spot_img

ZAGREBAČKA BURZA: šest godina Akademije i društveno odgovornog financijskog educiranja

Akademija Zagrebačke burze počela je s radom u svibnju 2010. kao edukativni odjel Zagrebačke burze, sve uz utemeljiteljsku potporu Europske banke za obnovu i razvoj. Od tada do danas u raznim oblicima edukacije sudjelovalo je gotovo 5200 osoba i realizirano je preko 300 događanja. Jedan od njih ilustrira i gornja fotografija, sa članovima studentskih udruga  Financijski klub i eStudent prilikom posjete Burzi 12-og ožujka 2015., a u povodu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca. Njih 29-oro odslušali su zanimljivo predavanje  te se okušali u kvizu financijskih znanja. Petero studenata koji su su kviz riješili potpuno točno nagrađeni su gratis jednodnevnom edukacijom na Akademiji.

Misija Akademije

Za svaku današnju poslovnu organizaciju od vitalne je važnosti kontinuirano pružati dodanu vrijednost klijentima i okruženju u vidu novih, specijaliziranih znanja koja prate neprekidne promjene u poslovnoj praksi i životnim okolnostima općenito.

Upravo zato jedan od prvih ciljeva Akademije Zagrebačke burze jest pružati stanovništvu podršku u općoj financijskoj pismenosti te trajno nadograđivati stručnost, iskustvo i znanja brokera, investitora i javnosti iz područja financijskih tržišta, ulaganja, upravljanja osobnim financijama i srodnih tema. No, ono što je posebno važno,  Akademija Zagrebačke burze nastoji ta suvremena znanja učiniti dostupnima svima, tako što uz naplatne edukacije kontinuirano nudi i tri oblika nenaplatne (besplatne) edukacije.

Nenaplatne edukacije obuhvaćaju:

  1. edukativne posjete učenika i studenata Burzi kao i predavanja u visokoškolskim ustanovama,
  2. panel-diskusije i stručne skupove,
  3. edukativnu simulaciju burzovnog trgovanja ‘Virtualna burza’.

Akademija Zagrebačke burze ugošćuje mnoge i ide do mnogih

Posljednjih godina Akademija je značajno usmjerena financijskom opismenjavanju mladih. Preko 2000 mladih posjetilo je Burzu u ovih šest godina. Samo u 2015. i u prvoj polovici 2016. bilo ih je više od 1000, iz raznih su dijelova Hrvatske i inozemstva. Akademija surađuje i sa studentskim udrugama: pruža razne pogodnosti članovima udruga, omogućuje im posjete Akademiji, organizira razna predavanja, kvizove financijskog znanja, gostuje na fakultetima i visokoškolskim ustanovama i na niz drugih načina podupire projekte udruga.

U svibnju 2016. ugošćeni su MBA studenti s George Washington University- SAD  i studenti Veleučilišta iz Šibenika.

U dva navrata Akademija je dobitnik godišnje nagrade „Prijatelj studenata“ koju Udruga eStudent dodjeljuje organizacijama za znatan doprinos  kvaliteti studentskog života, obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata.

Panel-diskusije i stručni skupovi radi produbljivanja struke

Od 2012.g. Akademija organizira panel-diskusije i stručne skupove, bez naknade, na kojima se obrađuju aktualne teme iz područja financija i investiranja, omogućujući mnogim zainteresiranima aktivno sudjelovanje. Događaji se održavaju u prosjeku tri puta godišnje, a zadnje dvije teme bile su „Demografija i utjecaj na gospodarski rast i tržište kapitala“ te „Dobrovoljna mirovinska štednja i tržište kapitala“.

Zadnja stručna diskusija obradila je pregled i analizu kretanja globalnog financijskog tržišta, od strane financijskog analitičara iz Austrije kao predavača. Uz domaće polaznike, neki od stručnih skupova organizirani su za goste iz inozemstva. Tako su za gradonačelnike iz Makedonije pripremljene teme o financiranju razvoja gradova izdavanjem dužničkih vrijednosnih papira. Drugom prilikom predstavnici tržišta kapitala iz Moldavije upoznali su se s funkcioniranjem tržišta kapitala u Hrvatskoj. Jedan od edukativnih alata koji ih je zainteresirao bila je hrvatska edukativna internetska igra Virtualna burza.

Virtualna burza – vježbalište za odgovorno i uspješno trgovanje

Akademija upravlja i simulacijom burzovnog trgovanja pod nazivom Virtualna burza, koja je zamišljena kao kombinacija stvarne burze i poslovne simulacije. Do danas je na Virtualnoj burzi virtualne financijske iznose „ulagalo“ preko 19.000 „investitora“. Simulacija se koristi u nastavi na više edukativnih ustanova, u čemu je veoma aktivan Ekonomski fakultet u Zagrebu. Tradicionalno se organizira natjecanje studenata u simuliranoj trgovini, u kojem je ove godine sudjelovalo njih 1162.

Uz samostalne aktivnosti, Akademija na jačanju financijske pismenosti stanovništva surađuje  i s nizom drugih institucija. Uključena je u rad operativne radne skupine pri Ministarstvu financija, namijenjene donošenju i praćenju provedbe godišnjeg akcijskog plana financijske pismenosti.  U 2015. u dva navrata sudjelovalo se u edukaciji nastavnika i učitelja o financijskoj pismenosti, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Na planu nenaplatne edukacije surađuje se i sa strukovnim udrugama poput Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava.

Rezultati istraživanja: Mjerenje financijske pismenosti i financijske uključenosti u Hrvatskoj“ iz 2015. pokazali su kako najviše prostora za poboljšanje u području financijske pismenosti postoji upravo među mladima. Upravo su stoga ciljevi Akademije Zagrebačke burze u dolazećem razdoblju ponajprije usmjereni daljnjem angažmanu na povećanju razine financijskog znanja studenata i učenika“, izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. „Potreba za društveno odgovornim poslovanjem prepoznata je na svim razinama tvrtke; dajemo na raspolaganje prostor, vremenske i ljudske resurse kako bismo unaprijedili financijsku pismenost učenika i studenata, u što su s radošću uključeni djelatnici, koji se uz redovne redovne radne obveze dodatno angažiraju dijeleći znanja i iskustvo.

Zadovoljstvo polaznika i brojna dodatna pitanja najbolji su pokazatelj da postoji velik interes za ovim temama, ali i određena praznina u školskim i akademskim kurikulumima, koju Akademija svojim radom nastoji ispuniti,“ dodala je Gažić.

Kontinuirano educiranje nenaplatnog karaktera na razini Hrvatske i šire odraz je naše zadaće i namjere da se znanje približi svakom zainteresiranom sudioniku tržišta, sadašnjem i potencijalnom, kao i izraz našeg društveno odgovornog poslovanja.

Zagrebačka burza – 25 godina središnje mjesto trgovanja u RH

Zagrebačka burza središnje je mjesto trgovanja vrijednosnim papirima u Republici Hrvatskoj.  Trenutačno se na Zagrebačkoj burzi trguje s više od 250 financijskih instrumenata (dionice, obveznice, komercijalni zapisi, strukturirani proizvodi). Već 25 godina Zagrebačka burza predvodi razvoj tržišta kapitala u regiji osiguravajući transparentnu, pouzdanu, ekonomičnu i efikasnu trgovinu, pružajući pritom najvišu razinu usluga tržišta kapitala kako bi se ispunile potrebe ulagatelja, izdavatelja i svih dionika.

Sanda Kuhtić Nalis, direktorica Sektora poslovne podrške, voditeljica korporativnih komunikacija

Melita Marčeta, voditeljica Akademije Zagrebačke burze, 2016.6

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img