spot_img

Ekonomski fakultet u Rijeci postao prva visokoškolska ustanova s izračunatim ugljikovim otiskom

Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci postao je prva visokoškolska institucija u centralnoj i istočnoj Europi koja je izračunala svoj ugljikov otisak, objavio je Novi list. U cilju uspostave harmoniziranog pristupa izračunu ugljikovog otiska prije dvije godine započelo je provođenje trogodišnjeg LIFE Clim’Foot projekta Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata (Climate Governance: Implementing public policies to calculate and reduce organisations carbon footprint), u pet zemalja Europske unije. Riječ je o Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj, a koordinator projekta je francuska Agencija za upravljanje okolišem i energetikom ADEME. Hrvatski partner na projektu je Energetski institut »Hrvoje Požar« (EIHP), dok riječki Ekonomski fakultet od samog početka sudjeluje u ovom europskom projektu pod vodstvom dr. sc. Dejana Miljenovića i prof. dr. sc. Saše Žikovića. Projektom se potvrđuje kako društveno odgovorno poslovanje (DOP) nije rezervirano samo za privatni sektor, štoviše.

U okviru projekta izrađen je nacionalni model za izračun ugljičnog otiska poslovnih subjekata, prilagođen hrvatskim uvjetima. Model se temelji na francuskom Bilan Carbone modelu, a usklađen je s međunarodnim standardima te preporukama Europske komisije. Za potrebe izrade modela razvijena je i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova, koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na desetak odabranih poslovnih subjekata. Među odabranima je i Ekonomski fakultet u Rijeci, koji je uz pomoć EIHP-a prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je fakultet odgovoran ili je o njima samo ovisan, navodi Novi list. Izračun ugljikovog otiska omogućit će Ekonomskom fakultetu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska.

Osim izračuna, projektom je predviđena i izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom čiji je cilj maksimalno smanjenje ugljikovog otiska poslovnog subjekta po jedinici uloženih financijskih sredstava provedbom odabranih troškovno-učinkovitih mjera, što bi u konačnici dovelo do smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja klimatskih promjena. Ekonomski fakultet u Rijeci zajedno s EIHP-om sudjelovati će i u izradi Strategije upravljanja ugljikovim otiskom. Na Ekonomskom fakultetu ujedno ističu da već dugi niz godina osmišljavaju i sudjeluju na programima i projektima vezanim uz održivi razvoj, energetiku i ekologiju te da su i osnivač jedinstvenog interdisciplinarnog MBA studija u jugoistočnoj Europi »Ekonomija energetskog sektora« koji izvodi u suradnji s Energetskim institutom »Hrvoje Požar«.

Izvor: Novi list
Foto: EFRI

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img