spot_img

Dok je knjige, svijet se nastavlja. Nagrade najboljim knjižarama u 2022.

Dok je knjige, svijet se nastavlja, a s mnogo knjiga još je i bolje! S knjigama svijet će lakše postati održivim i dobrim mjestom za življenje stanovnike Zemlje.

Uloga i značaj današnjih knjižica i knjižare višestruki su – one su mnogo više od svoje definicije u užem smislu – ti prostori postaju građanima njihov drugi „dnevni boravak“, uz onaj koji ih čeka kod kuće. Knjižare i knjižnice su važna karika društva jer, posebice one, čine knjigu bliskom i dostupnom – pune prolaze između svojih polica onim posebnim dahom dostojanstva. Pune vedrinom onaj kratke predahe svojih posjetitelja sred njihova suvremenog (užurbanog) dana i života. 

Iskreno pozdravljamo odluku Ministarstva kulture i medija o ustanovljavanju institucije Godišnje nagrade najboljim knjižarama, kao i prosinačku dodjelu onima najboljim u 2022., što je zaslužena hvala i pohvala onima koji tako dosljedno pronose svoju misiju, ulažu vjeru, velik trud i entuzijazam u svoj posao.

Čestitamo dobitnicima 2022.

Na svečanoj dodjeli u zagrebačkoj knjižari Hoću knjigu – Megastore  dodijeljeno je jedanaest nagrada i to:
  • najbolji antikvarijati su Mali neboder iz Rijeke te Brala i Zlatarevo zlato iz Zagreba,
  • najbolje samostalne knjižare u Hrvatskoj su Knjižara Val iz Rijeka te Knjižara Dani lipa iz Ivanić Grada,
  • najbolje samostalne knjižare u Zagrebu su Knjižara Pričozemska i Glazbena knjižara Rockmark,
  • najbolje knjižare u okviru knjižarskoga lanca na području Hrvatske su knjižara Znanje iz Rijeke, Školska knjiga iz Metkovića te Hoću knjigu – Supernova iz Zadra,
  • najbolja knjižara u okviru knjižarskoga lanca u Zagrebu je Bookshop Znanje.

Uz čestitke dobitnicima kojima je uručila nagrade, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek zahvalila je na entuzijazmu svim dionicima knjižnoga lanca – od autora i prevoditelja, preko nakladnika knjiga i časopisa te organizatora književnih festivala, manifestacija, nagrada, do knjižnica i knjižara u kojima je susret s čitateljima najintenzivniji. Podsjetila je kako je ova nagrada pokrenuta kao jedan od novih projekata potpore knjizi i čitanju u Godini čitanja te da je njezin glavni cilj povećati vidljivost knjižara, ne samo kao mjesta gdje se prodaju knjige, već i kao svojevrsnih kulturnih centara, mjesta susreta čitatelja i ljubitelja knjiga svih generacija, kao i onih koji svijet knjige i čitanja tek otkrivaju.

Foto: Ministarstvo kulture i medija RH

„Posebno smo sretni što smo nakon dvije pandemijske godine bogatiji za više od deset novih knjižara u cijeloj Hrvatskoj, što svjedoči ne samo o oporavku sektora nakladništva i knjižarstva, nego i o rastućem interesu za kupnju knjiga“, kazala je ministrica te najavila nastavak nagrađivanja najboljih knjižara u nadolazećem razdoblju.
 
Publika je putem mrežne stranice  http://www.citaj.hr  s  5.343 elektroničkih glasova dala svoj doprinos odabiru najboljih, a Povjerenstvo je nakon obilaska svih prijavljenih knjižara prema zadanim kriterijima odlučivalo u istom sastavu kao i prošle godine: pjesnikinja Ana Brnardić, prevoditeljica Lea Kovacs te putopisac i dramski pisac Jasen Boko.
Na natječaj, na koji se nisu mogli javiti prošlogodišnji dobitnici, pristiglo je 38 prijava iz cijele Hrvatske, od kojih je najviše iz Zagreba (17), zatim slijede Rijeka (5), Zadar (4), Varaždin (3) te Osijek (2) i Pula (2), dok je po jedna prijava pristigla iz Požege, Metkovića, Ivanić Grada, Slavonskog Broda i Splita.

Kriterije te obrazloženja stručnog povjerenstva potražite na poveznici. 

Izvor: temeljem informacije HGK

PS: Provjerite cjelokupnu hrvatsku ponudu naslova iz područja „DOP i održivost“ na najvećoj regionalnoj poslovnoj knjižari www.knjizaraUM.hr

Goran Tudor
DOBRA HRVATSKA
Prosinac, 2022.

www.odgovorno.hr
odgovorno@odgovorno.hr

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img