spot_img

Prva iz ciklusa održivih tribina u NSK – predstavljanje Nacionalnoga projekta „Živjeti zdravo“

U duhu trajnoga zalaganja za očuvanje okoliša i održivi razvoj te programa poput Zelenoga festivala i  Međunarodnoga znanstvenog skupa (O)krenimo na zeleno i 1. međunarodne konferencije o zelenim knjižnicama Let’s Go Green, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu započinje program Održive tribine Let’s Go Green! u sklopu projekta Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku.

Prva tribina, na kojoj će biti predstavljen Nacionalni projekt Živjeti zdravo Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, održat će se tijekom Europskoga tjedna sporta u srijedu 26. rujna 2018. godine u 13.30 u seminarskoj dvorani na polukatu Knjižnice.

Programi i aktivnosti Nacionalnoga programa (NP) Živjeti zdravo usmjereni su na poboljšanje zdravlja cijele populacije informiranjem, izobrazbom i senzibiliziranjem građana svih dobnih skupina o pozitivnim odlikama zdravih stilova života: pravilnoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti, smanjenju prekomjerne tjelesne mase i prevenciji debljine, smanjenju pobola od kroničnih nezaraznih bolesti, promicanjem spolnoga i mentalnoga zdravlja i dr. Projektnim aktivnostima želi se povećati svijest i educirati stanovništvo o ponašanjima rizičnima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti i drugih negativnih posljedica na zdravlje i načinima zaštite zdravlja te utjecati na odrednice zdravlja radi povećanja očekivanoga trajanja života, smanjenja smrtnosti, povećanja broja godina života bez bolesti i/ili invaliditeta, porasta nataliteta i postizanja najviše moguće razine tjelesnoga i mentalnoga zdravlja, uključujući poboljšanje kvalitete života očuvanjem zdravlja i funkcionalne sposobnosti. Djelovanjem na osobnoj razini, na razini društva te u neposrednu okolišu program Živjeti zdravo utječe na sve bitne odrednice zdravlja: biološke, socijalne, psihološke i okolišne. Svrha je Projekta smanjenje negativnoga učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te oblikovanje okruženja u kojima je svim osobama u Republici Hrvatskoj  omogućena najviša razina zdravlja i kvalitete života. Radi sveobuhvatnosti Projekt je podijeljen na pet sastavnica – Zdravstveno obrazovanjeZdravlje i tjelesna aktivnostZdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Program će na tribini predstaviti Maja Lang Morović, prof. rehabilitator, voditeljica Odsjeka za koordinaciju nacionalnih aktivnosti promicanja zdravlja pri Hrvatskome zavodu za javno zdravstvo.

U sklopu predstavljanja, dr. sc. Slaven Krtalić, prof. kineziologije, voditelj Odsjeka za tjelesnu aktivnost Službe za promicanje zdravlja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, svim zainteresiranima pokazat će kratak program vježbi koje se mogu provoditi na radnome mjestu.

Program Održive tribine Let’s Go Green! uređuju Ana Rubić, Sandi Antonac i Ivana Kežić Pucketić.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img