Financijski klub: 1162 studenta vježbala odgovorno i razborito trgovanje na burzi

Studentska udruga Financijski klub u suradnji s generalnim partnerom Admiral Markets-om te Zagrebačkom burzom, investicijskom kućom Positive Equity i Hrvatskom udrugom za tehničku analizu želi poboljšati financijsku pismenost među mladima. Projekt studentskog  natjecanja u trgovanju vrijednosnim papirima – University Trading Tournament – želi preko standardizirane elektroničke platforme besplatno poučiti mlade o načelima funkcioniranja financijskih tržišta, odnosu rizika i prinosa i u skladu s time donošenju odgovornih i razboritih odluka.

Poznato je kako malo pojedinaca u Hrvatskoj sudjeluje u aktivnostima tržišta kapitala, iako je trgovanje dionicama, obveznicama,valutama, oduvijek pobuđuje prvi interes. Jedan od mogućih uzroka svakako je nedostatak informiranosti prosječnog građanina o načinima funkcioniranja financijskih tržišta te instrumentima i provođenju trgovanja, što se nastoji otkloniti o ovim projektom.

Dana 18. svibnja 2016. završio je 2. University Trading Tournament, regionalno studentsko natjecanje u trgovanju vrijednosnim papirima. Pobjednik natjecanja je Luka Macan, student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zgrebu koji je u dva tjedna koliko je trajala ova 2. runda ostvario prinos od 2116 %. Drugo mjesto osvojio je Luka Ajduković, student politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a treća Katarina Leko s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Ove je godine na natjecanju sudjelovao izuzetno velik broj studenata – njih 1162 s 49 fakulteta i 15 veleučilišta i visokih škola. Posebnu vrijednost natjecanju daje činjenica o sudjelovanju studenata s 12 fakulteta i visokih škola iz inozemstvu. Natjecatelji su trgovali iz 22 različita grada, najviše iz Zagreba (63%), Splita(13%) i Rijeke (6%. Najviše natjecatelja pohađa ekonomske fakultete (46%), tehničke (32%) te prirodoslovno matematičke (9%).  Nagrađeno je 16 studenata. Tri najbolje plasirana studenta zavrijedili su po 1000 HRK te  1450 USD/ 700 USD/ 450 USD koji su ih čekali na live računu kod svog brokera. Pobjednici su dobili i besplatnu kotizaciju za seminar Akademije Zagrebačke burze  te godišnje članstvo  u Hrvatskoj udruzi za tehničku analizu (HUTA).

Projekt University Trading Tournament je pokrenula studentska udruga Financijski klub 2015. pri  Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Više informacija o natjecanju možete pronaći na www.finance.hr/tournament

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img