Božićne jelke! Ne pokušavajte ih „ostaviti“ iza grma … barem ako živite u Parizu

Stanovnici Pariza koji se pod okriljem mraka žele „diskretno“ riješiti svog starog božićnog drvca prijeti ozbiljna kazna: sramota među susjedima i ozbiljna novčana kazna … eura. „Jeftinije vam je slijediti jednostavne upute pariške gradske uprave gdje i kako pravilno odložiti staro božićno drvce“, izvješćuje francuska nacionalna televizija TF1.“ 

Podsjetimo, Parižanke i Parižani do 20. siječnja 2023. svoja božićna drvca mogu odložiti na 174 posebno određenih i označenih lokacija – najčešće u parkovima i na zelenim površinama, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada. Također, božićna drvca mogu se odložiti i u pariškim reciklažnim dvorištima, a u određenim dijelovima grada, odlaganje je moguće i ispred višestambenih zgrada. Stara drvca preuzimaju čak i neki vrtni centri, posebno oni koji su ih mjesec dana i prodavali.

Važno je znati, i svi građani to znaju, da se stare jelke mogu preuzimati:

  • Isključivo na označenim lokacijama. 
  • Isključivo u određenim terminima.

Oni koji se ponašaju mimo pravila prijeti novčana kazna je do 150 eura.

Kako se mogu iskoristiti stara drvca 

Prikupljena drvca se u Parizu usitnjavaju na licu mjesta u oblik malča, u svrhu ponovnog upotrebljavanja za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama.

Pariška gradska uprava navodi 

PREDNOSTI UREDNOG SAKUPLJANJA ISLUŽENIH JELKI U PARIZU

  • Sjeckano  drvo – malč – dobiven usitnjavanjem jelki vrlo je koristan oko stabala i po zelenim površinama jer na ekološki način smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj mikroorganizama koji poboljšavaju kvalitetu tla. 
  • Budući da se božićna drvca usitnjavaju izravno na lokacijama prikupljanja, ova se aktivnost odvija bez prijevoza i bez onečišćenja iz prometa.
  • Višak malčanog materijala odvozi se u prodajne centre i jeftino prodaje građanima 
  • Jelke se prikupljaju i u sklopu posebnih  inicijativa pa se, slično bečkom primjeru, dio „starih“ jelki koristi za ishranu koza.
  • Ukoliko je drvce kupljeno u tegli s korijenom, može se posaditi u svom vrtu ili predati komunalnim službama i rasadnicima koji će ga pravilno zbrinuti. 
  • Gađani se savjetuju kako na najbolji način mogu i sami iskoristiti i reciklirati stara božićna drvca. 

I u drugim e europskim gradovima se znaju pravila odlaganja

Božićna drvca odlažu se i prikupljaju na sličan način i u drugim francuskim gradovima. Marseille ima obilježenih 400 lokacija diljem grada i šireg metropolitanskog područja Aix-Marseille-Provence), kao i Lyonna 198 lokacija i u 19 reciklažnih dvorišta

U Njemačkoj,  u Münchenu jelke se besplatno odlažu diljem gradu, sve do 3. veljače. Sve lokacije mogu se pronaći na online karti. Odlaganje je bilo moguće i u dvorištima nekih škola i u stambenim naseljima također imaju mogućnost 

Beč – označene lokacije za odlaganje božićnih jelki

Beču se stara božićna drvca prikupljaju do 15. siječnja 2023. i to na čak 557 lokacija diljem grada. Nakon tog datuma primaju ih u  reciklažnim dvorištima. Svake se godine prikuplja sve veći broj božićnih drvaca. U nedalekom Grazu se božićna drvca mogu besplatno odložiti do 23. siječnja 2023. i to na 70 označenih lokacija Holdinga Graz. Prema službenim podacima svake 

Izvor – preneseno Ekovjesnik 

DOBRA HRVATSKA
Siječanj, 2023.

www.odgovorno.hr
odgovorno@ odgovorno.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img