spot_img

EKONOMSKI FAKULTET u Rijeci prati svoj godišnji ekološki otisak (2016.- 2018.)

Društvena odgovornost dugo je već vremena zastupljena u radu Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Ishodi napora na polju održivosti su i tri značajna izvještaja o ugljikovom otisku (Carbon Footprint) u razdoblju od 2016. do 2019. godine. Izvještaji su postali dio poslovne prakse koju Fakultet promovira i u suradnji sa gospodarstvom.

 

Zadnji izvještaj pokazuje da ukupni ugljikov otisak Fakulteta u 2018. godini iznosi 996 tCO2e, što predstavlja smanjenje od 2,3 % u odnosu na 2017., no plan je smanjiti ga za 4,1 % do 2020. godine. Najveći dio ugljikova otiska odnosi se na indirektne emisije (čak 86 %) nastale iz dnevnih migracija, odlazaka na službena putovanja te putovanja studenata u sklopu studentskih razmjena. Slijede energetski izvori, odnosno utrošci električne energije i prirodnoga plina s udjelom od 11%. Ugljikov je otisak veći od polazne godine mjerenja zbog većeg broja studenata i odlazaka na studentske razmjene te većeg broja posjetitelja Fakulteta.

EKOLOŠKI OTISAK EFRI – ORGANIZACIJA PROJEKTA

Prikupljanje i analiza podataka o ugljikovom otisku iznimno su opsežan i zahtjevan posao. Analizom nefinancijskih podataka osiguran je obuhvat ključnih faktora utjecaja na okoliš od strane Fakulteta. Pouzdanost izračuna osigurana je primjenom kalkulativnog Bilan Carbone programskog modela u verziji 7.4 s faktorima emisija u slijedećim elementima organizacije: Energetski i neenergetski izvori, Ambalažno pakiranje, Ulazni materijali, Teretni i putnički prijevoz, Izravni otpad, Kapitalna dobra, Korištenje i Kraj životnog ciklusa. Proces izračuna zahtijeva koordinaciju više odjela i ustrojbenih jedinica na godišnjoj razini. Najveći posao je primarno sakupljanje podataka kada se u cijeli proces tek kreće, uspostavljajući sustav prikupljanja podataka, definiranje ulaznih varijabli te kvantificiranje stavki koje se obično ne vodi na ovaj način u klasičnom poslovanju. Praćenje ulaznih materijala kontroliraju se putem Tehničke službe Fakulteta dok financijske podatke za iste pruža Računovodstveni odjel. Na ovaj način su se utvrdila mjesta utjecaja organizacije prema priloženoj shemi.

Izračun ugljikova otiska omogućio je upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za njegovo smanjenje. Osim izračuna projektom je predviđena i izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom čiji je cilj maksimalno smanjenje ugljikova otiska poslovnoga subjekta po jedinici uloženih financijskih sredstava provedbom odabranih troškovno učinkovitih mjera. Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci vjerujemo da se budućnost zasniva na održivom rastu i razvoju te djelujemo u skladu s interesima društva i okoliša.

NASTAVNI KURIKULUM EFRI  I  TEMATIKA DRUŠTVENE ODGOVORNOSTI

Strateške odrednice Fakulteta uvažile su potrebe šireg društva, studenata kao budućih poduzetnika i poslovnih subjekata u okruženju za integriranjem aspekata održivosti u svakodnevno poslovanje.

Ekonomski fakultet u Rijeci u svom nastavnom kurikulumu razvija odrednice praktičnog rada i istraživanja na tematiku društvene odgovornosti profitnih i neprofitnih organizacija. Jedan od prvih doktoranada na ovu temu bio je i dr. sc. Dejan Miljenović, a koji je danas docent na istome Fakultetu. Cilj da se Ekonomski fakultet u Rijeci potvrdi kao međunarodni promicatelj odgovornosti učinjen je osnivanjem međunarodnog multidisciplinarnog MBA studija ˝Ekonomija Energetskog Sektora˝ pod vodstvom prof.dr.sc. Nele Vlahnić Lenz i prof. dr. sc. Saše Žikovića.

Prof. dr. sc. Saša Žiković, voditelj MBA studija, ˝Ekonomija Energetskog Sektora˝

Doc. dr. sc. Dejan Miljenović, stručnjak za društvenu odgovornost i izvještavanje o održivosti

Istraživački dvojac Žiković – Miljenović se je 2016. godine pridružio europskom projektu LIFE Clim’Foot: „Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata” (engl. Climate Governance: Implementing public policies to calculate and reduce organisations carbon footprint) koji se provodio u pet zemalja Europske unije – Francuska, Italija, Grčka, Mađarska i Hrvatska. Uz suradnju Energetskog instituta Hrvoje Požar (EIHP) Ekonomski fakultet Rijeka je izvrsnim rezultatom na spomenutom projektu odabran od strane francuske Agencije za upravljanje okolišem i energetikom (ADEME), kao koordinatora projekta da, predstavi svoje rezultate u postizanju održivih rezultata poslovanja na prestižnom Sorbonne University.

Prof. dr. sc. Saša Žiković

Doc. dr. sc. Dejan Miljenović

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci

DOBRA HRVATSKA, listopad 2019.

 

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img