spot_img

Dan Ujedinjenih naroda – Simbol nade za globalno jedinstvo

Dan Ujedinjenih naroda obilježava se svake godine 24. listopada na dan kada su davne 1945. godine stvoreni Ujedinjeni narodi kao međuvladina organizacija koja ima za cilj održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, razvijanje prijateljskih odnosa među narodima i ostvarivanje međunarodne suradnje.

U današnje vrijeme opasnih ratnih sukoba i političkih previranja diljem svijeta, klimatskih promjena te brojnih drugih izazova od UN se očekuje da ispuni svoje obećanje i predvodi svijet u mirnu budućnost punu nade za sve. Dan Ujedinjenih naroda prilika je zemljama članicama da u potpunosti podupru Ujedinjene narode u njihovoj misiji očuvanja mira, sprječavanja sukoba i ublažavanja ljudske patnje. Ne postoji nijedna druga globalna organizacija s legitimitetom, moći okupljanja i normativnim utjecajem kao Ujedinjeni narodi.

Na ovaj Dan Ujedinjenih naroda, obvežimo se s nadom i odlučnošću da ćemo izgraditi bolji svijet naših težnji. – António Guterres

Od Lige naroda do Ujedinjenih naroda

Temelji za “Ligu naroda” postavljeni su u Versailleskom ugovoru, koji je bio jedan od ugovora kojim je službeno okončan Prvi svjetski rat. Ugovor je potpisan u Versaillesu, Francuska, 28. lipnja 1919. Liga naroda je imala za cilj potaknuti razoružanje, sprječavanje izbijanja rata, poticanje pregovora i diplomatskih mjera za rješavanje međunarodnih sporova i poboljšanje kvalitete života diljem svijeta. Nažalost Liga nije bila uspješna u svom djelovanju te je nakon izbijanja Drugog svjetskog rata prestala postojati. No ideja organizacije koja bi čuvala mir u svijetu je ostala.

Ideje oko Ujedinjenih naroda razvijene su u posljednjim godinama Drugog svjetskog rata, posebno tijekom UN-ove konferencije o međunarodnoj organizaciji u San Franciscu, Sjedinjene Države, koja je započela 25. travnja 1945. UN je službeno osnovan kada je UN-ova povelja ratificiran 24. listopada te godine.

Dan Ujedinjenih naroda prvi put je obilježen 24. listopada 1948. Cilj obilježavanja je skrenuti pozornost na rad, ulogu i postignuća UN-a koji su značajni. Posebice u područjima ljudskih prava, sprečavanju glad, iskorjenjivanja bolesti, promicanja zdravlja i zbrinjavanja izbjeglica.

UN ne radi sam, već zajedno s mnogim specijaliziranim agencijama, uključujući: Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO); Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO); Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO); Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF); Međunarodna organizacija rada (ILO); Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR); i Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda (UNHRC).

Tema Dana UN-a 2023: “Jednakost, sloboda i pravda za sve”

Ove se godine obilježava 75. godišnjica Opće deklaracije o ljudskim pravima. Dokument Opće deklaracije o ljudskim pravima prekretnica je u povijesti UN-a. Sloboda, jednakost i pravda za sve nadahnule su i otvorile put za usvajanje više od sedamdeset ugovora o ljudskim pravima, koji se danas trajno primjenjuju na globalnoj i regionalnoj razini.

DOBRA HRVATSKA

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img