko komponentnih rješenja. Jedno je usmjereno na razvoj zelenog kretanja te smanjenje nepovoljnog ugljičnog otiska banke inicijativama koje potiču korištenje bicikla. Realizacija ideje uključila je i organizaciju besplatnog servisa bicikala za zaposlenike banke, ali i za javnost. Drugo rješenje odnosi se na ulaganja u obnovljivu energiju i energetsku učinkovitost u suradnji s nekim mogućim partnerima iz energetskog sektora, a posebno obuhvaća poticanje razvoja punionica za električne automobile. U tom segmentu ideja se nastavila na razvoj spomenute kreditne linije za financiranje kupnje hibridnih i električnih vozila.

Ideja usmjerena na suradnju sa Sektorom za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša te s ovlaštenim certifikatorima kao i edukaciju građana o prednostima ulaganja u energetsku učinkovitost obuhvaća suradnju s uglednim izvođačima radova koji koriste ekološki prihvatljive materijale kao i razradu kreditnih proizvoda posebno namijenjenih projektima poboljšanja energetske učinkovitosti i energetske obnove objekata. Taj se projekt nalazi u fazi razrade i njegova se realizacija tek očekuje.

Balázs Békeffy, predsjednik Uprave

DOBRA HRVATSKA
Svibanj, 2019.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img