spot_img

HRVATSKA ODLIČNA, ŠESTA! Europska agencija za okoliš objavila rezultate ispitivanja voda za kupanje zemalja članica EU za 2016.

Uoči početka sezone kupanja u moru, ali i u jezerima i rijekama, Europska agencija za okoliš (EEA) predstavila je Izvješće o kakvoći voda za kupanje u Europi za 2016. godinu, što uključuje sve zemlje članice Europske unije te Albaniju i Švicarsku. Prema tom izvješću, voda za kupanje u Hrvatskoj je odlične kvalitete, a Hrvatska je po kakvoći svojih voda na šestom mjestu.

Podaci u izvješću obuhvaćaju mjerenja na ukupno 21.667 točaka diljem Europe, od čega je 69% točaka na morskim plažama, a 31% na površinskim kopnenim vodama.

Stanje voda na plažama diljem Europe bolje u odnosu na prethodne godine. Minimalne zahtjeve Direktive o kakvoći voda za kupanje ispunilo je 96,3 % mjernih točaka, što je porast od 0,2% u odnosu na 2015. godinu.

Također, 85,5% mjernih točaka su ocijenjene kao izvrsne što je porast od 1,1% u odnosu na sezonu kupanja 2015. godine.

No, nije svugdje preporučljivo kupanje. Tako su 43 europska kupališta zatvorena zbog nezadovoljavajuće kakvoće ili neodgovarajućeg monitoringa (25 u Italiji, 8 u Francuskoj, 7 u Španjolskoj, 2 u Danskoj i 1 u Nizozemskoj), navodi se u članku Agencije za zaštitu okoliša.

Hrvatska – odlična!

Hrvatska se našla među 11 zemalja koje su udovoljile zahtjevu Direktive da svi uzorci imaju barem zadovoljavajuću kakvoću. Uzorci su u Hrvatskoj uzimani na 949 točaka (922 na morskim plažama, a 27 točaka ispitivanja odnosilo se na rijeke i jezera), a 94,1% uzoraka ocijenjeno je kao izvrsno, 1,7% kao dobro, a 0,4% kao zadovoljavajuće, dok preostalih 3,8 % uzoraka nije ocijenjeno. Ono najvažnije, niti jedna točka ispitivanja nije ocijenjena kao nezadovoljavajuća prema kriterijima Direktive.

Planiranje, prikupljanje, obrada i prikaz podataka o kakvoći mora za kupanje u Hrvatskoj se provodi od 2009. godine, dok se kakvoća voda u jezerima i rijekama prati od 2011. godine. Kroz uspostavljenu Bazu podataka o kakvoći mora u Hrvatskoj, javnosti su dostupni svi aktualni i arhivski podaci o kakvoći mora za kupanje, i to na hrvatskom i engleskom jeziku te je prilagođena i za pregled na mobilnim uređajima.

Više…

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img