spot_img

Dodijeljeni Volonterski Oskari: Upoznajte naše najpredanije volontere

Dobri ljudi čine dobra djela dijeljenjem svoga znanja i vještina i radom u korist zajednice. I to u svoje slobodno vrijeme i bez plaće. To je cilj i svrha volontiranja, koje i kod nas iz dana u dan dobiva sve više poklonika ili, kako kaže jedan od njih, ovisnika o volontiranju. Stoga je vrijedno ponešto naučiti iz iskustva i rada istaknutih hrvatskih volontera, koji su najboljima proglašeni 5. prosinca 2017.  na Međunarodni dan volontera.

Državne nagrade za volontiranje

slijeva: Nives Ivelja, Fran Markulin, Đurđica Blažević, dr. sc. Marin Strmota i Zrinko Čustonja

Na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva održanoj u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku najzaslužnijim su volonterima i institucijama za njihov rad u 2017. dodijeljene Državne nagrade za volontiranje. Nagradu za najboljeg volontera dobio je Fran Markulin, nagrada za organizatora volontiranja dodijeljena je udruzi Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016., a nagrada za koordinatora volontera dodijeljena je Đurđici Blažević.

Državni tajnik u Ministarstvu za demografiju, Marin Strmota rekao je da dodjela nagrada pokazuje da se volontiranje prepoznaje i promiče kao aktivnost koja je od velikog značaja za Hrvatsku i koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, a u konačnici i do humanijeg društva. Dodjelom nagrada, kazao je Strmota, želi se skrenuti pozornost javnosti na nesebičnu skupinu građana koja „daruje svoje vrijeme, dio sebe, svojih znanja i vještina kako bi svijet učinila boljim mjestom za život“. Inače, Državna nagrada za volontiranje dodjeljuje se od 2007. godine.

Volonterski Oskari

slijeva: Fran Markulin, Mija Rakarić, Mirna Mesek i Marijan Milić

Mladi volonter Fran Markulin slavio je dvostruko. Ne samo da je dobio Državnu nagradu za volontiranje nego je osvojio i Volonterski Oskar, koji svake godine dodjeljuje Volonterski centar Zagreb u partnerstvu s Gradom Zagrebom. Uz njega, Volonterski Oskar za svoj su volonterski rad dobile i Mija Rakarić i Marina Mesek, a za životno djelo Marijan Milić. Odlučilo je tako više od 5 i pol tisuća građana koji su glasovali u devetoj po redu dodjeli priznanja najboljim volonterima. Većina glasova otišla je upravo 17-godišnjem Franu, volonteru u volonterskom centru Tehničke škole Ruđer Bošković i udruge Krijesnica. Fran je svoju volontersku priču započeo nakon izlječenja od leukemije od koje je obolio u 11 godini života. Pokrenuo je niz kampanja i humanitarnih koncerata za promicanje svijesti o djeci oboljeloj od malignih bolesti te pomoć liječenju u školskom Volonterskom klubu D.U.R. (Dan uvijek radostan). U udruzi Krijesnica mentor je oboljeloj djeci i njihovim roditeljima koje hrabri i savjetuje u borbi protiv bolesti. Za Frana svi su puni riječi hvale, od njegovih nastavnika do kolega iz udruga i – naravno oboljele djece kojoj je pomogao na putu oporavka.

Mija Rakarić, studentica prava, u Ženskoj sobi – centru za seksualna prava direktno pomaže ženama koje su preživjele nasilje. Mija volontira i u Nacionalnom pozivnom centru za žrtve kaznenih djela i prekršaja pružajući pravne informacije žrtvama i svjedocima te Centru za mirovne studije gdje pomaže tražiteljima azila u prihvatilištu Porin.

Marina Mesek osvojila je srca korisnika Doma za starije osobe Maksimir svojom strpljivošću, tolerancijom i zahvalnošću za stvari koje se same po sebi čine normalne. Iako ima oštećenje vida, Marinu to nije spriječilo da samo u 2017. godini korisnicima pokloni više od 300 volonterskih sati.

Volonterski Oskar za životno djelo pripao je Marijanu Miliću, osnivaču Hrvatskog glazbenog društva „Čarobna frula“, kojemu je Marijan od 1992. godine do danas poklonio 25 volonterskih godina, a samo u ovoj godini preko 250 volonterskih sati. Kroz društvo je prošlo više od 700 djece, iako u „Čarobnoj fruli“ pjevaju pjevači amateri od 7 do 70 godina.

Emotivnu svečanost u Staroj gradskoj vijećnici otvorila je Jela Prgić Znika, izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb, rekavši da „smo se okupili da proslavimo zvijezde našeg grada, koje svojim angažmanom i radom grade ljepšu i humaniju zajednicu“. Ona je nagrađenima uručila nagrade Volonterski Oskar – statue „Zagrljaj zajednice“. Volonterima je čestitala i pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, koja se prisjetila 2001. godine kada je bilo vrlo malo volontera te je izrazila zadovoljstvo razvojem volontiranja od tada do danas, istaknuvši da Grad Zagreb izrazito potiče i zagovara volontiranje.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img