spot_img

Dukat provodi jednu od najvećih korporativnih akcija pošumljavanja u Hrvatskoj

U suradnji s Hrvatskim šumama, Dukat planira ove godine posaditi 10.000 sadnica stabala, što je jedna od najvećih korporativnih akcija pošumljavanja u Hrvatskoj. Prvi terenski izlazak Dukatovih zaposlenika u akciji pošumljavanja za 2022. izveden je već početkom proljeća: 50-ak Dukatovih zaposlenika posadilo je 1.000 sadnica hrasta lužnjaka u mladoj šumi u Turopoljskom Lugu nedaleko Velike Gorice, na površini od 4.000 m2. 

„U našem svakodnevnom radu kontaktiramo i surađujemo s lokalnim zajednicama, udrugama, poduzećima i školama s ciljem promicanja i podizanja svijesti kod svih građana o važnosti i značenju šuma. Šume znače život i zato Hrvatske šume uvijek podupiru i podržavaju svaku inicijativu u tom smjeru. Zahvaljujemo Dukatu na projektu koji je tematski vezan za šume. Zasigurno smo ovom prilikom zajedno doprinijeli očuvanju naših šuma te barem malo smanjili negativan utjecaj klimatskih promjena“, izjavio je u povodu Dukatova korporativnog projekta pošumljavanja Krunoslav Jakupčić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

Uz hrast lužnjak u šumi kod Turpolja, uskoro će biti će posađeno narednih 9.000 sadnica i to  u Gorskom kotaru, u šumi stradaloj najezdom potkornjaka kod Vrbovskog, na površini od 45.000 m2. 

Dukat i Hrvatske šume zajedno za šume

Hrvatske šume su, osim na ovom, partner Dukatu i na obrazovnom ekoprojektu „Dukatići čuvaju šume i prirodu“.

„Kao vodeća i najdugovječnija mljekara u zemlji posvećena odgovornom poslovanju, svjesni smo svoje odgovornosti prema okolišu i poduzimamo konkretne korake u njegovoj zaštiti. Ponosan sam što su naši zaposlenici prepoznali ovu inicijativu i uključivanjem u pošumljavanje potvrdili da svatko od nas može dati svoj doprinos u borbi s klimatskim promjenama. Zeleni tepih pokriva gotovo 50 posto površine naše zemlje i ovom akcijom, jednom od najvećih pojedinačnih korporativnih akcija pošumljavanja u Hrvatskoj, želimo direktno doprinijeti njegovom očuvanju“, izjavio je u povodu početka pošumljavanja Duško Glišić, direktor Dukata.

Projekt pošumljavanja nije prva inicijativa koju Dukat provodi s ciljem zaštite okoliša i u kojoj sudjeluju zaposlenici. 

  • Već devet godina u sklopu Zelene čistke Dukatovi volonteri čiste  ilegalna odlagališta otpada u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu.
  • Od nedavno Dukat provodi i projekt kružnog gospodarstva kojim se otpadna višeslojna kartonska ambalaža nastala tijekom proizvodnje upotrebljava za proizvodnju toaletnih ručnika, papira i njihovih držača koje koriste zaposlenici u prostorima tvrtke. 

Ova je velika inicijativa pokrenuta s ciljem obnavljanja hrvatskog šumskoga fonda i dio je desete obljetnice projekta „VOLIM MLIJEKO!“. Tako iz više od 7.300 pristiglih likovnih radova inspiriranih zelenim plućima Zemlje niče prava šuma te Dukat na simboličan i društveno-odgovoran način obilježava jubilarno izdanje projekta. 

Kristina Klarić Rubčić
Dukat d.d.,
kristina.klaricrubcic@hr.lactalis.com 

DOBRA HRVATSKA
travanj, 2022.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img

UKLJUČITE SE, ISKAŽITE SVOJE STAVOVE O ODRŽIVOSTI AMBALAŽE!

Sve više postajemo svjesni traga kojeg ambalaža ostavlja prirodi i ljudima. Dugo je vremena cjelovitost utjecaja ambalaže bila zanemarivana pa su zato i mogućnosti za njezino usavršavanje u smjeru održivosti višestruke, u svim fazama: proizvodnji, transportu, uskladištenju, trgovini, finalnoj potrošnji. 

Po vama, koji je najčešći uzrok neekološke ambalaže na koji nailazite? (Moguće je više odgovora)

Kad ste uočili/osvijestili negativan eko-trag ambalaže?

Da li biste pri kupnji dali prednost proizvodu koji se ističe održivom ambalažom?

Što mislite o „luksuznoj opremi“ ambalaže za parfeme, žestice, mobitele, nakit…, koja redovito ostavlja velik eko-trag?

Koristite li u kupnji vlastite vrećice, odbijete li ponuđenu vrećicu u trgovini:

Da li koristite staru ambalažu za novu namjenu (eng. renew, npr.: kutije od cipela – kao kutiju za razne sitnice ili čarape u komodi i ormaru; plastične posude od sira i jogurta - za odlaganje čavlića ili baterija… I druge ideje koje odgađaju novu kupnju i doprinose smanjenju proizvodnje.

Zahvaljujemo na vremenu koje ste odvojili za ovaj upitnik. Rezultate upitnika uskoro ćemo objaviti i komentirati na našoj stranici u okviru serijala o ambalaži.