spot_img

Kome vjerovati? Jesu li biorazgradive vrećice uistinu brzo razgradive?

Ako smatrate da i sami morate nešto učiniti za naš planet Zemlju, vjerojatno umjesto običnih plastičnih vrećica kupujete biorazgradive vrećice. I pri tome plaćate višu cijenu za svaku vrećicu. Ipak, biorazgradive vrećice za koje proizvođači tvrde da se gotovo posve razgrađuju nakon nekoliko mjeseci, kako piše britanski list The Guardian, a prenosi portal Index.hr, ostaju čitave i nakon tri godine što su bile izložene prirodnom okruženju.

Prema najnovijem istraživanju koje je prvi puta neovisno testiralo kompostabilne vrećice, dvije vrste biorazgradivih vrećica i konvencionalne vrećice te ih dugotrajno izložilo moru, zraku i zemlji, ustvrdilo se da se nijedna vrećica nije u potpunosti raspala u svim navedenim okruženjima. Istraživanje je pokazalo da su se kompostabilne vrećice brže razgradile (trebalo im je tri mjeseca izloženosti morskoj vodi) od takozvanih biorazgradivih vrećica. Ipak, stručnjaci ne mogu sa sigurnošću tvrditi jesu li i koliko njihovi razgradni produkti štetni za okoliš. Kompostabilne vrećice ostale su naizgled čitave nakon što su 27 mjeseci provele zakopane u zemlji, ali su bile krte i nisu bile za upotrebu. Biorazgradive vrećice, međutim, bile su čitave i nakon tri godine u moru ili zakopane u zemlji te su bile posve upotrebljive, pa bi mogle izdržati i teret kupljenih namirnica da ste s njima otišli u kupnju.

Znanstvenici sa Sveučilišta Plymouth smatraju da istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Environmental Science and Technology, baca sumnju na stopu degradacije koju reklamiraju proizvođači biorazgradivih vrećica te postaje upitno koliko su takve vrećice stvarno rješenje za problem plastičnog otpada. Na mnogim biorazgradivim vrećicama piše da se mogu „reciklirati mnogo brže od obične plastike“ ili da su „biljne alternative plastici“. Međutim, stručnjaci smatraju da se ni za jednu od tih vrećica ne može pouzdano tvrditi da će se razgraditi tijekom trogodišnjeg perioda u prirodnom okruženju.

Proizvođači, međutim, tvrde da je za stopu biorazgradivosti ključan način odlaganja otpada. „Važno je razumjeti razlike između izraza: kompostabilni, biorazgradivi i (okso) razgradivi“, rekao je glasnogovornik kompanije Vegware, proizvođača testiranih biorazgradivih vrećica. „Nije dovoljno samo baciti vrećice u okoliš. Zakopavanjem se ne kompostira materijal. Za pravilno kompostiranje potrebno je pet ključnih uvjeta: mikrobi, kisik, vlaga, toplina i vrijeme“, objasnio je.

Izvor: The Guardian, Index.hr

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024 uskoro stiže!

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img