spot_img

HEINEKEN: Primjer dobre prakse ulaganja u domaću poljoprivredu

HEINEKEN Hrvatska dio je kompanije HEINEKEN, najinternacionalnijeg proizvođača piva na svijetu, a održivo i društveno odgovorno poslovanje s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša integralan je dio kompanijske strategije Stvaramo bolji svijet. Ova strategija fokusira se na šest ključnih područja:

  • zaštita izvora pitke vode,
  • smanjenje emisije CO2,
  • održiva nabava,
  • promicanje odgovorne konzumacije alkohola,
  • promicanje zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te
  • suradnja s lokalnom zajednicom.

O napretku i postignućima kompanija redovno izvještava svoje dionike među kojima su zaposlenici, mediji, nevladine organizacije, vlasti, različite institucije, dobavljači te kupci. Najvažnija postignuća kompanije HEINEKEN Hrvatska u području održivosti za 2016. godinu sažeta su u gornjoj infografici.

Primjer iz prakse: Inicijativa 100% hrvatski ječam

Ječam, odnosno ječmeni slad, jedan je od četiri glavna sastojka piva pored vode, hmelja i kvasca. Za proizvodnju vrhunskog piva potrebni su i vrhunski sastojci. Kvaliteta piva ovisi o kvaliteti sirovina koje se koriste za proizvodnju piva. Kompanija Heineken pažljivo bira sirovine koje koristi za proizvodnju piva. Sirovine koje se kupuju moraju biti u skladu sa specifikacijama i visokim standardima, a sve sirovine koje stižu u pivovaru prolaze stroge kontrole kvalitete.

Kompanija vjeruje u potencijale hrvatske poljoprivrede i želi u proizvodnji Karlovačkog piva koristiti isključivo ječam s hrvatskih polja, stoga je pokrenuta inicijativa 100% hrvatski ječam za proizvodnju Karlovačkog piva.

tvrtkama Slavonija slad i Poljoprivredno prehrambeni kompleks, svojim dugogodišnjim partnerima, te Poljoprivrednim institutom Osijek kompanija je u srpnju 2014. potpisala Pismo namjere o korištenju 100% hrvatskog ječma za proizvodnju Karlovačkog piva. Tako će Slavonija slad za kompaniju HEINEKEN Hrvatska osigurati ječmeni slad isključivo hrvatskog podrijetla, čime se podržava domaća poljoprivreda i proizvodnja ječmenog slada, ali i znanstveno-istraživački rad u sjemenarstvu te oplemenjivanju i uzgoju ječma u Hrvatskoj. Poljoprivredni institut Osijek svojim će stručnim savjetovanjem te ustupanjem sorte ječma pomoći Slavonija sladu, jedinom domaćem proizvođaču slada, PPK-u, dobavljaču ječma, i kompaniji HEINEKEN Hrvatska u osiguravanju ječma s hrvatskih polja najviše kvalitete.

Ovim projektom želi se dati potpora domaćoj poljoprivredi i doprinijeti održivosti domaćeg uzgoja ječma jer se vjeruje da hrvatski proizvođači mogu osigurati sirovine vrhunske kvalitete kakve koristimo za proizvodnju piva. Projekt je podržalo Ministarstvo poljoprivrede RH te Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore.

Više o održivosti ove kompanije pronađite ovdje.

Ako vam se članak svidi, dijelite ga – podržite osvješćivanje društva za sutrašnji održivi svijet.

VEZANI ČLANCI
- Oglas -spot_img

NAJČITANIJE

UM 2024

- Oglas -spot_img
- Oglas -spot_img